Barion Pixel

Ültess cserépbe tulipán hagymákat ősszel, hogy színpompás tulipánokban gyönyörködhess tavasszal! Az Urban Jungle Budapest növényorvosa, Zsolnai Balázs segít, hogyan ültess, ha idén próbálkozol először.

Ha te is évek óta tervezgeted, hogy tavasszal saját tulipánokat szeretnél az erkélyedre, most kell cselekedni, itt az ültető szezon! Nem hagyunk senkit tanácsok nélkül, összegyűjtöttük a tulipán hagymák cserépbe ültetésének legfontosabb tudnivalóit annak érdekében, hogy tavasszal virágba boríthassuk Budapest erkélyeit, gangjait és ablakpárkányait. Növényorvosunk, Zsolnai Balázs tippjeivel segítünk a tulipán hagymák sikeres virágoztatásában.

Sárga virágzó tulipánok

Milyen legyen a cserép?

Bármilyen anyagból készült cserépbe ültethetsz, a lényeg az alján a lyuk, amelyen át a felesleges víz távozhat. A hagymás növények legfőbb ellensége a pangó víz, amely a hagymák rothadását okozza. A cserép mérete szintén fontos, mert a hagyma alatt és felett is megfelelő mennyiségű földnek kell lenni, illetve arra is kell figyelni, hogy a különböző hagymás növények hagymáit különböző mélységbe kell ültetni.  

Milyen legyen a talaj?

Laza, jó vízáteresztő képességű föld szükséges a tulipánok legsikeresebb fejlődéséhez. Készülj kavicsokkal (ezeket az ültető edény aljára kell majd rakni), általános virágfölddel és egy kis tőzeggel vagy homokkal. Utóbbi kettőt a virágföldhoz kell keverni, mert a hagymák szeretik a laza szerkezetű talajokat, amikben nem áll meg tartósan a víz.

Hova tedd?

A virágzás kulcsa a különböző ideig tartó sötét hideg, majd hűvös, de napfényes, időszakok váltakozása. Lényegében a természetben végbemenő folyamatokat kell utánoznunk a lakásban is. A kertben ősszel ültetjük ki a hagymákat, amelyek aztán hideg, hűvös talajban vannak a tavaszi felmelegedésig.

Az első legfontosabb, hogy közel 8-10 héten át a hagymákat 1-4 fokon és sötétben kell tartani. Ez lehet dobozban vagy cserépben is a hűtőben. Ekkor kapják meg a számukra fontos hideghatást és kezdenek gyökeresedni. Amenniyben nem fér be a hűtőbe a cserép, betehetjük őket egy dobozban is a hűtőbe és a 8-10 hét letelte után ültessük be őket hideg földbe.

Ezt követően keressünk egy világosabb, napos helyet, de itt se legyen 10-15 foknál melegebb. Ekkor történik a hajtások növekedése a begyökeresedett hagymákból. Ennél melegebb helyen gyenge virágszárat növesztenek és hamar elvirágzanak.

Mikor és mennyit kell öntözni?

Hideghatás alatt csak akkor öntözd meg, ha beültetted cserépbe. Amennyiben dobozban vannak a „hűvösön”, akkor az ültetés után öntözd be.

Hogyan védd meg őket a fagytól?

A hagymák alatti és felett földréteg megvédi őket a fagytól. Elvileg. Ha szabad földben vannak, akkor ez biztosabb. A kisebb (cserépnyi) föld hamarabb átfagy. Ezért jobban is kell védeni. Tehetsz a föld tetejére fanyőkérget, de az a legbiztosabb módszer, ha szél és fagy védett helyet találsz a cserépnek. Ha mégis fagyos a helyzet, akkor buborék fólia és erős ragasztószalag kell, amivel a cserépre tudod rögzíteni a műanyagot.

—-


Októberi 3 napos szobanövény lakásvásárunkon több mint 50 szerencsés egy-egy meglepetés holland tulipán hagymával térhetett haza. A csomagokban az alábbi fajtájú tulipánokkal találkozhattok majd tavasszal: Yokohama, Van Eijk, Pink Prince, Greigii Gemengd és az éjfekete Queen of Night. Hogy melyik kié lett, tavaszig titok marad.

Fel