Barion Pixel

Az Urban Jungle Budapest 1 blogger, 7 kérdés rovata új résszel jelentkezik. A cikk-sorozatban a legkülönfélébb témákban jártas kedvenc bloggereinket kérdézzük az élet nagy dolgairól és saját magukról. Mindig arról érdeklődünk, ami velük kapcsolatban éppen foglalkoztat minket. Mindenkinek személyre szabott kérdésekkel készülünk, remélve, hogy izgalmas és őszinte válaszokat kapunk, amik segítenek, hogy kicsit jobban megismerjük őket és inspirálódjunk.

Mengyán Eszter a fenntartható divat hazai nagykövete. Bátor és inspiráló, néhány éve egy női portál biztos főszerkesztői székét cserélte a bizonytalan szabadúszásra azért, hogy napjainak legnagyobb részében azzal foglalkozhasson, ami a legjobban érdekli: hogyan lesz fenntartható a divat? Blogol, kisebb és nagyobb körben előadásokat tart, divattal és fenntarthatósággal kapcsolatos kihívásokban vesz részt, amelyekkel másokat (közöttük természetesen minket is) változásra és változtatásra buzdít. Az ő kedvéért kezdtünk el például megbarátkozni a turkálókkal és a gardróbvásárokkal. Ismerjétek meg Esztert és az ő történetének egy kicsiny, de kedves részét.

Mengyán Eszter
Fotó: holyduck.hu

1) A Vous női portál főszerkesztői székéből nyergeltél át a szabadúszásra. Nem volt nagy a váltás? Mi adta meg hozzá a kezdő lökést számodra?

A karrierem kezdetén évekig dolgoztam „külsős” szerzőként, amit szabadúszónak is nevezhetnék. Különböző magazinoknak írtam cikkeket, rajtam is múlt, mennyi munkám van, folyamatosan kerestem az újabb és újabb lehetőségeket, ez a része nem volt ismeretlen. Az már igen, hogy az elmúlt években arccal és névvel építettem fel egy márkát. A Holy Duck! blog abból indult, hogy cikkeket írok, posztokat készítek egy témáról, ami érdekel (eddig ismertem a dolgot), de aztán ehhez kapcsolódott egy tanácsadási tevékenység (színtanácsadás) és egy edukációs tevékenység is (előadásokat vállalok), valamint néha klasszikus bloggeregyüttműködéseket is elvállalok. Ez teljesen más, mint amikor elkezdtem a szakmát, és nem mondom, hogy könnyű (volt) a váltás. Sokszor tele vagyok dilemmával, nem igazán látom, mi lesz a vállalkozással, meddig nőhet, hogyan tudok úgy adni, hogy közben ne kelljen elmennem olyan helyre dolgozni, ami a mostani hitvallásomba és értékrendembe nem fér bele. Hálás vagyok azért, és minden köszönetem a blog olvasóinak jár, akik rengeteget segítenek azzal, hogy hozzám jönnek tanácsadásra, így tulajdonképpen támogatnak engem is.

2) Rendszeresen tartasz színtanácsadásokat. Pontosan mi ez, miért hasznos és kiknek ajánlod első sorban? Számodra mit adott a színtanácsadói tapasztalat?

A színtanácsadás során azt keressük, hogy melyek azok az árnyalatok, amelyek a legtermészetesebbek, legharmonikusabbak, legüdébbek rajtunk. Melyek azok, amelyekhez smink sem kell, akkor is ragyogunk bennük. Melyek nem nyomnak el vagy nem sápasztanak le. Sok mondat végére pont kerülhet azzal, ha végignézünk száznál is több árnyalatot és összehasonlítva őket egymással, megkeressük a legjobbakat. A természetes fizikai tulajdonságokra: a bőr tónusára, a szem élénkségére, a kettő kontrasztjára épül az egész rendszer. Száz színes kendő segít abban, hogy a fizikai tulajdonságainkhoz legjobban illő árnyalatokat megtaláljuk. A színtanácsadás kitér arra is, mi van, ha nem tetszenek azok a színek, amelyek jól állnak. Vagy mi van akkor, ha értjük, de nem vagyunk ennyire bátrak. Vagy ha túlságosan szeretjük a feketét, amely azért önmagában tényleg keveseknek áll igazán jól. Egy tanácsadás ezekre a kérdésekre is kitér. Nekem rengeteget adott ez az egész módszer. Már kamaszként olvasgattam róla, de sosem tudtam meghatározni magam. Kár, hogy nem mentem el hamarabb tanácsadásra, de nálam ez a tudatos öltözködés témával érkezett meg. Nemcsak azokat az árnyalatokat ismertem meg, amelyek a legjobban állnak, hanem sok-sok önbizalomra tettem szert, magabiztosabb lettem, tudatosabban választok, és valahol felszabadító is az egész. Számomra már nincsenek kötelező őszi színek, must-have darabok. 

3) Rendszeres résztvevője vagy kihívásoknak, például a 10 x 10 kihívás, a Használt ruha szeptember, de olyan is előfordult már, hogy 13 hónapig nem vásároltál új ruhát. Mi a célod ezekkel a kihívásokkal? Miért szereted őket? Melyik jelentette számodra valóban a legnagyobb kihívást?

Ezek a kihívások arra nagyon jók, hogy beszélhessek a fenntartható divatról, a divatipar működésének problémáiról, a tudatos ruhavásárlásról. Arra, hogy valójában rengeteg ruhánk van, érdemes ezeket újra és újra elővenni, kreatívan viselni. Fontos, hogy ne a vásárlás legyen élmény, hanem a meglévő ruháink viselése. Ezek a kihívások ebben is segítenek. Nagyon motiválók, szívesen kipróbálják mások, közösségépítő szerepük van, plusz ugye tartalmat adnak, ami egy blog esetében azért nem hátrány. A legnagyobb kihívás egyfajta őrlődés tulajdonképpen: magabiztosan vállalom, hogy nem vagyok kapszularuhatáras lány, túlságosan szeretem a meglévő ruháimat. Ugyanakkor bennem van az is, hogy a téma miatt ki kellene próbálnom néhány hónapra a kapszularuhatárat. Csak közben tudom azt, hogy a 10 x 10 kihívások végén mindig szenvedtem, annyira untam a 7. napon azt a néhány ruhát, amivel játszottam. Ez nekem azt mutatja, hogy a szabadság, és a szabad választás fontos az életemben – akkor is, ha csak ruhákról van szó. 

Mengyán Eszter gardróbszekrényéből válogatja ruháit
Fotó: holyduck.hu

4) Gyakran szerepelsz együtt Balla Gabi stylisttal, a 10 x 10 kihívásokat is együtt csináltátok végig. Hasonló dolgokkal foglalkoztok, akár versenytársak is lehetnétek. Hogyan lettetek jóban? És hogyan valósult meg nálatok a “girls support girls” felfogás?

Én hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga tanácsadója, akinek a nézeteivel, mondanivalójával, hitvallásával vagy a stílusával szimpatizál. Versenytársak lehetnénk, de pont emiatt nem vagyunk azok. Én rajongok Gabi stílusáért, és szeretném, ha minél többeket inspirálna ő is. Még egyikünk sem volt tanácsadó, amikor egy előadáson találkoztunk. A fenntartható divatról volt szó, én akkor már írtam a blogot, ő pedig az egyik első olvasóm volt azok közül, akikkel élőben is találkoztam. Az előadás után nagyon jót beszélgettünk, és azóta sem csak szakmáról van szó, ha találkozunk vagy csetelünk. Nekem természetes, hogy megosztom a posztjait, vagy közösen csinálunk valamit. Amúgy valamennyi stylist ismerősömtől tanulok a mai napig stílusról, kommunikációról, vállalkozásépítésről, és ezt szívesen hálálom meg azzal, hogy egy-egy posztjukat megosztom, vagy felhívom a munkájukra a figyelmet. Szerintem ma nagyon fontos egymás támogatása a blogszférában, ráadásul pont egy olyan témában, mint a fenntathatóság és a környezettudatosság, ahol nem egymás ellen kell küzdeni, hanem egy magasabb jóért kell tenni, és erre is kell motiválni minél több embert. Ebbe szerintem az ellenségeskedés és a szakmai féltékenység nem fér bele.

Gabi mellett Huszka Ági szín- és stílustanácsadó is nagy hatással van rám, a kezdetek óta sokat tanulok tőle is. Ági éppen babázik, de tartjuk a kapcsolatot és jó érzés, hogy kölcsönösen számíthatunk egymásra.

5) Melyik az a 3 film vagy cikk, amik szerinted a legnagyobb hatással lehetnek azokra, akik még csak fontolgatják, hogy divattal kapcsolatos kérdésekben is a fenntarthatóság felé forduljanak?

The True Cost, ami számomra a fordulópontot hozta el.

Machines című dokumentumfilm. Nagyon szívbemarkoló szerintem.

Justine Leconte videóiból rengeteget lehet tanulni. Ez például a jó és rossz minőségű ruhák közötti különbséget mutatja be.

6) Korábbi vendégünk, Bitay Andi Kacatmentes Otthon podcastjében meséltél a saját lakásotokról, illetve a régóta tartó felújítás bosszúságairól és kihívásairól. A jelenlegi kaotikus helyzet ellenére vannak szobanövényeitek? Esetleg olyanok, amelyek már évek óta veletek vannak?

Tavasz óta vannak növényeink: két aloe vera (az egyik kisbaba korában érkezett) és egy orchidea, amit ajándékba kaptam az egyik előadásom után. A húgom hatalmas növény fan, neki tényleg dzsungele van otthon. A nagymamám is imádja a szobanövényeket. Ha végre lesz még olyan hely, ahol elférnek, őket kérem meg, hogy szaporítsanak nekem árnyéktűrő fajtákat. A lakásunkba ugyanis nagyon kevés napfény jut. Viszont nagy vágyam, hogy tavasszal legyen mini fűszerkertem a teraszunkon, ami nem szobanövény kategória ugyan, de nagyon szeretném megvalósítani.

7) Van kedvenc helyed Budapesten? Ha igen, akkor mi ez és miért kedves számodra? Kedvenc hely lehet bármi: étterem, bár, bolt, hegytető, kilátó, kerület.

A kedvenc helyem lett a barátaink által nyitott és üzemeltetett zuglói borbár, a Van Boris, amely a Slow Talk(s) eseményeknek ad otthont. Nagy álmom volt offline eseményeket szervezni fenntartható divat és életmód témában. Az első kettő nagyon jól sikerült, a novemberit le kellett mondanom, mert összecsaptak a fejem fölött a hullámok. Decemberben viszont szeretném ezt az évet egy pozitív beszélgetéssel zárni, jövőre pedig újult erővel indulok neki ennek a projektnek.

Az 1 blogger 7 kérdés rovat korábbi vendégei voltak: a Kívül Belül Boldogság Cserta Szandrája,  Bitay Andi, a Maison bloggere, Varga Judit, a juditu.hu szerzője

Fel