Barion Pixel

Újraindul növényes programajánló rovatunk! Figyeljük, keressük és vágyjuk a növényes programokat, hoztunk nektek egy csinos és izgalmas válogatást az első őszi hónap legjobbjaival.

Őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár a Füvészkertben | szeptember 9-10-11.
Az idei vásár témája „Astrophytum nemzetség és hibridjei”. Mindezek mellett helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei, több száz kaktusz- és pozsgás ritkaság Amerika és Afrika egzotikus tájairól, valamint a fánlakó növények képviselői, a levélkaktuszok és a szomjazó művész broméliák a Tillandsia-k. Aki kedvet kap a növények tartásához, az a kiállítás alatt beszerezheti élete első vagy több századik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket.

Szarvasi Szilvanapok | szeptember 9-10-11.
Délkelet-Magyarország egyik legnagyobb és legkülönlegesebb gasztrokulturális fesztiválja, a Szarvasi Szilvanapok a szilvaérés idején. A  rendezvénysorozat fő célja a szarvasi szilva népszerűsítése és a hozzá kapcsolódó hagyományok bemutatása. A tradíciók jegyében a helyszínen sokféleképp kínálják ezt a páratlan, ízletes gyümölcsöt a Körösök szívében. Lesznek titkos szilvás receptek, látványkonyha, minősített szilvapálinkák, kézműves szilvás sörök, sütemények és rézüstökben rotyogó szilvalekvárok. 

Rizs nap Szarvason | szeptember 10.
Sokaknak hihetetlenül hangzik, de Magyarországon is termesztenek rizst, méghozzá igazán különlegeset! A Rizs Napon minden a hazai rizsről és indiánrizsről szól. Megnézheted, hogy néz ki a rizs növény és több száz fajta között kalandozhatsz, miközben igazi magyar rizsből készült termékeket is meg tudsz majd kóstolni.

Szobanövényvásár a Lumenben | szeptember 10.
A Pilea Projekt saját rendezésű szobanövényvására a Lumen kertjében debütál, ahol sok-sok szép növénnyel.

KISKERTPIAC – Nagy növényvásár és dizájn természetesen | szeptember 11.
Sok-sok növény és virág érkezik az óbudai paradicsomba, a Mad Garden Budába: kaktuszok, pozsgások, tillandsiák, adeniumok, hibiszkuszok, aroid és más szobanövények, fűszernövények. Mindent megtalálsz majd, ami jól mutat a kiskertben, a balkonon és a természetközeli otthon berendezésének elengedhetet kiegészítője: dizájn alkotások, divatkiegészítők az alkotók műhelyeiből egyenesen az otthonodba.

Prosecco Péntek & Night Shopping a Városmajorban | szeptember 16.
Az Urban Jungle Budapest városmajori lakás stúdiójának megnyitó eseménye Nóra kedvenc jégbe hűtött buborékos italaival, miközben ti kedvetekre válogathattok az évek alatt gyűjtögetett vintage és új növényes kiegészítők között. Ráadásul a helyszínen 10% kedvezménnyel válthattok jegyet az UJB workshopokra. Meglepetés vandégként érkezik Veszprémi Sára és a Steel Magnolia Studio az indián nyár színeiben pompázó virágcsokrokkal.

Kulturális Örökség Napjai | Séta a Hopp-villa orientális kertjében | szeptember 17.
Vezett séta a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kertjében, amelyet a Jáva szigetén található Buitenzorg botanikus kert ihletett. A kert abban a formában, ahogy az eredeti tulajdonos kiépítette, ma már nem látható, viszont a szuvenírként hazahozott, vagy utólag megrendelt kerti műtárgyakat ma is egy különleges hangulatú orientális kert veszi körbe, Ázsiában őshonos növényekkel, kínai és japán kerti elemek reminiszcenciáival. A sétán áttekintik a kert történetét, majd végigzarándokolják a benne elhelyezett keleti műtárgyakat.

Hogyan ne öld meg a szobanövényeidet? workshop | szeptember 22.
Szobanövényeket tartani nem rakétatudomány, mégis sokan és sokféle hibát követünk el nap mint nap, amik hosszabb vagy rövidebb távon sikertelenségekhez vezetnek. Néhány egyszerű alapszabály ismeretével és betartásával bárkinek sikerülhet megtörni az “áh, nálam semmilyen növény sem marad meg, mindent kinyírok” átkot.

Séta a Füvészkertben | szeptember 24.
Kétórás sétánkon a Füvészkert – szerintünk – legizgalmasabb kül- és beltéri részeit barangoljuk be és számos növényritkaságot ismerhetünk meg testközelből. Megmutatjuk a kedvenc szobanövényeinket, miközben rengeteg botanikai és történelmi érdekességről is szó esik az üvegházak ritkaságainak felfedezése közben. A bemutatott növények gondozásának trükkjeit sem hagyjuk ki, a résztvevőkkel gyakorlatban bevált növényápolási tippeket osztunk meg és betekintést engedünk a növénytermesztés és nemesítés kulisszái mögé, bízva abban, hogy utunk végén mindenki kedvet kap saját szobadzsungelének tudatos ápolásához.

Ehető virágok workshop és kóstoló | szeptember 30.
Az ehető virágok hazai legkiválóbb szakértője, Halmos Monika vezeti be az érdeklődőket a virágevés rejtelmeibe. Többek között szó lesz a legnépszerűbb és viszonylag könnyen elérhető ehető virágokról, felhasználásukról, tartásukról és arról is, mik azok a virágok, amiket még véletlenül sem szabad elfogyasztani. Az elmélet mellett a gyakorlat is lesz, méghozzá kóstoló formájában. Moni kertjéből szeptemberi virágokat kóstolunk és ízlelgetünk.

+1 Secret Sunday Brunch a Városmajorban | szeptember 25.
Újra havi rendszerességgel rendezzük meg a Secret Sunday Brunch lakomákat. Séfünk, Füzi Tamás minden alkalommal egy húsos és egy vegán menüt állít össze, ami egy meleg főételből és desszertből áll. Célunk továbbra is a régi: finom falatokkal, jó társaságban élvezni a gondolatan vasárnapokat és néhány órára kiszakadni mindennapi mókuskerékből, időt tölteni régi és új ismerősökkel. Séfünk menüje mellett a szívből jövő vendéglátásról is gondoskodunk, pont olyan lesz, mintha vendégségbe mennél a barátaidhoz: hangulatos, laza, figyelmes és nagyon finom.
Választható időpontok: szeptember 25. 10.00-15.00, október 9. 10.00-15.00, november 6. 10.00-15.00

Fel