Barion Pixel

Folytatódik az Urban Jungle Budapesten 1 blogger, 7 kérdés rovata, ahol a legkülönfélébb témákban jártas kedvenc bloggereinket kérdézzük az élet nagy dolgairól és saját magukról. Mindig arról érdeklődünk, ami velük kapcsolatban éppen foglalkoztat minket. Mindenkinek személyre szabott kérdésekkel készülünk, remélve, hogy izgalmas és őszinte válaszokat kapunk, amik segítenek, hogy kicsit jobban megismerjük őket és inspirálódjunk.

A rovat harmadik vendége Cserta Szandra, a Kívül Belül Boldogság fáradhatatlan bloggere. Szandra Magyarország egyik első otthonszervezési tanácsadója, de nem csak ebben a témában készít szórakoztató, illetve ismeretterjesztő tartalmakat a Facebook mellett a YouTube-on és az Instagramon. Az ő nevéhez fűződik a tavalyi #nemluxustaska kampány, amelynek legfőbb célja az volt, hogy rászoruló nők­nek egy táskába össz­ecsomagolva alapvető női higiéniás és feh­érnemű csomagot gyűj­tsenek. Szandra és Huszka Ági kezdeményezésének köszönhetően több mint 10 000 csomagot juttatott jó helyre a Máltai Szeretetszolgálat.

Rovatunk következő részében Szandrát kérdeztük otthonról, tanácsadásról, videókról és persze szobanövényekről is.

Cserta Szandra, a Kívül Belül Boldogság alapítója

1. Hogyan lett belőled otthonszervezési tanácsadó?

A kisfiam születése előtt Dániában és Dél-Koreában éltünk a férjemmel. Egy-egy bőröndünk volt, abból kellett kigazdálkodnunk mindenünket. Ez persze néha nehéz is volt, de legszöbbször csak leegyszerűsítette az életünket. Priorizáltunk minden egyes költözésünk után. Amikor terhes lettem, hazaköltöztünk és beköltöztünk egy kétszobás lakásba. Ezzel együtt egyre több holmink lett, amiket egy idő után nem tudtunk kontrollálni: gyerekjátékok, számunkra hasznos és haszontalan tárgyak. Aztán elkezdtem dolgozni egy multinál és az otthoni káosz egyre csak nőtt. Egy év után nem éreztem jól magam a munkahelyemen, ezért az otthonom felé fordultam. Ezt tudtam kontrollálni. Ott lakásunk óta pedig az egy-egy bőröndhöz képest 15 kukászsáknyi szemetet – nem adományozandó, vagy eladható dolgokat – toltam át a küszöbön. A folyamatot pedig dokumentáltam és az ismerősöknek is elküldtem. Ők is belelkesedtek, és ők is elkezdték csinálni, azonban rendszertelenül. Ekkor jött a gondolat, hogyha egy stratégiát tennénk a rendszeretelen szelektálás mögé, akkor hatékonyabban sikerülne a válogatás, és nem csak a cuccok kidobálásáról szólna, hanem a tárgyak rendszerben való elhelyezéséről is, hogy hosszútávon is megkönnyítse a mindennapi otthonlétet az otthonszervezés.

2. Miért érdemes belevágni a rendszerezésbe szerinted? Mi az, ami számodra a legjobb dolog, amit kaptál ettől a munkától?

A rendszerezés első lépése a felesleges dolgoktól való megválás. Az évek, évtizedek alatt rengeteg tárgyat felhalmozunk az életünkben. Hazahozzuk, ajándékba kapjuk, aztán valahogy sosem válunk meg tőle, hiszen “elfér”. Azonban annyi “hasznos” dolgunk lesz a végén, hogy már nem férünk el. Ahogy változik az életünk, természetes, hogy a tárgyaink is megváltoznak. Más lesz a fontos számunkra, így a tárgyainkat is folyamatosan ehhez mérten kell átalakítanunk. Az otthonszervezés számomra azért egy remek hivatás, mert azonnali változást kapunk az ügyfélnél. Ezt pedig egyre kevesebb munka teszi lehetővé. Sokszor a multiban a folyamat csak egy részét tapasztaljuk meg. Itt pedig az elejétől a végéig végigkísérem az ügyfél változását.

3. Marie Kondo-t már kislány korában is foglalkoztatta a rendrakás, rendszerezés, az első könyvében is többször felidézi ezeket az időket és úgy tartja, az ő sorsa és későbbi karrierje tulajdonképpen már kislány korában eldőlt. Te gyerekként mi szerettél volna lenni?

Bankár. Imádtam a Monopolyt és azt hittem az lesz életem álom-munkája, hogy pénzt számolgassak egy bankban. Hiszen minden bankár ezt csinálja, nem? 

Amikor már kicsit értelmesebb pálya felé néztem, akkor a vállalkozás volt az, ami felé elkezdtem érdeklődni. Vállalkozó családban nőttem fel, így a startupok világa is elbűvölt. A Kívül Belül Boldogság folyamatosan bővül, mivel mint vállalkozó újabb és újabb ötletem van, amit meg szeretnék valósítani.

4. Mi a 3 legyakoribb hiba, amit rendrakáskor vagy rendszerezéskor elkövetünk mi átlag emberek és mit lehet ellene tenni?

Először veszünk tárolókat, még mielőtt átválogatnánk, hogy mi is marad valójában.

Össze-vissza tárolókat gyűjtünk össze az évek alatt, ami megbontja a sort és nem néz ki szépen, nem harmonizál.

Félünk megválni a számunkra felesleges dolgoktól és félretesszük.

Szandra tárolódobozai között

5. Mit tanácsolsz azoknak, akik szeretnék idén ősszel felfrissíteni, rendbe rakni a lakásukat? Hol, mivel érdemes kezdeni és milyen szempontokat kell figyelembe venni?

Fontos, hogy stratégia mentél haladj, tervezd meg, hogy mit is szeretnél, miért is kezdesz bele az otthonszervezésbe. Mennyi időt szánsz rá, mikor fogod valóban megvalósítani a céljaidat. Az otthonszervezés hosszú folyamat, szükség van kitartásra és priorizálásra. Ez pedig azt jelenti, hogy akkor a család és a munka egy picit abban az időszakban hátrébb tolódik. 

Azonban olyan tervet találj ki, ami reális hosszútávon. Reális számodra, hogy 8 hétvégén keresztül minden szombat és vasárnap rendszerezel? Nem valószínű. Reálisabb, hogy a szombat és vasárnap délelőttödet szánod erre? Inkább.

6. Ha valaki csak egy YouTube videódat nézné meg, akkor melyik legyen az? Szerinted melyik az, amiből a legjobban megismerhetnek? Ami a leginkább Cserta Szandrás?

Kortól, nemtől és élethelyzettől függ. Ha gluténérzékeny vagy, akkor az Ételtárolás videómat javaslom. Ha DIY-kodni szeretnél, akkor a Bútorfestéses videót. Ha pedig folyamatosan berohad a hűtődbe valamilyen étel, akkor a Hűtőrendszerezés videómat. A zero waste életmód iránt érdeklődöknek pedig a Hulladékmentes otthon videómat.

A videóim célközönsége eltér, hiszen annyi fajta háztartás van.

7. Vannak az otthonotokban szobanövények? És második otthonodban, a bemutató teremben? Ha igen, akkor milyenek és miért pont ezeket választottad?

Mondjuk úgy, hogy jelenleg büntetés minden növénynek az otthonomban lenni. Az erkélyünkre délután teljes erőből odasüt a nap, így a növények kiszáradnak, bent pedig a rendszertelen öntözésnek köszönhetően vagy a túlöntözés miatt, vagy pedig a kiszáradás miatt hagynak el minket a növényeink. Eddig egyetlen orchidea maradt meg, ami a mi kis túlélőnk. 

A Bemutatóterem pedig egy félszuterén, kevés természetes fénnyel rendelkező terület. Ahol lenne fény, ott a fűtőpanelek tennék tönkre a növényeket. Ide szeretnénk műnövényeket, de jelenleg még nem jutottunk el odáig, hogy szétnézzünk a piacon. 

Szóval növénygyilkos vagyok. Ezt felvállalom. Épp ezért csodálok mindenkit, aki életben tud tartani különböző csodaszép növényeket az otthonában.

——

Az 1 blogger 7 kérdés rovat korábbi vendégei voltak: Bitay Andi, a Maison bloggere és Varga Judit, a juditu.hu szerzője

Fel