Barion Pixel

November 24-én szombaton negyedik alkalommal rendezi meg a Szimpla Kert szimPLANT nevű rendezvényét, amin neked is ott a helyed, ha szereted a növényeket, és fontos számodra a mindennapi tudatosság és a környezetvédelem. Molnár Bencével, a szimPLANT egyik ötletgazdájával és Bajzák Anna programszervezővel beszélgettünk a mozgalomról, célokról és közösségépítésről.

 Egyszer volt, hol nem volt, 2004-ben lett Budapesten egy Szimpla, ami eleinte alternatív szórakozóhely volt, később elhódították a külföldiek, hiszen mindenki számára vonzóvá vált Budapest első romkocsmája. Az utóbbi években a tulajdonosok egyik legfőbb törekvése, hogy legalább hétvégenként visszacsábítsák a budapestieket a Szimplába. A sokat sejtető szimPLANT rendezvénysorozat célja nem más, mint hogy havi rendszerességgel helyet adjon felelős és tudatos városlakóknak a találkozásra, akik most kisebb, szétaprózódott közösségek tagjai.

Molnár Bence, a szimPLANT egyik ötletadója I Fotó: Rácz Mirkó

 

“A Szimplának mindig is fontos célja volt, hogy élen járjon saját környezetének zöldítésében, sok éve törekszünk arra, hogy az emberek mindennapjait egy kicsit jobbá tegyük, a belvárosi életet pedig remekül fel tudja dobni egy kis szoba vagy erkély zöldítés.” – vezeti fel a szimPLANT rendezvények hátterét Molnár Bence, a Szimpla programszervező mindenese, majd folytatja: “Ezért határoztuk el, hogy a növényes programoknak külön eseménysorozatot szentelünk.”

 

Bence alkotótársa Bajzák Anna, a szimPLANT események ötletgyáros programszervezője. “Bencével úgy találkoztunk, hogy idén márciustól kéthetente tartottam szívkavicskeresést, fagyűjtést, vigyaszpalánta-osztást és szemlélődésversenyeket a Szimplás vasárnapi őstermelői piacon.” – mondta a kereslet és kínálat szerencsés találkozásáról Anna, aki számára a szimPLANT kezdeményezés legfőbb eredményei az egyéni visszajelzéseken alapulnak. Anna a dzsungel móka mellett 2015 óta saját mozgalmát, a PlantTogether útját is terelgeti, amely az első virtuális közösségi kert Magyarországon, közös ültetésekkel, felelősítő és trükkös kampányokkal, nonprofit keretek között.

Bajzák Anna, programszervező I Fotó: Badinszky-Tolvaj Annus

 

“A szimPLANT név számomra olyan, mint egy mag, ami talajra talált. Így lett a kalandos kvíz, bukkantak fel a felelősítő installációk és a kezdtek kialakulni változó, magazinszerű programok ötletei. Növény-örökbefogadást már többször csináltam a PlantTogether mozgalmammal, de eddig ennyi embert nem sikerült megmozdítanom vele.” – mesélt a kezdetekről Anna, akinek lelkesedését és elhivatottságát évek óta csodálva figyeljük.

 

 

És szerencsére nem csak a szervezőcsapat, hanem a látogatók is lelkesek. Az első szimPLANTok tapasztalai Anna szerint nagyon pozitívak: “Csodás, hogy elosztópontjai lehetünk az „adásnak”. Száz felé jár az örökbefogadott növények száma. Ismeretlenek, cimborák felajánlanak növényeket, amiket haza lehet ingyen vinni tőlünk. Mi csak átültetjük őket. Áramlik a jóság!”

Sok zöld kis helyen is elfér: hála Briginek, Árpádnak, Angélának, Sárinak, Ágnesnek és Zoltánnak a sok felajánlásért I Fotó: Szöllősi Mátyás

 A kisebb helyi közösségek és érdeklődők összekapcsolása mellett az edukáció is kezdetek óta fontos szerepet kap a szimPLANT rendezvénysorozatban. A környezetvédelem és a tudatos vásárlás témái mind-mind beleférnek a növényes tematikába. “A felelősítő kvízt már több mint nyolcvanan végigjárták, és kivétel nélkül pozitív élményekkel tértek vissza a startpontra.”

 Anna nem csak az edukációt, hanem az előadásszervezést is kiemelt fontosságú küldetéseként kezeli: “Az előadások élő közönsége még töredéke az online nézőknek, de a résztvevők mind szerették a programot. Azt szoktam mondani, hogy nekem az első, hogy a fellépő, előadó komfortosan érezze magát. Minden ebből gyökerezik. Fontos emberek, fontos témákról szólaltak meg/fel. És ez a szokás így is marad.”

Fotó: Szöllősi Mátyás

A növény-örökbefogadáson kívül számos izgalmas program és előadás is színesíti a havi rendszerességgel megrendezett eseménysorozatot. Rengeteg fontos téma van, hihetetlenül sok olyan kezdeményezés, szervezet, mozgalom, akiket jó lenne egy mederbe terelni, megmutatni. Erre havonta 5-6 óra áll rendelkezésre, de a szervezőcsapat nyitott minden javaslatra.

És hogy kiknek szól a szimPLANT? “A bennetek élő gyerekeknek, de nem feltétlen a játékossága miatt. Kíváncsi, fejlődni akaró, kérdezni merő, figyelő, nyitni képes emberek érzik szerintem a legjobban magukat a közegben. Az internetnek hála az előadások, beszélgetések még azokhoz is eljutnak, akik nem tudnak vagy akarnak tömegrendezvényen részt venni. Ez nekem mindig fontos. Az introvertált emberek is vágynak a közösség élményére.”

Idén utoljára november 24-én lesz SzimPLANT, egy rövid pihenő után az év elején tér vissza a csapat újabb izgalmas programokkal. Anna nem siettet semmit, szeret ott lenni, ahol éppen tart. Terv azért van bőven: “Hosszú távon jó lenne egy olyan útra visszanézni, amelyiknek mindegyik lépése hasznos volt. Tart, ameddig tart.”

Fel