Barion Pixel

Mióta a saját zsákjaimmal járok vásárolni különböző élelmiszerboltokba, egyre gyakrabban szólítanak meg idegenek – többségében nők -, hogy hol lehet ilyen jópofa anyagból készült szütyőket kapni. Látszik, hogy igény van a változásra és változtatásra, de még nem közismertek a márkák és beszerzési helyek. Összegyűjtöttem 3 bevált hazai márkát, akiknek a termékei sokkal jobbak, mint a műanyag zacskók.

Szerencsés vagyok, mert a lakóhelyem és az érdeklődési köröm miatt szinte szembe jöttek velem a különböző anyagokból készült zsákok, de talán még ennél is nagyobb szerencse, hogy rendszeres igénybevétel mellett is beváltak – ez pedig egyértelműen az alkotóknak szóló dicséret. Varrni sajnos (még) nem tudok, így nálam nem volt lehetőség a régi függőnyök vagy anyagok házi újrahasznosítása, ezért kész megoldásokat kerestem. Méghozzá olyanokat, amik bírják a strapát, mert én gyűrök, pakolok, rohanok, gyömöszölök – szóval rendesen, rendeltetésszerűen használom ezeket a tárgyakat.

THE SORTING BAGS

Egy vidám mintájú Sorting Bag volt az első vászonzsák, amit magamnak vásároltam. A Zöldboltban történt az eset, ami után hosszú hetekig vártam az első bevetéssel. Mert a vászonzsákozásra is rá kell szokni. De ha egyszer rutinná válik, utána természetes lesz, hogy vasárláskor a nagyobb szatyrok mellett ezeket a kicsiket is magaddal viszed. Mióta több zsákom is van, változó, hogy melyikbe mi kerül. Tartottunk már benne péksütiket, krumplit, tésztákat, magokat és csicseriborsót is.

URBAN ZERO WASTER

A Ligeti Csomagolásmentes boltban találtam rá az első Urban Zerowasteremre. Már jó ideje jártam a boltba, amikor rávettem magam a beszerzésre. Először főként a csomagolásmentes (ehető) termékek érdekeltek, a kiegészítőkre kevés figyelmet fordítottam, annál is inkább, mert abból igyekeztem összeállítani az 1.0-ás zero waster szettemet, ami már rendelkezésre állt. 

Hamar beláttam, hogy a zöldségek és gyümölcsök kényelmes vásárlásához és szállításához több hálós zsákra lesz szükségem, amiben a kasszások és mi is jól látjuk, hogy mi van. Az Urban Zero Wasterek etikus gyártási folyamatból származnak, fenntartható, hulladékmentes, magyar termékek, amiket Barbi és Márti itthon, kézzel készít. 100% pamut, semmi szintetikus, 30 ̊C-on mosógépben tisztítható és ha már elhasználódnak, komposztálni is lehet őket. Tetszik az egész!

SHAMO BAGS

Mohácsi Nusival tavasszal, egy workshopján találkoztam először, ekkor kaptam egy kisebb Shamo zsákot ajándékba, ami azóta is használatban van. Nem eszünk gyakran kenyeret és péksüteményeket, de ha mégis, szeretem ebbe pakolni. Ezeknél a termékeknél számomra fontos, hogy minél kevésbé érintkezzenek a bolt koszos, sokak által használt és baktériumoktól hemzsegő felületeivel, így a zártság és sűrű(bb) szövés alap kitétel volt ehhez a funkcióhoz.

A klasszikus felhasználáson mellett például utazáskor is bevethető mindhárom zsák márka. Praktikusak fehérneműket tartani, szennyest szállítani, de vittem már fürdőruhát is a strandra bennük. Tőled függ, hogy mikor és mire használod őket. Légy kreatív, bátor és kísérletező.

A zsákok tisztántartása egyszerű. Ha bármelyik koszos lesz, akkor a fehér ruháinkkal együtt, 30 Celsius fokon környezetkímélő mosószerrel és ecetes-illóolajos öblítővel kimosom őket. Tényleg egyszerű és nagyszerű, próbáljátok ki és meséljétek el, melyik vált be a legjobban.

Fontos, hogy tudd, a bejegyzésben említett márkák egyike sem szponzorálta ezt a cikket. A megosztott információkat saját tapasztalainkra és élményeinkre alapozva osztottuk meg veletek azért, mert elégedettek és boldogok vagyunk ezeknek a termékeknek a használatával és szeretnénk, ha ti is megismernétek és vásárlásaitokkal támogatnátok őket.


Fel