Barion Pixel

A környezettudatosság nem egyenlő a lemondással és az áldozatokkal. Találd meg benne azt, ami számodra szórakoztatóvá, varázslatossá és izgalmassá teszi majd az ünnepet. Ne vállallj többet annál, mint amihez kedved van, de légy nyitott minden javaslatra.

10 olyan ötletet gyűjtöttünk össze, ami segít, hogy a környezettudatosság szellemében teljen az év végi utolsó hónap és a karácsonyi készülődés időszaka.

1. Ajándékozz élményt

Sokszor nehéz kitalálni, hogy ki minek örülne. Az emberek többsége – legalábbis akiket mi ismerünk – év közben valóra váltja a saját és vágyait és megveszi, amit szeretne. Közös élményekből viszont sosem elég! Tárgyak helyett adj olyat, ami örökre emlékezetes marad, mert együtt élitek át.

2. Add a 2 legnagyobb ajándékot: az idődet és a figyelmedet

Könnyen kitalálhatsz olyan ajándékokat is, amik nem kerülnek pénzbe (vagy sokba), mégis a lehető legjobb két dolgot adod velük: időt és figyelmet – ezekből a nagy rohanás közben egyre kevesebbet számunk magukra és a szeretteinkre is. Iktass be egy kiránduást, egy “csak úgy” sütit, egy fényvillamozozást, egy korizást vagy mármi más olyasmit, amit szerettek, de régen volt rá közösen lehetőségetek.

Adventi koszorú termésekkel

3. Természetes dekoráció

Csillogó, flitteres, filléres műanyag csodák helyett keresd a természetes díszítés lehetőségeit. Szárított gyümölcsök, termések, fa- és fenyőágak, örökölt családi díszek – együtt és külön-külön is jól mutatnak majd. Ne feledd, a kevesebb néha több.

4. Nézz szét az adományboltokban

Ha szereted a kincsvadászatot, ugyanakkor a tudatos vásárlás is fontos számodra, keresd meg a hozzád legközelebb lévő adományboltot és nézz szét ott, hogy mit tudsz a saját otthonodban hasznosítani. Ezzel a gesztussal nem csak a környezet terhelését csökkented, hanem a vásárlásoddal jót is teszel, hiszen a pénzed jótékony célokat szolgál.

5. Ne vegyél új ruhát

Biztos, hogy a te szekrényed is tele van olyan ruhákkal, amiket már nem szívesen hordasz, pedig jól állnak. Dobd fel a régi darabokat új kiegészítőkkel, válassz hozzájuk másik harisnyát (a leglévő készletből), egy kendőt, övet, vagy variáld ékszerekkel, esetleg bolondítsd meg a szettet egy szokatlanabb sminkkel, kalappal – légyél bátor. Ha pedig mégis úgy döntesz, hogy újítanál egy vagy több új darabot, nézz körül anyukád, apukád és a nagyi szekrényében is, kérj kölcsön egy-egy barabot barátoktól vagy keresd a fenntartható lehetőségeket például itt: Ruha, Hagor, Lakásbutik.

6. Ne csomagolj feleslegesen

Használd újra a régebbi csomagolóanyagokat: ajándéktáskákat, szalagokat. Ha mégis becsomagolnál valamit, válassz olyan megoldás, ami utána nem a szemétben végzi, hanem az ünnepek után új funkciót kaphat vagy próbáld ki a japán furoshikit.

Zero waste ajándék csomagolás japán módszerrel: furoshiki

7. Úgy ajándékozz, ahogy neki(k) jó

Mindenannyian szeretjük saját személyiségünket és vágyainkat is belecsempészni abba, amit ajándékozunk. És persze jó ez így, mert az ajándékunk is mesél rólunk, de mégsem szabad megfeledkeznunk arról, hogy kit szeretnénk meglepni. Előfordulhat, hogy a megajándékozott vágyai és elképzelései szöges ellentétei annak, amire mi vágyunk, vagy amit szívesen adnánk. Kérd ki az ajándékozott véleményét, puhatolózz évközben, így elkerülhető, hogy az ajándékunkból felesleges kacat váljon.

8. Homemade és DIY ajándékok

Az élmények után a kézzel készített ajándékok a másik nagy kedvenceink. Egyszeri, megismételhetetlen és személyre szabott alkotások, amik nem csak a megajándékozottnak, hanem a készítőnek is kellemes perceket okoznak. Fokozódik az élmény, ha meg is lehet enni vagy inni őket.

Étcsokival és joghurttal bevont asztalt meggy szemek üvegekben, egyedi cimkével az újlipótvárosi Ligeti Csomagolásmentes boltból

9.Támogass hazai művészeket, kézműveseket, termelőket

A karácsony a hazai művészek, termelők és kézművesek számára az egyik legkiemeltebb időszak, bevételeik nagy részét ilyenkor szerzik. Mindenki, aki a nagy áruházláncok termékei helyett egyedileg, kézzel készített megleptést vásárol egy álom megvalósukását támogatja és egy olyan vállalkozást, amelyik egész évben sokat tesz azért, hogy talpon maradhasson. Ráadásul ha helyit vásárolsz, nincs hosszú szállítási idő, üzemanyag költség és más káros hatások.

Nemrég PandArte Dóri 20 nagyszerű hazai készítésű ajándék tippet gyűjtött össze karácsony alkalmából. Klassz lista, örömmel ajánljuk nektek is a tanulmányozását.

10. Adj olyat, ami hasznos

Az ünnepi készülődés heteiben könnyen el lehet csábulni mindenféle díszes, nagy örömmel kecsertő ajándék beszerzésének, de mindig fel kell tenni a kérdés: valóban szüksége(m) van erre? Hasznos lesz ez a tárgy az év többi napján is? Ha felkerül a polcra, vagy elnyeli a szekrény soha nem látott mélysége nem választottunk jól. Érdemes minél többet beszélgetni és megkérdezni: mi a vágyad, minek örülnél igazán? Lehet, hogy ilyenkor olyan válaszokat kapunk majd, amikre nem is számítottunk.

Fel