Barion Pixel

A Pénzlevelű pilea az Instagram és a Pinterest egyik legnépszerűbb sztárja. A szakirodalom szerint egyszerűen tartható növény, ám tapasztalataink és a ti visszajelzéseitek szerint ez csak részben igaz. Egyszerű tartani, de csak akkor, ha már pontosan tudod, hogy mit igényel.

A Pilea peperomioides Dél-Kínában őshonos növény, Európa csak az 1940-es években ismerte meg norvég misszionáriusoknak köszönhetően. Két igazán fontos dolog van a gondozásával kapcsolatban: fény és víz, illetve ezek megfelelő minőségű és arányú eloszlása. Érdemes olyan helyet találni neki, ahol mindig szem előtt lehet – tehát polc teteje, meg ilyesféle kacifántosan megközelíthető helyek egyáltalán nem szerencsések -, ez segít, hogy a lehető legnagyobb figyelmet szentelhessük neki. Szóval ha megvan a világos, szórt fényű ideális lokáció, akkor foglalkozhatunk a vízügyi kérdésekkel.

Pilea peperomioides

Kezdő pilea tartóként célszerű kaspó helyett a cserép és tálka kombináció mellett dönteni, mert így pontosan látható lesz majd, hogy mennyi vizet  vesz fel. Inkább többször kevés vizet adjunk neki, mint egyszer sokat. Csak akkor ragadjunk öntözőkannát, ha a föld felső rétegei kiszáradtak.

Bízzunk benne, hiszen a Pénzlevű pilea is az őszinte növények közé tartozik, ha szomjazik, szomorúan lekonyulnak a levelei. Locsolás után nyugodtan öntsük le a tálkájában összegyűlt vizet. A leggyakoribb hiba a túlöntézés, ha a gyökérzet rohadni kezd, nincs visszaút. Perlittel és tőzeggel lazíthatjuk a földjét.

Szaporítása gyerekjáték, hiszen ha a növény jól érzi magát, saját földjéből előbújó kis sarjakat nevel, amelyeket egyszerűen kivehetünk az anyanövény mellől és szétültethetjük őket, ha már kellő képpen megerősödtek. 

Időnként előfordul, hogy ledob néhány levelet, ilyenkor nem szabad pánikba esni, inkább érdemes átgondolni a locsolási stratégiát, illetve a fényviszonyokat. Fel is kopaszodhat a szára, de tapasztalataink szerint vesztesnek tűnő helyzetből is menekültek már meg Pénzlevelű pileák, eszerint bárkivel és bármikor történhet csoda. Ne add fel, szeresd, keveset locsold és adj neki elegendő fényt.

PRO TIPP: Szárdugvánnyal vízben is egyszerűen szaporítható, próbáld ki ezt a módszert is, ha már a lefialós megoldás megy, mint a karikacsapás.

Fel