Barion Pixel

Évente egy-két hét hullámlovaglás saját magadért, a sport és mozgás szeretéért csajoktól csajoknak. Röviden erről szól a Salty Series küldetése, ami az első és jó eséllyel egyetlen magyar csaj szörftábor. De igazából jóval több ennél. A két alapítóval, Tóth Diával és Veszprémi Sárával beszélgettünk távol a tenger és óceán morajlásától, a budapesti Bartók Béla körúton.

Aki a címet látva kissé értetlenkedik, teljesen igaza van, hiszen valóban szokatlan magyar szörfös lányokról cikket írni. Mi mégis szerettünk volna, mert tapasztalaink szerint a növényes téma többségében női közönséget vonz és éppenséggel lehet közöttetek olyan, aki cikkünk hatására úgy dönt, meghódítja a hullámokat. Inspirálunk és inspirálódunk, ez az élet rendje.

Fotó: facebook.com/saltyserieshu

 

Magyarország szörfös közössége más sportágakhoz képest kicsi, de annál összetartóbb csapat, az Endless Summer programsorozat fogja őket össze. A Salty Series tulajdonképpen az Endless Summer leányvállalata, aminek első és egyetlen célja a szörf sportág népszerűsítése és lehetőségek szerinti legtöbb gyakorlása a világ különböző, erre alkalmas részein, csak csajoknak.

„Sárával régóta barátok vagyunk, de külön utakat járva kezdtünk el szörfözni” – kezd bele a Salty Series történetébe Tóth Dia, majd folytatja: „Tavaly merült fel, hogy elmehetnénk együtt Portugáliába, jó pár szörfös ismerős ajánlotta. Adta magát az ötlet, hogy sokkal nagyobb móka lenne, ha többen mennénk, csak csajok. A szörftábor gondolatával született meg a közösségünk. Meglepően gyorsan elfogytak a helyek az első portugáliai tripre, ebből is látszik, hogy igény van ilyen fajta programokra.”

 „Szerencsések vagyunk, mert már első alkalommal nagyszerű csapat gyűlt össze. A legfiatalabb csapattag 22 éves volt, a megidősebb pedig 39. Eleinte voltak félelmeink, hogyan jövünk majd ki egymással, de az aggódás utólag visszagondolva alaptalannak bizonyult” – vette át a szót Veszprémi Sára. „A tábor elején mindenkitől megkérdeztük, hogy miért döntött úgy, hogy eljön, mi az ittléttel a személyes célja. Sokféle válasz született, de a kedvencem az volt, aki bevallotta, hogy egyébként antiszociális és ez most itt egy komfortzónáján kívüli élmény.”

A lányok a tábor végére mind egyetértettek abban, hogy a Salty Series nem csak egy csaj szörftábor. Jóval több ennél: sok a női energia, inspirálják is egymást. Az új barátságok új munkakapcsolatokat és kollaborációkat is eredményeztek, így talán nem túlzás, ha azt mondjuk, ezekért az élményekért mindenképpen megérte kilépni a komfortzónából.

„Ebben a közösségben magunkat adhatjuk. Minél többen csináljuk, annál nagyobb a fun-faktor. Egy hétből 6 napot a vízben töltöttünk. Amikor szörfözni mentünk, akkor szörföztünk, nem foglalkoztunk semmi mással. Nem a menőségről és hiúságról szóltak a napok, hanem a mozgásról és az egyéni sikerélményekről.” – nyugtat meg Dia, mikor arról érdeklődöm, hogyan tudtak megbirkózni a láthatóan pimaszul cool szörfös lány szerepkörrel.

 A kezdő csapatban volt két fotós, akik nagyon jó hangulatú felvételeket készítettek az együtt töltött egy hét alatt. Ez a tehetségükön túl többek között annak is köszönhető, hogy eleinte fotózásról szó sem volt, csak szörfözésről, mégis hamar előkerültek a fényképezőgépek.

És mik a jövőbeli tervek? „Nem akarjuk ezt az egészet komolyabban venni annál, mint ami. Nem lesz belőle tömegsport havi eseményekkel. Évente egy-két alkalommal szeretnénk megrendezni a tábort, ahol a csajokkal mind jól érezzük magunkat, de semmi több. Nem ebből fogunk meggazdagodni, de nem is akarunk.” – mondta mosolyogva Dia, majd kiemelte, hogy a Salty Series táborokban 18-tól 99 éves korig mindent lányt szeretettel várnak, akinek kedve van megtanulni szörfözni.

Fotó: facebook.com/saltyserieshu

Menőség ide vagy oda, jó tisztában lenni a ténnyel, hogy a szörf kemény sport, komoly állóképességre van szükség hozzá, hogy a deszkán állva meg tudj küzdeni az elemekkel, vagy hogy egyáltalán fel tudj állni a deszkára. A fejlődéshez is sok minden kell: erőnlét, állóképesség, rugalmasság, jó egyensúly és persze tenger vagy óceán.

Mivel utóbbi kettő nem áll Magyarországon rendelkezésünkre, praktikusan távolabb kell utazni ezekért, ez pedig költségessé teszi a magyar lányok számára a sportolást, de senki sem panaszkodik emiatt, elfogadták a helyzetet.

A Salty Series csapat 2019-ben is készül a táborszervezésre. A pontos úticél még titok, annyit azért elárultak a lányok, hogy európai helyszínre vágynak.

A jövő évi szörftábor részletei és időpontja még alakul, de biztos, hogy nem maradtok le róla, ha elkezditek követni a Salty Series Facebook és Instagram oldalát.

Fel