Barion Pixel

Folytatódik növényes programajánló rovatunk, ismét összegyűjtöttük a hónap szerintünk legizgalmasabb növényes programjait, amiket örömmel ajánlunk minden növényrajongó számára.

Nyílt Nap a Kisdiófa Közösségi Kertben | október 1.
Október első szombati napján nyílt napot tart a Kisdiófa Kert, hogy az érdeklődők megismerhessék a Kertet, a működését, történetét, a benne munkálkodó embereket, növényeket, a belváros közepén megbújó csodás zöld oázist. A Kisdiófa Kert alapítója, szervezője és működtetője 2016 óta a Kortárs Építészeti Központ (KÉK). A KÉK célja, hogy megteremtse a városról való közös gondolkodás és vita nyílt fórumait, ezáltal a széleskörű nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tegye az építészet és városfejlesztés kortárs kérdéseit. A program ingyenes.

KISKERTPIAC – slow gastro feat CHILI 10/02 Mad Garden Buda | október 2.
Október első vasárnapján a Mad Garden Buda újra megtelik a Kiskertpiac növényeivel, virágaival, a természetes dizájn kiállítók termékeivel. A nyár terméseiből készült finomságok is jönnek, egy kicsit csípnek is majd.

https://budastep.hu/product/budapesti-gyogyhatas-ii-budaliget/

Florárium workshop | október 5.
Mindig olyan szobanövényekről álmodtál, amik viszonylag kevés melóért cserébe jól néznek ki és még a hozzád látogatóba érkező haveroknak is megakad rajtuk a szeme? A florárium egy ilyen home dekor megoldás lehet, amit most sajátkezűleg készíthetsz el az Urban Jungle Budapest budai lakásstúdiójában olyan szárazságtűrő pozsgás növények felhasználásával, amik bírják a rekkenő hőséget és a minimális víz-maximális fény kombót is.

BUDASTEP séták | október 2. + 8. + 9.
Tudjátok már rólunk, hogy szívünkhez mindig is közel álltak a városi séták. A BUDASTEP csapat több növény fókuszú programot is tart, de nem csak azért kedveljük őket, hanem azért is, mert ez egy kedves családi biznisz, nagytudású és klassz sétavezetőkkel. Programozzatok velük, például ezeken a sétákon : Normafa: Legendák a város felett, Budavári kertek, Budapesti gyógyhatás II.- Budaliget.

DE MARKT jubilee  | október 8.
Napjainkra kicsit kikopott a városból a bolhapiacozás műfaja , és már sokkal inkább online, a Marketplace-en, Fife csoportokban, vagy saját gardróbos oldalakon kerülnek gazdára a már valaki által egyszer szeretett tárgyak. Hiszünk abban, hogy a jövő ezeké a tárgyaké, és abban is, hogy a jövő kézzelfogható és analóg. Erre az alap gondolatra épül a DE MARKT, a vásárra Rebanursery viszi a növényes portékákat.

Gomba világnap a vasárnapi Czakó Mini Piaczon X Gasztrohős | október 9.
Gomba kiállítás és vásár vadontermő gombákkal (erdei, mezei, réti, ligeti), termelőkkel és gombászokkal. A Felelős Gasztrohős kicsiknek és nagyoknak is készül programokkal, ráadásul gőzgombóc is lesz házi szilvalekvárral töltve, forró vanília sodóval leöntve, porcukros mákkal meghintve.

Hisztis szobanövények megszelidítése workshop | október 12.
Tudod, vannak, azok a bizonyos hisztis szobanövények. Hogy melyikekre gondolunk? Azokra, amiknek semmi sem jó. Akikért a lelkedet is kiteszed, mégis konyulnak, száradnak, plöttyednek, löttyednek, leszomorodnak a levelei, azután pedig meghalnak és szívedben csak a csalódott rossz érzés és az űr marad utánuk. Meg az elhatározás, hogy soha többet még egy ilyet. Aztán eltelik egy kis idő, begyógyulnak a szíveden ejtett sebek és újra próbálkozol, mert azt szeretnéd, hogy éljen, méghozzá veled együtt boldogságban. A workshop résztvevőinek nem azt ígérjük, soha többé nem nyírnak ki egy szobanövényt sem, hanem csak azt, hogy mi minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy ez ne történjen meg. Tippek, trükkök és kérdés-válasz részek is lesznek. 

Őszi Kertészeti Napok – Őszkert 2022 | október 15-16.
Október 15-16-án virágba borul a MATE Budai Campusának parkolója. Több év kihagyás után az őszkert 2022 Őszi Kertészeti Napokon az ország számos részéről érkező kertészetek kínálatából lehet válogatni, őszre növényesíteni. A kültéri rendezvényen kertészeti tanácsadás, gyerekprogramok, arborétumi séta, kaktusz- és más növény bemutatók várják a látogatókat.

Őszkert séta a Budai Arborétumban | október 15.
Az Őszi Kertészeti Napok lesznek ideje alatt a rendezvény látogatói számára ingyenes programon az érdeklődők részt vehetnek vezetett túrán, hogy megcsodálhatják a Budai Arborétumot. Történeteket hallhatnak, ismereteket szerezhetnek a jelenlegi csaknem 2000 fásszárú dísznövény fajt és fajtát, illetve több száz hagymás virágot és csaknem 250-féle egyéb évelő dísznövényt magában foglaló arborétumól.

Séta a Füvészkertben | október 16.
Az UJB nagysikerő kétórás füvészkerti sétáján a kert szerintünk legizgalmasabb kül- és beltéri részeit barangoljuk be és számos növényritkaságot ismerhetünk meg testközelből. Megmutatjuk a kedvenc szobanövényeinket, miközben rengeteg botanikai és történelmi érdekességről is szó esik az üvegházak ritkaságainak felfedezése közben. A bemutatott növények gondozásának trükkjeit sem hagyjuk ki, a résztvevőkkel gyakorlatban bevált növényápolási tippeket osztunk meg és betekintést engedünk a növénytermesztés és nemesítés kulisszái mögé, bízva abban, hogy utunk végén mindenki kedvet kap saját szobadzsungelének tudatos ápolásához.

Krizantém vásár | október 29-30.
Grajnai a makói Karol & Blase szálas krizantémjait hozza el a Czakó Piacra, hogy őszi színekkel öltöztesse fel mindannyiunk otthonát. Gyere és válassz egy családi kertészet prémium virágaiból a vázába!

KISKERTPIAC – Városban, zöldben | október 30.
Megy az ősz, jön a tél, ráadásul a virághagymákkal a tavasz is beköszönt kicsit. A zöldítés kint és bent is időszerű. A KISKERTPIAC beköltözik a belvárosba, Madhouse-ban várnak mindenkit október utolsó vasárnapján virágok, növények, termelők és természetes dizájn kiállítók termékeivel.


Fel