Barion Pixel

Az ecet csodaszer. Teljesen rendben van, ha ezt még nem hiszed el nekem, mert én is csak akkor lettem ebben teljesen biztos, amikor egyre gyakrabban kezdtem el használni. Nem túlzás, ha azt mondom, egy zöldülő háztartásban mindenképpen kell ecetnek lenni. Már mondom is, hogy miért fogod te is megkedvelni.

1) Tükör- és ablaktiszító

Belegondolni is félelmetes, hogy eddigi életem során hány flakon ablaktisztító folyadékot fújtam el gyakorlatilag teljesen feleslegesen. Az ecet és víz kombó annyira egyszerű tükör- és ablaktisztító “recept”, hogy sokáig éppen az egyszerűsége miatt nem akartam elhinni, hogy ez mégis hatásos. Szeretem olyan arányban keverni, hogy ne legyen már bántó az ecetszag. Minden orr más, ezért pontos arányokat nem szívesen mondok, de érdemes óvatosabban kezdeni az ecetes részt. Tedd az elegyet egy szórófejes üvegbe és már fújhatod is. Letörléshez használj egy forgalomból kivont, csíkokra vágott pamut póló rogyot, amit aztán később a többi takarítós ronggyal együtt a szokott módon kimoshatsz és még nagyon sokszor újrahasználhatsz.

2) Mosógép vízkőmentesítő

Hosszú évekig ment a tévében egy Calgon reklám, amire jó eséllyel mindenki emlékszik. Sőt, nem csak emlékszik rá, hanem akár el is tudja énekelni, hogy “Calgonnal a mosógép is tovább él” – ugye neked is megvan? Anno az én anyukám is használt ilyesmit, aztán amikor saját háztartást kezdtem vezetni, én teljesen elengedtem a vízkőmentesítést, húszonéveim közepén volt jobb dolgom is, mint ilyesmikkel bíbelődni. Aztán már harmincas éveimet taposva a tudatosság útjára léptem és a nagymamám tanácsára felfedeztem a legolcsóbb és legkiválóbb mosógép vízkőmentesítő megoldást: egy flakon ecet, egy magas hőfokú mosási program és kész is. Ennyi az egész.

Az ecet csodaszer

3) Általános tisztítószer

Egy kiürült mézes befőttes üvegbe (vagy más nagyobb méretűbe) dob be egy vagy két kicsavart bio citrom vagy narancs héjját. Öntsd fel az üveget karimáig háztartási ecettel és várj egy-két hetet. Az eltelt napok alatt az ecet kioldja a héjakban lévő illóolajokat, megszínezik az ecetet és nagyon kellemes illatot és színt is adnak az egyébként szúrós szagú folyadéknak. Ezt az oldatot szűrd le egy sűrűn szövött szűrőn át. Erre azért van szükség, mert a citrusokból kiáznak kisebb-nagyobb részek is, amik később esetleg majd eldugíthatják a szórófejet – been there, done that, szóval ne spórold ki ezt a lépést. Ha leszűrted, öntsd bele egy szórófejes üvegbe, higítsd ízlésed szerint egy kis vízzel, illetve ha még ezek után is kellemetlennek érzed a szagát, akkor cseppents bele pár csepp 100%-os tisztaságú illóolajat, ami az illat fokozása mellett növeli a tiszítító és fertőtlenítő hatást is. Számomra a citrus illatok a legkellemesebbek, én ezeket preferálom az illóolajok között is, de fertőtlenítésre kiváló például a teafa és az eukaliptusz is.

4) Vízkőoldás

Rendszeresen ecettel tisztítom a kutya evő- és ivótáljait, a bevízkövesedett kaspókat, az elektromos vízforralót, vázákat, sőt még a gömbmohák edénykéjét is – persze erre az időre a gombmohákat ideiglenesen kiköltöztetem belőle. Semmi faxni, csak úgy tisztán ráöntöm az ecetet a tisztítandó felületre, várok minimum 15 percet (de néha szokott egy éjszaka is lenni, ha elfelejtem), ha kell kicsit meglötybölöm és kicsit megsikálom – ha lehet. A vízforralót 3-4 alkalommal kiforralom és ha már nincs ecet szaga, akkor a szokott módon használom. Arra érdemes ügyelni, hogy a családtagok számára is jelezzük a vízforralón, ha éppen ecet van benne víz helyett, mert nem mindenkinek jelez időben az orra és ez később okozhat problémás helyzeteket és ihatatlan teákat…

5) Ruhák öblítése

Imádok mosni. Talán ez az egyetlen házimunka, amit bármikor szívesen csinálok, mert feltölt, megnyugtat és a világ egyik legjobb érzésének tartom, amikor a száradó ruhák illata uralta lakásba lehet hazaérkezni. Nekem ez az otthon illat. Oké, persze ez nem csak az eceten múlik. Az én tuti környezettudatos öblítőm egy kis ecet, víz és Mosómami mosóparfüm keverékéből áll, de a mosóparfüm helyett illóolajjal is abszolút működik a dolog. Többen panaszkodnak, hogy ezzel a módszerrel nem lesz annyira puha a ruha, mint egy klasszikus öblítő használatával, ezt magam is belátom, de nekem már sokkal jobb érzés egy természet számára ártalmatlan megoldást választani a ruhák tisztításához, mint egy kemikáliákkal telit. Lássuk az arányok: kb. egy evőkanál ecet, víz, amennyi az öblítős tartályba a csíkig belefér és 20-30 csepp mosóparfüm. Számomra a citrus illatok a legkedvesebbek, mosóparfümnek is ilyet választottam, jó ideje használom, így az illat tartósságát is teszteltem. Mosás után pár héttel is érződik az illat finom, nem tolakodó módon.

Fel