Barion Pixel

A nagymamák azok, akik általában minden családban a legjobban ismerik a szobanövényeket. Ők mindig tudják, mit hogyan kell gondozni: mikor érdemes locsolni, átültetni és szaporítani őket. Legújabb projektünket azok a nagymamák ihlették, akiknek  növények iránti rajongásunkat köszönhetjük. Elstartol a Nagyi Projekt preloved kaspókkal, könyvekkel, retro virágtartókkal és online workshopokkal.

Bár Nagyi Projektnek neveztük el, ez a történet mégsem csak egy nagyiról szól, hanem igazából az összesről. És persze a nagypapákról is, akiktől életünk folyamán bármikor tanulhattunk növényekről, kertészkedésről, a természet szeretetéről és ezzel az életről is. Nekik köszönhetjük első növényekkel kapcsolatos élményeinket is, amik egy egész életre meghatározták a szobanövényekhez való viszonyunkat. Ez a felismerés adta Nagyi Projektünk ötletét.

A nagyszülők háza és lakása mindannyiunk számára otthonos és kedves hely, ami tele van gyerekkorunk emlékeivel, tárgyakkal, illatokkal és persze növényekkel. Ez a közös emlékcsomag a malter, ami egybe forrasztja az egymástól különálló és mégis egy szálon futó nagymamás emlékeket. Alapítónk, Hadobás Nóra itt mesél részletesebben a projekt háttéréről és ehhez kapcsolódó saját sztorijáról.

Aztán kicsit továbbgondoltuk. Gyerekkori emlékeink és nagymamáink adták az ötletet: mutassuk be nagymamáink növényeit “eredeti” élőhelyükön, egy nagymama lakásában és tegyünk melléjük olyan hasznos és kedves tárgyakat, amik a növénygondozáshoz szükségesek. 

Hónapokig jártuk a bolhapiacokat és más titkos lelőhelyeket nagyis-növényes kincsek után kutatva. Végül olyan szívünknek kedves növényezéssel kapcsolatos ikonikus tárgyakat gyűjtöttünk össze, amik mindannyiunk számára ismerősek: preloved kaspók, könyvek, felújított álló- és fali retro virágtartók, makramék és vázák kerültek fel virtuális polcainkra. A makramékat Hepp Éva (Ivy Macramé) készítette el nekünk. 

Célunk, hogy megmutassuk: a régi is lehet szép és értékes. Tudatos szemlélettel és nyíltsággal a régi dolgoknak is helyet találhatunk modern otthonainkban. Ráadásul a régi dolgok újrahasználata nem csak szívünknek kedves, hanem környezetvédelmi szempontból is hasznos. 

A tárgyak mellett online programokkal is készülünk. Február 6-án szombaton Filep Kata, alias ATAKPELIF tart Modern ikebana online workshopot. Az ikebana egy japán virágrendezési művészet, amelyet hosszú éveken, sőt évtizedeken át tanulnak mesterei. A gondolkodásmód alapja a természet törvényszerűségeinek tisztelete és alapos megfigyelése. Ezt a szemléletmódot és a nagyszülői házban rejtőző régi ikebana vázákat ötvözzük modern ikeabana workshopunkon, amely középpontjában a természet szeretete mellett a szabad, elmélyült alkotás és flow élmény áll.

A résztvevők az általuk választott kicsi, közepes és nagy ikebana vázákba rendezve friss virágokból állíthatnak össze modern virágkompozíciókat Kata iránymutatásai alapján.

Az Így gondozd Nagyi szobanövényeit online workshop mindenkinek hasznos lehet, aki valaha is kapott vagy vett klasszikus nagyis növényeket. Ezek a növényklasszikusok minden háztartásban ott vannak, extrább variánsaikkal folyamatosan rukkolnak elő a nemesítők és gyűjtök. Online workshopunkon elmondjuk az alapfajokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, amiket az extrább változatok gondozása alkalmával is hasznosítani lehet persze.





Válogass Nagyi kincsei között, nosztalgiázz velünk és tanuljunk együtt, a kanapén ülve szobanövényekről.


Filep Kata, az ATAKPELIF floral stylistja és Hadobás Nóra, az Urban Jungle Budapest alapítója
Fotó: Hámori Zsófia
Fel