Barion Pixel

Idén április első két hétvégéjét szenteli az ELTE Füvészkert a rózsaszínbe öltözött cseresznyefáknak, akik díszes ruhájukban jelzik a tavasz eljöttét. Mindkét hétvégén 09:00 órától 17:00 óráig a Matcha Tsuki jóvoltából autentikus japán módra összetalálkozik a Sakura ünnep és a matcha fogyasztása — ingyenes kóstolóra is lehetőség nyílik azoknak, akik még sosem ízlelték az antioxidánsban gazdag zöld teaesszenciát és azoknak is, akik jól ismerik a különleges ízvilágot. Mindemellett pedig Mitsuki Március Vida a japán kultúra és gasztronómia elhivatott attaséja tart előadást cseresznyefavirágról, teaszertartásról és mindenről, ami e kettőt összeköti. 

Tokióból, Kiotóból online közvetítéseken is figyelhetjük a sakura időszakot, de szerencsére itthon, a fővárosi ELTE Füvészkertben is lehetőségünk nyílik a japán a “virágnézésre”, azaz a hanamira. Ráadásul a kéthetes időszak hétvégéin különleges programokkal várják mindazokat, akik bolondulnak a flóráért és a japán kultúrával is szívesen ismerkednek. Ha te is “shinnichi”, vagyis szerelmese vagy a Távol-Kelet csodálatos szigetországának és mindennek, ami vele kapcsolatos, sok jót tartogat számodra a két hétvége. 

A népszerű Kálvin téri matcha szentély, a Matcha Tsuki pop-up kitelepülésénél ingyenesen kortyolhatsz a legzöldebb porral készülő teából, de matchás és sakura fantázianevű lágyfagyit is kóstolhatsz a kávézó-süteményező jóvoltából. 

Április 2-án és 9-én 11:00 órától és 13:30-tól a matcha íztől és a gyönyörű tavaszi látványtól ihletve egy-egy ismeretterjesztő előadáson is részt vehetsz. Mitsuki Március Vida japán-magyar származású idegenvezető, kulturális- és médiakoordinátor mesél majd a japán teakultúráról, a minden egyéb teafélénél intenzívebb ízű, mesés színű matcha természetéről, hatásairól, “varázserejéről”, popkulturális szerepéről, és arról is, hogy miként ölelkezik össze a matcha és a cseresznyefa virágzása. Szó esik majd a sakura cha-ról is, ami egy cseresznyevirágból készített tea. Egyszóval mind kívül, mind belül teljesen tavaszba borul az ELTE Füvészkert, két hétvége hanaminak köszönhetően. 

Időpont: 

Teakóstolás: április 02-03. 09:00-17:00 és április 09-10. 09:00-17:00  

Előadások a japán teakultúráról: április 2-án és április 9-én 11:00-kor és 13:30-kor kezdődnek

Helyszín: ELTE Füvészkert, a Kastély előtti részen

Fel