Barion Pixel

A fűszernövényeket gyakran gyógynövényként is említjük, ez mégsem jelenti azt, hogy minden fűszernövényünk gyógyhatással bír. Ugyanakkor vitathatatlan tény, hogy a fűszernövényeknek is számos pozitív élettani hatása van. Növényorvosunk, Zsolnai Balázs a gyógynövényekről készített egy anyagot, hogy még láthatóbbá tegye az összefüggéseket.

Mik azok a gyógynövények?

Gyógynövénynek nevezzük azokat a növényeket, amelyek valamelyik részét az emberek a bennük lévő hatóanyagok miatt a hagyományok vagy az irodalmi adatok alapján gyógyászati célokra használtak vagy használnak, valamint fontos, hogy amelyek gyógyászati célú alkalmazását hivatalos forrás engedélyezi. A fűszernövények szinte kivétel nélkül mind gyógynövények.

Az ősi kultúrák több ezer gyógynövényt ismertek, ezekkel gyógyítottak a hivatalos gyógyszerlobbi előtt. Időszámításunk előtt 3500-ban Egyiptomban több mint 800 különböző gyógymódot írtak le, a kínaiak pedig komoly műtéteket végeztek különböző gyógynövényfőzetekkel. Rómaiak voltak, akik először termesztettek gyógyászati céllal növényeket. A WHO egészségügyi világszervezet jelenleg 20000 gyógynövényt tart számon. 

Fotó: Christin Hume | Unsplash

Magyarországon az 1915-ben alapított Gyógynövénykísérleti Állomáson kezdődött, a Gyógynövénykutató Intézetben és a Herbária Központban folytatódott a vadon termő gyógynövények gyűjtésének és termesztésének kutatása.

Összesen 7 féle hatóanyagot különböztetünk meg, ezek a gyógynövények gyógyhatásáért felelős vegyületei. Ismerd meg mindet névszerint, részletesebben:

Alkaloidok: bódító fájdalomcsillapító izgató és élénkítő hatású vegyületek (anyarozs, vérehulló fecskefű, kender, nadragulya, őszi kikerics)

Glikozidok: szívműködés szabályzó, izzasztó, vizelet és hashajtó hatású anyagok (tavaszi hérics gyöngyvirág)

Illóolajok: emésztést serkentő gyulladásgátló ízesítő hatású anyagok (ánizs, borsmenta, édeskömény, fodormenta, kakukkfű, kamilla, koriander, zsálya)

Cserzőanyagok: bélhurut oldás, vérzéscsillapítás (tölgy, nyír, vadgesztenye)

Szaponinok: nyálkaoldó, köptető hatású anyagok (kankalingyökér, szappangyökér)

Szénhidrátok: gyulladáscsökkentő és bevonó anyagok (bodza, gyermekláncfű, hársfavirág, papsajt, ziliz gyökér)

Keserű anyagok: emésztésserkentő étvágyjavító gyomorerősítő hatású anyagok (ezerjófű, fehér üröm, kálmosgyökér, tárnicsgyökér)

Hogyan hasznosítják a gyógynövényeket?

A gyógynövényeket a gyógyszeriparon kívül felhasználja az élelmiszeripar, a kozmetikai ipar, a dohányipar, valamint a népi gyógyászat. Felhasználásuk során a legfontosabb, hogy a termesztésük és gyűjtésük külön szakértelmet kíván. A legjobb gyógyhatást a frissen szedett gyógynövényekkel érhetjük el, de ügyelni kell arra, hogy a növényeket megfelelő időben, helyen és módon gyűjtsük és szárítsuk.

A gyökereket kora tavasszal vagy ősszel, a leveleket virágzás előtt és alatt, a termést teljes érés idején, a virágokat pedig a virágzás kezdetekor gyűjtsük.

A hatóanyagot tartalmazó részeket gyűjthetjük vadon termő vagy kertben termesztett növényekről.

Kiemelt kép: Charlotte Thomas | Unsplash

Fel