Barion Pixel

Dübörög az orgona szezon és nem csak a virág, de a lilának ez a halvány árnyalata is nagyon népszerű a tavaszi-nyári időszakban. Kíváncsiak voltunk, hogyan látja ezt a színt szakmai szemmel Mengyán Eszter, színtanácsadó, aki egyébként nem csak a színek, de a fenntartható divat szakértője is. Eszterrel alapítónk, Hadobás Nóra beszélgetett.

Színtanácsadóként mit gondolsz az orgonalila színről?
Nagyon érdekes, mert színtanácsadóként megszűntek számomra a szeretem vagy nem szeretem színek. Minden szín fantasztikus, ha olyan viseli, akinek nagyon jól áll. A lilával kapcsolatban vannak fenntartásai a vendégeimnek, nem olyan közkedvelt, mint a kék vagy bizonyos rózsaszínek, de nem is olyan megosztó, mint a sárga.

Én sokáig nagyon nem szerettem a lila színt, de nem azért, mert rosszul állt volna, sőt. Egyszerűen csak nem szerettem. Amikor kiderült, hogy tökéletesen állnak bizonyos árnyalatai, mint például az orgonalila, kölcsönkértem néhány lila ruhadarabot – szerencsére, volt kitől. Amikor láttam, hogy tényleg működik, és megdicsérik rajtam, akkor vettem magamnak néhányat, mára pedig nagyon nagy kedvencem.

Milyen színtípusoknak áll jól?
A színtípus rendszer vagy elemzés azon alapul, hogy milyen természetes adottságaink vannak, és az adottságainkhoz keressük a tökéletesen passzoló árnyalatokat. A hívószó a színtípus elemzés során a természetesség, a frissesség, a üdeség és a harmónia. Ehhez meg kell állapítani, milyen tónusú a bőrünk, mennyire élénk a szemünk, mennyire sötétek vagy éppen világosak a színeink (szem, bőr, haj).

A lila árnyalatai hivatalosan a hideg bőrtónushoz passzolnak igazán, emiatt a tél és nyár színtípusok színe. A kettő között az a különbség, hogy a tél színtípusba tartozókat az élénkebb, vibrálóbb, mély árnyalatai teszik ragyogóvá, a nyár színtípusba tartozók a hamvasabb, lágyabb, világosabb lila árnyalatokban mutatnak jobban.

Amúgy szerintem mindenki viselheti, csak nem mindegy, mekkora felületen, az öltözéken belül hol jelenik meg, vagy sminkel-e az illető mellé.

Milyen más színekkel érdemes kombinálni?
Szerintem a színek kombinálása attól függ, ki mennyire bátor vagy ki miben látja a harmóniát. Én szívesen viselem fehérrel, szürkével, de színesebb napjaimon hamvas rózsaszínnel vagy világos citromsárgával is.

Érdemes szerintem a Pinteresten rákeresni arra, hogy mások mivel kombinálják, mert egészen elképesztő összeállítások vannak.

Azt viszont ne felejtsük el, hogy egy-egy színnek vagy színharmóniának van kulturális üzenete is. Gondoljuk át, mi jut eszünkbe az adott színharmóniáról, és szeretnénk, ha másoknak ez jutna eszébe a szettünkről.

Milyen kiegészítőknek és ruhadaraboknak áll a legjobban?
Szerintem erre nincs jó válasz. Mindennek jól állhat a lila, a lényeg, hogy az illető tudja viselni, ha például egy lila csizma mellett dönt.

Ki és mikor kerülje?
Annak ellenére, hogy egy szín jól áll, nem szabad megfeledkezni a színek kulturális értelmezéséről sem.

A liláról sokaknak az jut eszébe, hogy ez a vénlányok, a kielégítetlen nők színe. Ez azért van, mert a 19. században a nőmozgalmak fedezték fel maguknak a színt, amelyre a nőies rózsaszín és a férfias kék között álló egyenrangúság szimbólumaként tekintettek. A lila később visszavonhatatlanul összekapcsolódott a feminizmussal.

De a kérdésedre válaszolva: szerintem a klasszikus orgonalila árnyalat kifejezetten romantikus szín, erre ráerősíthet a ruha szabása vagy anyaga is. Ha nem ezt a hatást szeretnénk elérni, inkább ne viseljük.

Mivel megosztó szín, ezért első, fontos találkozó alkalmával én nem ajánlom a viselését, kivéve, ha a kreativitás előnyt jelent. A lila ugyanis állítólag ezt erősíti.

Minden más tipp egyén- és helyzetfüggő. A tapasztalataim szerint a női magazinok sablonjai sokszor inkább megkavarják az embereket, nem pedig segítenek.


Fogalmad sincs, hozzád passzol-e az orgonalila? Menj el Eszterhez egy színtanácsadásra és hamar ki fog derül. A tudatos ruhatár alapja, hogy olyan darabokból áll, amiknek színei ragyogóvá tesznek, kiemelik az erősségeidet és emiatt jól állnak. Nagyszerű énidős program és egy új, kísérletezéssel teli ruhatárépítés kezdete. Ha pedig nem csak a színek, de a fenntartható divat is érdekel, kövesd Eszter fenntarthatodivat.hu oldalát és témához kapcsolódó Instagram oldalát, nagyon sokat lehet tőle tanulni.


Tovább is van, mondjuk még? Vajon mi történik, ha a kertekből és útszéléről ismert illatos virágú orgona a szakértő vázájába kerül? Szabadkezet adunk az alkotáshoz floral stylistunknak, Filep Katának, nézd meg, mi lett belőle.

One Response

Comments are closed.

Fel