Barion Pixel

A fürdőszoba az egyik legkönnyebben zöldíthető helyiség a lakásban. Alapítónk, Hadobás Nóra összegyűjtötte, hogy sok kísérletező kalandozás után az utóbbi időben milyen zöldülő megoldások váltak be nála a fürdőszobában.

Mióta a tudatosság útjára léptem, folyamatosan kísérletezek valamivel. Számomra a környezettudatosság nem lemondás, hanem egy játék, amit nagyon élvezek, mert közben lehet mindenféléket kutyulni, új tárgyakkal és alapanyagokkal ismerkedni, új rutinokat bevezetni és egyszerűsíteni is. Az utóbbi hónapok fókuszában a fürdőszobai termékek áltak, azon belül is a szájhigiénás alternatívák érdekeltek a legjobban. Megmutatom, mik azok a dolgok, amik az utóbbi időben a leginkább működtek a fürdőszobában szájtátáson innen és túl.

Bambusz fogkefe

Az egyik első fürdőszobai zöldítésem a fogkefék lecserélése volt. Igazán nem volt nagy áldozat, mert a bambusz sokkal kellemesebb anyag, mint bármilyen műanyag. Környezeti szempontból is nyerőbb választás, mert gyorsan nő, könnyen telepíthető, ráadásul az FSC minősítés garantálja, hogy olyan erdőgazdaságból származik, ahol a telepítésnél ügyelnek a biodiverzitásra és az ökológiai egyensúly fenntartására. Ha elhasználódott a fogkefe, a sörtéket egy fogóval ki tudjuk húzkodni a bambusz nyélből. A sörtéket a kommunikális hulladékba dobhatjuk, a nyél pedig mehet a komposztba, vagy találhatunk neki a háztartáson belül új funkciót, például lehet belőle kisebb növény mellett virágtámasz.

Kókuszolajos szájvíz aktív szénnel

Kókuszolajos szájvíz aktív szénnel – furcsán hangzik, mégis jó

A szájvíz környzettudatosra cserélése komoly feltörést okozott és a megoldás pont akkor jött, amikor nem is számítottam rá. Az éjfekete szenes kókuszolajos szájvíz minden várakozásomat felülmúlta, meg a férjemét is, aki ma már nem is hajlandó mást használni. Elsőre furcsának tűnik, hogy egy olaj hogyan tud frissítő hatást nyújtani – higgyétek el, én is szkeptikus voltam ezzel kapcsolatban, aztán a gyakorlat bebizonyította: tényleg hat és sokkal hosszantartóbban friss lehelletet ad, mint mondjuk egy Listerin, ami annyira csíp, hogy konkrétan belekönnyezel. A belső olajozás egyetlen hátránya az idő: 5-20 percig kell vele öblögetni, amiből egy ráérősebb estén 10 percet gond nélkül hozok, ha kellően rákészülök. Én sem hittem, te sem hiszed, tudom, ki kell próbálnod.

Öblögető tabletta

Georganics kakukkfüves öblögető tabletta

Élénken foglalkoztat a szájhigiénia környezetbarát megoldásainak lehetősége, éppen ezért nem volt kérdés, hogy a kókuszolajos szájvíznél nem állok meg. Az olajos megoldás nagyon izgatott, mert nem tudtam elképzelni, hogy jó lehet, így az öblögető tablettával csak másodikként ismerkedem meg.

Meggyőztek a külsőségek: tetszett a kiszerelés (ha kiürül, lehet az üvegcsében gyökereztetni), az utazáshoz is praktikus tabletta forma és a pasztillák rózsaszínének árnyala. Az pedig már csak utólag derült ki, hogy kakukkfüves ízesítésű. A vízben feloldva rózsaszín gumibogyószörppé változik és tényleg olyan, mint egy varázsital: kétszer 30 másodperc öblögetés után csak frissesség marad, a kakkufű íze pedig kifejezetten kellemes – mondom mindezt úgy, hogy nálam nincs nagyobb rajongója a mentának. Aki idegenkedik az olajoktól, annak inkább ezt a megoldást ajánlom.

Biztonsági borotva

Szépséges rose gold rozsamentes biztonsági borotva

Tudtam, hogy egyszer eljön az idő, amikor meg kell válnom a cserélhető fejes műanyag borotvától, de az utolsó utáni pillanatig halogattam egészen egyszerűen azért, mert tartottam a biztonsági borotvától. Ugyan sokat segített a félelmeim lekűzdésén a csinos rose gold külső, a beszerzés után még hosszú hetekig csak ide-oda pakolgattam a szekrényben, mindig holnapra halasztva a kipróbálást.

Utólag belátom, kár volt minden aggodalom: ha a kezelési útmutatóban leírtak szerint használod, a biztonsági borotva ártalmatlan, esküszöm, a régivel többször vágtam meg magam, mint ezzel. A tisztán tartása is könnyű, csak szétcsavarod, kiszeded belőle az esetlegesen benne maradt szőrszálakat és jól kiszárítod. Az enyém egy rozsadamentes, német gyártású drágább darab, de ez tényleg jó befektetés, mert ha vigyázol rá, akár évtizedekig is veled lehet, arról nem is beszélve, hogy egy 5 db-os, jó minőségű penge szett párszáz forint, szóval hosszú távon alig kell már rákölteni, így egészen hamar meg is térül az ára. 

Bio aromavíz

Napvirág Bio Aromavíz

A zöldülés egyik legjobb ajándéka az aromavizek megismerése volt. Minden a bio damaszkuszi rózsavízzel kezdődött, amit annyira megszerettem, hogy később a hársfavirágot is kipróbáltam és abszolút jól működött. Az aromavíz egy kellemes illatú, hidratáló hatású folyadék, amit bármilyen szórófejes üvegbe betölthetsz és könnyű arc- és testpermetként egész évben bármikor használhatod. Én reggel és este arctisztítás után ezzel frissítem fel magam, a hidratáló arckrém és szérumok előtt. Isteni az illata, kellemes, gyorsan beszívódik és puhává, üdévé teszi az arcbőrt. Ráadásul akár egy régi mist-es flakonban is tarthatod, mint én. Ha kiürül, a barna üvegcsében akár kis növényt is gyökereztethetsz. Néhány hónap alatt akkora rajongója lettem az aromavizezésnek, hogy már a családom nő tagjait és a barátnőket is elláttam egy-egy adaggal és abszolút pozitívak a hozzám képest kevésbé elfogult vélemények is.

Recycling: régi mist flakon bio aromavízzel utántöltve

A posztban szereplő termékeket a Zero Hero csapatától kaptam kipróbálásra, amelyekről minden kötöttségtől mentesen az őszinte véleményemet írhattam meg.

Fel