Barion Pixel

Nem mindenki szereti az illemszabályokat, társadalmi előírásokat, de akár szeretjük őket, akár nem, hasznos tisztában lenni velük, hiszen ezek akarva-akaratlan referenciapontok. A szobanövényekhez és virágokhoz is sok hagyomány kapcsolódik, különösen ha ajándékba adjuk őket. Az ajándék-növény gondolatokat és érzelmeket fejezhet ki, üzenete lehet. Ezért nem árt, ha ismerjük az erre vonatkozó etikettet, mert ha nekünk ez nem is annyira érdekes, lehet, hogy a címzett eszerint értelmezi az ajándék mögötti gondolatot.

Több, a növényekkel és virágokkal kapcsolatos illemtani kérdés is felmerül. Például, hogy napjainkban is tartja-e magát a mondás, amely szerint nem illik kaktuszt ajándékozni, vagy hogy miért terjedt el az a szokás, hogy csokorba kötve a virágok száma mindig páratlan kell, hogy legyen? Ilyen kérdésekben kértük ki Görög Ibolya protokollszakértő véleményét.

Kép: Boldizsár Tamás | Flower Collective esemény – 2023. májusából

Vágott virágok

A virágcsokrok a leggyakoribb kiegészítői egy-egy jelesebb alkalomnak és ünnepnek. Ha csak egyfajta virág van a csokorban, tehát csak rózsa, vagy csak szegfű, akkor számít, hogy hány szálat vásárolunk. 11-ig páratlan, 12-től páros számú virágot vegyünk. Azt, hogy páratlan legyen, Mária Terézia kertésze találta ki, mert állítólag páratlanból szebb csokrot lehet készíteni. Persze, ha valaki mondjuk 25 éves, lehet 25 szál. Ha vegyes virágcsokorról van szó, akkor nem számít a darabszám.

Egy másik kérdés a csokrokkal kapcsolatban, hogy milyen virágot válasszunk. Kultúránként változó a különböző virágok szimbolikája, de van két virág, ami nemzetközi, a fehér liliom és a vörös rózsa. A fehér liliom történetileg a kereszténységhez kapcsolódik, vallásos jelentései vannak, a szűziesség jelképe. Ezzel szemben a vörös rózsa az érzelmi függőség jelképe és általában romantikus érzelmeket társítunk hozzá. – mondta a protokollszakértő.

A legfontosabbak talán az átadás körülményei. Általában szülinapok, ünnepek és évfordulókra szoktunk virágcsokrot adni, de a legnagyobb hatást akkor tudjuk kiváltani, ha bármilyen különösebb ok nélkül vásárolunk valakinek csokrot, ugyanis ilyenkor nem számítanak erre. Miért kaptam ezt a gyönyörű csokrot? Mert kedd van…  A legjobb tanács az, ha a címzett helyébe képzeljük magunkat és végigpörgetjük az átadás pillanatát. „Ha külső helyszínen találkozunk valakivel, gondolnunk kell arra is, hogy hova tegye a csokrot a címzett az átadás után.” – tette hozzá Görög Ibolya, aki 32 éve dolgozik protokollszakértőként. Nem várhatjuk el, hogy végig kézben tartsa például egy múzeumlátogatáson.

Asztali növénydíszek

A csokrokon kívül az asztali növénydíszek kapcsán is több kérdés merül fel. Ezek esetében a legfontosabb, hogy át kell látni fölötte, nem képezhet akadályt a szemkontaktusban. Sem tárgyaláson, sem étkezésen a virág nem lehet illatos. Gondoljuk bele, milyen jól passzol egy jókai bableveshez egy kis gyöngyvirág, vagy egy üzleti tárgyaláson milyen kellemes lehet egy nehéz illatú frézia. Hazánk legismertebb protokollszakértője szerint ilyen helyzetekben arra is ügyeljünk, hogy ne a fővendég és a fő házigazda közé tegyük, inkább két kisebbet egyharmad-egyharmad távolságban.

Az asztali dísz lehet élő virág, beültetett zöldnövény, vagy akár szárított virág is. Kellő természetes fény híján korábban elfogadhatónak számított a műanyag zöldnövény irodákban és hivatalokban. Ma már ez a megoldás sokak szerint nem csak igénytelen, de erkölcsi értelemben is megkérdőjelezhető, hiszen az ilyen termékek megvásárlásakor támogatjuk a teljesen mértékben felesleges műanyagtermelést és hozzájárulunk bolygónk szennyezéséhez, mert előbb-utóbb minden díszből szemét lesz. Nem kell elkeseredni a kopár munkahelyi felületek láttán, mivel egy mesterséges fényforrás is életben tud tartani egy növényt, csak tudnunk kell, milyen izzót vegyünk és melyik növények kedvelik ezeket a körülményeket.

Cserepes növények

Végül ejtsünk pár szót a cserepes növényekről. Csak olyan embernek adjunk cserepes növényt ajándékba, akiről tudjuk, hogy örülne neki. Ellenkező esetben egy ilyen ajándék kéretlen terhet jelenthet és előfordulhat az is, hogy a szegény növény a kukában végzi. (A Hogyan ne öld meg a szobanövényeidet workshopunk éppen ilyen eseteket segíthet elkerülni.) Arra is gondoljunk, hogy a növény mennyi odafigyelést, ápolást igényel. Beteg nagymamának ne vigyünk kétméteres strelitziát. „Cserepes növényhez illik kaspót is venni, azt a kis táblát, amin a neve és a gondozási útmutató szerepel, hagyjuk rajta, és természetesen az árát vegyük le” – javasolja Görög Ibolya. A legtöbb ember hallott már arról, hogy a kaktusz sértésnek számít, de sok növényszülő szívesen fogadja az ilyen jellegű sértéseket.

Fel