Barion Pixel

Az orgonát legtöbbször önmagával kötik csokorba, így is szeretjük, de most arra voltunk kíváncsiak, mi történik, ha a kertekből és útszéléről ismert illatos virágú növény szakértő vázájába kerül. Szabadkezet adunk az alkotáshoz floral stylistunknak, Filep Katának, aki csodás modern kompozíciót varázsolt a szezon virágaival a klasszikus lila orgonákból.

Az orgonák esetében is igaz, hogy fantáziával és bátorsággal ezekből a jól ismert virágokból is lehet olyan kompozíciót alkotni, amit eddig még nem ismertünk. Az újszerű forma, szín és textúra teljesen új hangulatot ad a jól ismert virágoknak.

Katát első sorban a Netflixen látható Bridgerton család történetét elmesélő Bridgerton című sorozat inspirálta, pontosabban az ebben látható szédületes, színes és monumentális virágdíszek. “Miközben néztük a sorozatot, végig arra gondoltam, mennyire szívesen lettem volna a produkció set desigere. A virágos kompozíciókban a lila színek domináltak, innen jött az ötlet, hogy az orgonás csokorban is ezt a színskálát bontsam ki és vigyem tovább. Szeretem a végeredményt, a bordóba hajló sötétliláig sokféle mélységét és izgalmát sikerült megmutatni a lila színnek, amit még jobban kiemel a rokokósan burjánzó virágformák érvényesülése” – mondta Kata, mikor a csokor tervezésének alkotófolyamatáról kérdeztük.

“Az orgona mellett a csokorba került lila boglárka, ami ebben az árnyalatban ritkaságnak számít. Sem előtte, sem azóta nem láttam hasonlót a virágpiacon, mázlim volt vele – kezdi rögtön egy ritkasággal a floral stylistunk a virágok számba vételét, majd folytatta: a hosszúkás növények Veronikák, a sötétlilás tónusokat a Delphiniumok adják, a rózsaszínes-magentás árnyalú Astilbe szálak jól passzolnak formában a szintén bugavirágzatú orgonákhoz, a Scabiosa-k pedig fodrozódó szirmaikkal adnak az egésznek egy romantikus hangulatot.”

Fotó: Molnár Anikó

Kata szerint csak az igazán vastag orgona ágakat szükséges kalapáccsal megütögetni. Ez a régi szokás azért hasznos, mert így vázában tartva nagyobb felületen tud vizet felvenni a növény, így tartósabb lesz – feltéve, hogy naponta cseréljük alatta a vizet. Kalapálás helyett a vastagabb szárak hosszanti bevágása is jó megoldás lehet nagyjából 3 cm-es hosszúságban. Mivel az orgona virágok általában a bokrok felső egyharmadában vannak, így ritkák az igazán vastag ágrészek. Itt is, mint minden virágnál lényeges, hogy a váza frissítésénél 45 fokos szögben igyekezzünk elvágni a szárakat, hogy azok ne érintkezzenek a váza aljával, inkább csak kis mértékben érintsék azt.

Floral styling: Filep Kata, ATAK PELIF flora expeditions
Fotók: Molnár Anikó, aniko.m photography


Tovább is van, mondjuk még? Ha kíváncsi vagy rá, hogyan látja az orgonalila színt szakmai szemmel Mengyán Eszter színtanácsadó és milyen színtípusoknak javasolja, akkor olvasd el az Eszterrel készített interjúnkat is.

Fel