Iroda zöldítés mesterfokon, növényfallal – Grofie interjú

Talán nem túlzás, ha azt mondjuk, növényrajongóként sokunk álma egy hatalmas növényfal a nappaliban, ami telis-tele van a kedvenc szobanövényeinkkel. Víziónk több irodában valósággá vált már a Grofie csapatának köszönhetően, akik sok egyéb mellett zöld falak építésével is foglalkoznak. A cég alapítójával, Koltai Tamás botanikussal beszélgettünk.

A Grofie csapat munkásságát a kezdetek óta érdeklődve figyeljük, akik a 2013-as indulásakor a világtrendekkel megegyezően városi beltéri zöldség- és gyümölcstermesztési megoldásokon törték a fejüket. A növényfalak építése csak ezután következett.

„Átlagosan 10 négyzetméter körüli nagyságúak a zöld falaink, amikbe 12-15 féle szobanövény közül választunk növényeket a helyszín adottságai és a megrendelő igényei szerint. Saját öntözőrendszert használunk, aminek a fejlesztését örök feladatnak és kihívásnak tekintjük” – avat be minket a zöld falak építésének titkaiba Tamás.

Meglepő és némiképp elkeserítő tény, hogy a 12-15 darabos növényválaszték a Magyarországon nagy mennyiségben beszerezhető dísznövénykínálathoz kényszerű alkalmazkodásból alakult ki. „Jóban vagyunk több kertészettel és dísznövény értékesítővel, emellett a Füvészkerttel is közeli kapcsolatot ápolunk. Az ismeretségi kört is kihasználva törekszünk rá, hogy bővítsük a szóba jöhető növények számát, de nem könnyű a helyzet” – mondta a botanikus, majd folytatta: „Mostanában a legnagyobb növényfalas kedvencek például a Vitorla virág, a Monstera deliciosa, a futó Filodendron, a Flamingó virág, a Lilacserjeként ismert Gynura, a Szobafutóka, az Epidendrum, a Szobapáfrány, a Pilea-félék, a Begóniák és az Alokázia.”

Minden növényfal-telepítés tervezéssel indul

A minimális helyigény 6 négyzetméter, de fontos, hogy elegendő fény, megfelelő páratartalom és a vízellátás is biztosított legyen a növények számára: „Eddig 27 méter volt a legtávolabbi pont, ahonnan meg tudtuk oldani a víznyerést, egészen extrém körülmények között is feltaláljuk magunkat.” – beszélt a telepítés kihívásairól Tamás. A zöld fal installálása bonyolultságtól függően 1-2 napot vesz igénybe. „Általában a műszaki háttér készül el a leghamarabb, és a legtöbb időt a növények beültetése igényli. Ezután nagyjából 4 hétre van szükség ahhoz, hogy a növények megszokják az új helyüket és teljes pompájukban virítsanak.” A munka itt még nem ér véget, a rendszeres karbantartás éppen annyira fontos, mint a precíz tervezés és ültetés. „Saját magunk által tervezett öntözőrendszert használunk, de 2 hetente még emellett is szükséges a függőkertek személyes meglátogatása. Hiába a belső téri elhelyezés, a növények itt is ugyanúgy érzékelik az évszakok változását és a hőmérsékletingadozást: a téli nyugalmi időszakban kevesebb víz kell, nyáron több. Ezt is figyelembe vesszük a kétheti karbantartáskor, de emellett metszünk és ültetünk is, ha kell, és az elszáradt leveleket is leszedjük, ha szükséges.” Minden helyszín egyedi adottságú, nem csoda hát, ha a vertikális növényrengeteggel is éppen olyan heti tennivalók akadnak, mint az otthoni kedvencekkel.

És hogy milyen csapat kell ahhoz, hogy profi vertikális növényfalak szülessenek?

A Grofie jelenleg öt fős csapatában van botanikus, építészmérnök, műszaki ügyekért és kivitelezésért felelős tag,tájépítész és kertész is. A brigád jövőbeli tervei között szerepel a növénygondozási rendszer moduláris továbbfejlesztése, hogy képes legyen eltérő vízigényű növények ellátására is. Emellett komoly cél a vertikális kert koncepció kultúrájának és igényének tömeges megteremtése és folyamatos erősítése. Sajnos nem meglepő, de ebben is le vagyunk maradva a Nyugat-Európai országokhoz képest. „Az elmúlt 8-9 évben itthon is látjuk a piac és az igények fejlődését, de még mindig nem értünk a nyugati országok nyomába. Hazánkban is egyre ismertebbek a beltéri növényfalas belsőépítészeti megoldások, de még nem terjedtek el széles körben. Sokan ismerik a szobanövények munkahelyeken megfigyelt pozitív élettani hatásait: a pszichológiai és mentális előnyeket, de Magyarországon inkább csak beszélnek róluk, és még kevesen alkalmazzák a növényesítést a gyakorlatban.” – mondta a szakember.

A nappaliba növényfalat álmodó lelkünket meghökkentette Tamás a ténnyel, mely szerint alig van privát érdeklődőjük: a növényfalak többsége irodaházakban található. Szóval elő a malacperselyeket, indulhat a gyűjtés! Reméljük, az Urban Jungle Budapest tagjai közül lesz valakinek elsőként Grofie növényfala otthon. Ha ez így lesz, mindenképpen szóljatok, mert az ünnepi pezsgőt a mi ajándékunk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Tetejére