Barion Pixel

Minél mélyebben beleássuk magunkat a növényezésbe, annál izgalmasabb dolgokra bukkanunk. Legújabb rajongásunk tárgya egyenesen Japánból érkezett meg hozzánk és azonnal elrabolta a szívünket. Ha a floráriumok tetszenek, a wabi kusát imádni fogod. 

Kezdjük rögtön az elején: mi az a wabi kusa?
A fogalom a japán wabi sabi (ejtsd: vabi szabi) világnézetből ered, aminek pontos jelentését nehéz egy mondatba sűrítve megfogalmazni és állítólag maguk a japánok sem boldogulnak könnyen a feladattal, egyszerűen csak érzik. Beth Kempton Wabi Sabi – Útmutató a belső békéhez című könyvében így ír róla a könyv bevezető fejezetében: “Hasonlít egy kicsit a szerelemhez – el tudom mondani, szerintem mit jelent, és számomra milyen érzés, de az ember csak akkor ismeri meg igazán, amikor maga is átéli.”

“A wabi sabi ösztönös válasz az élet valódi természetét tükröző szépségre.

A wabi sabi a dolgok illékony, tökéletlen és befejezetlen mivoltának elfogadása és értékelése.

A wabi sabi az egyszerű, lassú és természetes élet ajanádékainak elismerése.”

Az egyszerűség kedvéért tekinthetünk rá olyan fogalomként, amely a természet káoszára utal. A kusa gyomot jelent.

Épül-szépül az egyszerűsített wabi kusa, amit kezdők is könnyen el tudnak készíteni
Fotó: Ancsin Gábor / A kép az Asahi Super Dry, a Technika #1 és az Urban Jungle Budapest közös workshopján készült 2019 őszén.

A wabi kusa egy kis üvegbe zárt japán kert, amelyben egy speciális vizes közegben élnek együtt boldog összhangban mocsári és félterráriumi növények. Az edényből a növények szabadon kinőhetnek, ráadásul egyszerre élvezhetjük egyes növények víz feletti (emers), illetve víz alatti (submers) formáját. A hosszú távon kevés gondozást igénylő kertecske dekoratív kiegészítője lehet kisebb és nagyobb belvárosi lakásoknak is. 

Kinek a fejéből pattant ki az ötlet?

A műfaj megteremtése Takashi Amano japán akvarista nevéhez, illetve az általa alapított akvarisztikai márka ADA -hez kapcsolódik. Amano úr már a legkorábbi könyveiben is írt a természetben fellelhető gyomok egyes részleteinek szépségéről. Az eredeti verzió egy kisebb kőre rögzített növényegyüttes volt, amit különböző formájú vízzel félig töltött üveg edényekbe helyeztek. Talaj és minden féle dekoráció nélkül. Ma már az eredeti verzió mellett számtalan más változat létezik, ahol jellemzően már talajt is alkalmaznak.

Milyen növények kellenek hozzá?

A wabi kusához felhasznált növények többnyire akváriumi növények emers, vagyis víz feletti változatai. A tartásra alkalmas üveg szinte bármilyen méretű és formájú lehet, amibe kényelmesen belefér a kezünk berendezéskor, karbantartáskor. Emellett növényes akvarisztikában használt aktív talajt és táptalajt szoktunk felhasználni ültető közegként.

Mi kell hozzá?

A berendezéskor csipeszekre, ollóra és vízzel töltött kézi permetezőre lehet szükségünk a növények ültetéséhez. Ízlés szerint kő és fa dekorációval is kiegészíthetjük kertecskénket.

Lóri (Green Aqua) és Nóra (Urban Jungle Budapest) az Asahi zártkörű wabi kusa workshopján, munka közben. Fotó: Ancsin Gábor

Hogyan kell gondozni?
Folyamatos locsolásra és permetezésre van szükség, és ha ügyesek vagyunk és minden jól érzi magát, akkor előbb-utóbb a növények nyírására kell még néha időt fordítanunk, a növények fajtájától és az ízlésünktől függően.

Kedvet kaptál, hogy legyen egy sajátod? 

Készíts egyet és tarts velünk március 1-jén a Wabi Kusa workshopunkon és a GreenAqua tapasztalt akvarista szakértője, Lóri megtanít mindenre, amit a témáról tudni érdemes. Páros kedvezmény: ha ketten jöttök és egy wabi kusát készítetek, akkor a második résztvevő féláron jöhet


Köszönjük a blog bejegyzéshez nyújtott szakmai segítséget és a workshop vezetését akvarista szakértőnknek, Toma Lórándnak. Büszkék vagyunk rá, hogy a workshop szakmai partnere a növényes akvarisztikában itthon és nemzetközi körökben is élen járó és elismert GREEN AQUA csapat. Kövessétek őket a Facebookon is, lélegzetelállítóan gyönyörű dolgaik vannak.

A borítóképet Lantos Viktor (Green Aqua) készítette.

Fel