Barion Pixel

A természet sokszínűsége bámulatos. Éppen ezt használja ki a Viaplant márka kísérletező kedvű alkotója, Szakács Barnabás tájépítészmérnök és csapata, akik növényi részekből és invazív növényekből készítenek prémium minőségű burkolóanyagokat. A módszer különleges, az eredmény látványos és egyre népszerűbb. Körülnéztünk a Viaplant újlipótvárosi showroomjában, hogy többet tudjunk meg erről a különleges anyagról.

A Viaplant és a Lépték Terv Tájépítészeti iroda története összefonódik. A csapat nevéhez fűződik például a megújult Széll Kálmán tér arculata és a Károly körút emlékezetes kocka lombú fáit is.

Az alapító és ügyvezető Szakács Barnabás kísérletezéseiből alakult ki az az eljárás, amiből ma a növénytársadalom perifériájára szorult növényeinek felhasználásával készítenek prémium burkolóanyagokat. Ahogyan az alapanyagot, úgy a technológiához az ötletet is a természetből merítette, a borostyánkő és benne ragadt szúnyogok példája indította útjára a fantáziáját és évekkel később ebből lett a Viaplant: prémium kategóriás, de megfizethető burkolóanyag, amelyet a belsőépítész szakma közreműködésével ismerhetnek meg egyre többen.

„Főként városi zöldfelületek fenntartásából származó növényi részeket gyűjtünk, de szeretünk felhasználni olyan növényeket is amiket „üldöznek”. Ezek a növénytársadalom perifériájára szorultak, mint például az ezüst fa, a kanadai aranyvessző, a parlagfű, és a nád, de még folytathatnánk a sort. Izgalmas számunkra, hogy hogyan lehet ezekből az írtandó növényekből értéket teremteni”- avatott be minket az ötlet megvalósításába a cégtulajdonos. Barnabás tervezőirodájából 5-6 főből álló mérnök csapat foglalkozik a kutatás-fejlesztéssel, sok a kreatív energia, rengeteg az ötlet és a terv.

„Jelenleg 12 féle anyaggal dolgozunk, de a természet elképesztő variációs lehetőségeket biztosít számunkra. Fontos szempont, hogy mi milyen mértékben gyűjthető, folyamatosan kísérletezünk.” Az induláskor jóval több anyagot kipróbáltak, de azok többsége nem felelt meg a szigorú elvárásoknak. A növények szelektálásakor sok mindenre kell figyelni, többek között a gyűjthetőségre, tárolhatóságra és persze számos gyártástechnológiai szempontnak is meg kell felelni a kiválasztott növényeknek.

A Viaplant anyagának különlegességét nem lehet elvitatni, nem csak vizuálisan, hanem textúrájában is újszerű élményt nyújt, de vajon mire lehet pontosan használni?

A Viaplant a belsőépítészt és a divatipar kreatív anyaga. A 3 milliméter vastagságú anyagból készülhet fal-, és bútor burkolat, lámpa, egyéb használati tárgy vagy divatos kiegészítő: szemüveg, táska és ékszer. Barnabás számára az átvilágítható oldal felfedezése volt a legizgalmasabb, hiszen ebben egy újabb arca mutatkozhatott meg az anyagnak: „Az átvilágítás látványos eredménye miatt előtérbe került a lámpakészítés. Ehhez LED technológiát használunk, hideg és meleg fények variálásával a növények tónusai teljesen más hangulatokat árasztanak.”

fotó: Viaplant

Nincs mese, ha Viaplantot szeretnénk otthonunkba vagy épülő házunkba, kell egy jó belsőépítész – meg amúgy is: „A Viaplant belső építészeti alkalmazásakor minden esetben belsőépítészeken keresztül teremtjük meg a kapcsolatot a vásárlókkal.”

Barnabás a tervekről is mesélt nekünk és elárulta, hogy 2018 végén a WAMP-on is bemutatkozott a csapat: „Jövőre szeretnénk, ha a Viaplant márkát minél többen ismernék használati tárgyairól és divatcikkeiről is, amelyeket képző- és iparművészek bevonásával tökéletesítünk, fejlesztünk. Nem a tömegtermelés a cél, de a szükség fontos visszajelzés.”

fotó: Viaplant

A Viaplant növényi összetevőinek forrása, származási helye, adott esetben történelmi narratívája  is hozzáadott értéke lehet az anyagnak. Ez is növeli különlegességét, hiszen kevés anyag képes erre. „Tervezzük, hogy megkeressük Magyarország 10 legidősebb fáját és azoknak leveleiből készítünk egy limitált kiadású kollekciót, de használtuk már a Videoton pályán gyűjtött füvet és egy 480 éves Rákóczi hárs leveit is, ami a feleségem falujának ikonikus büszkesége: legendákat és történeteket adott a falunak, ami ezáltal plusz jelentéssel és rétegekkel ruházza fel az ebből a  levélből  készült tárgyakat is, arról nem is beszélve, hogy ehhez ezt az öreg hársfát nem is kell kivágni.”

Fel