Barion Pixel

Július 1-től világszerte kezdetét veszi a Műanyagmentes Július. Tavaly több mint 120 millió ember csatlakozott a kezdeményezéshez, idén te is egy lehetsz közülük. Sokkal egyszerűbb a dolog, mint gondolnád.

A környezettudatosság a legtöbbünknek olyan, mint a ’90-es évek oroszból átképzett angoltanárai: csak néhány leckével járunk a „tanítványaink” előtt. Ha a zöldülés a téma, persze nincs szó tanítványokról, csupán érdeklődő barátokról és családtagokról, nincs központi rendszer által előírt tananyag sem, de sokkal inkább szó van egyéni igényekről, utakról és történetekről. És ezzel együtt arról is, hogy be kell látni, a tudatosság nem egyik napról a másikra alakul ki. Ez egy folyamat, amiben türelmesnek kell lennünk magunkkal szemben és értékelni minden apróságot, amin szépen fokozatosan változtatni tudunk.

Ez a bejegyzésünk azért született, mert szeretnénk a közösségünk minél több tagját arra buzdítani, hogy merjünk a változás útjára lépni, apró lépésekben haladni és egymástól tanulni. Mert lehet, hogy mindenki csak egy lépéssel jár előrébb, de mindannyian másban vagyunk jók és más dolgok iránt érdeklődünk. Haladjunk együtt, türelemmel, nyitottsággal és lelkesedéssel.

Csomagolásmentes bevásárlás műanyagok nélkül
Fotó: facebook.com/zeroherohungary

Ne görcsölj rá

A környezetünk állapota szörnyű, változtatnunk kell, ez tény. De ahogyan elrontani sem néhány év alatt rontottuk el, helyrehozni sem egyetlen nap vagy hét alatt fogjuk. Minden apró lépés számít. A kicsik is. Az ügyetlenek is.

Kezdd kicsiben

Nem kell rögtön a nagy dolgokra gondolni. Minden szép sorban úgyis jön majd magától. Mondjuk eleinte kezdd csak azzal, hogy viszel magaddal saját szatyrot, ha bevásárolni mész. Ez lehet vászonból, papírból vagy akár nejlonból is. A lényeg: ne vegyél új zacskót. Ha mégis megfeledkezel róla, semmi gond, találd fel magad, rögtönözz és nézz körül a boltban: mindig akad egy éppen akkor kiürült félig nyitott papírdoboz, ami jó szolgálatot tesz hazáig.

Tusfürdő és folyékonyszappan helyett sima szappan

Elképesztően jó szappanokat lehet kapni, de érthető, hogy aki zuhanyzáshoz tusfürdőt, kézmosáshoz pedig folyékonyszappant használ, eddig még nem kért bebocsátást a Csodálatos és Természetes Szappanok Birodalmába. Válassz olyat, ami károsanyagoktól, SLS-től és mesterséges szín- és illatanyagoktól mentes, így egyszerre több szintet is léphetsz előre a tudatosságban.

Pro szint: sampon helyett szilárd sampon használata, de ez már tényleg a feketeöves kategória, bőven ráérsz erről akkor gondolkodni, ha már minden félig megkezdett és elfelejtett sampont elhasználtál otthon.

Palackos víz és üdítők helyett kulacs

Mikor volt utoljára saját kulacsod? Ugye, hogy valamikor ovi és általános iskola környékén? A jó hír az, hogy megint divat. És nem csak divatos, hanem hasznos is, mert nem a felesleges műanyag üvegeket használod, hanem a saját kulacsodat töltögeted újra. Válassz olyat, ami szép, ami tetszik, amit szívesen hordasz mindig magaddal. Mert ebből majd szívesebben is iszol. Napi 3 liter folyadék és szebb lesz a világ és a bőröd is.

Papírpohár helyett saját kávés pohárka

A saját kulacs után a második legjobb dolog a saját kávés pohár. És azért nem az első, mert a hidratálás még a kávénál is fontosabb. Meg kávé után is fontos. És nem csak kávét lehet bele tenni, hanem gintonicot is. Meg fröccsöt. Követi a napod ívét (rosszabb napokon a sorrend fel is borulhat ugye), mert veled van egész nap.

Szupermarket helyett fedezd fel a helyi piacot

A piacozás őrült izgalmas és inspiráló, ráadásul a hét bármelyik napján be tudod ütemezni. Ha hétvégén szeretsz sokáig aludni, menj el hétköznap. Találd meg a kedvenc árusaidat, élvezd az ízeket, illatokat és a szezonalitást – észrevétlenül csomagolásmentesen fogsz például zöldésget és gyümölcsöt vásárolni, ha saját vászon szatyrot viszel és nem fogadod el a nejlonzacskókat. Az eper, a málna, a ribizli, az áfonya mehet saját edénykébe a standard műanyag helyett. Legalább nem kell majd otthon kerülgetned a felesleges szemeteket.

Ligeti Csomagolásmentes bolt a Katona József utcában
Fotó: facebook.com/csomagolasmentes

Próbálj ki egy csomagolásmentes boltot

Ha korábban nem értetted, hogy anyukád és nagymamád miért kéri rajtad számon a pörkölttel és mindenféle földi jóval megpakolt, majd általad jelentéktelennek ítélt és elfelejtett dobozokat és üvegeket, egyből meg fogod őket érteni, ha elkezdesz csomagolásmentes boltba járni. Mert itt bizony minden kicsi és nagy üveg és tárolóedény jól jön. Igen, még akár egy csavaros borosüveg is, amibe olívaolajat, almaecetet, vagy mosogatószert vihetsz haza attól függően, hogy melyik csomagolásmentes boltba mész. Az eladók mindenhol kedvesek és segítőkészek, nincs hülye kérdés, bátran lehet náluk érdeklődni. És van minden a lekvártól a tésztákon át a fűszerekig – több alkalom kell, hogy alaposan átlásd a szortimentet.

Utasítsd vissza, merj nemet mondani

Ne kérj az italodba szívószálat, a piacon nejlonzacskót, a szupermarketben plusz zacskókat – ez mind számít. Apróság, de figyeld meg, hogy sok helyen már megköszönik, ha nem kell adniuk ilyesmit. Máshol persze csodálkoznak majd, de így tanulunk egymástól.

Inspirlálódj mások tetteiből és gondolataiból

Mindenki másban jó, éppen ezért együtt vagyunk a legjobbak. Pár nagyon klassz példa, akiknek a zöldülő útját szerintünk mindenképpen érdemes követned, mert sokszor kapunk tőlük jó tippeket és inspirációt a saját utunk folytatásához: Shamobags Nusi, Ökoanyu, Printa Zita, Hulladekmentes Edina, Felelős Gasztrohős, Maison Andi, Juditu, Holy Duck Eszer, Édespofa Dóri, Greenway Design Ildi – és persze a sor folyamatosan bővül. Ha neked is van egy jó tipped, hogy kikkel bővíthetjük a sort, feltétlenül írd meg nekünk.

Fel