Barion Pixel

Ha még csak kacérkodsz a beltéri zöldségtermesztéssel, de eddig nem mertél belevágni, azt javasoljuk, kezdd el kicsiben. Itt és most szó szerint értjük a kicsit, hiszen a mikrozöldeket ablakpárkányon vagy akár a konyhapulton is nevelheted és kezdőként is komoly sikerélményeid lesznek rövid időn belül, akár egy hét alatt.

A mikrozöldek apró kis zöldségnövénykék, amelyek a kifejlett növényekhez képest húsz-harmincszoros mennyiségben tartalmaznak immunerőstíő vitaminokat és tápanyagokat. Kezdő városi kertészként igazi sikerélmény a mikrozöldek növesztése, hiszen csak néhány egyszerűen beszerezhető kellék és kis türelem kell hozzá, hogy az ablakpárkányból szüretelhessünk.

Betakarításra kész mikrozöldek

Szükséges eszközök:

– ültetőközeg (virágföld vagy kókuszrost)

– csíranövények és mikrozöldségek neveléséhez ajánlott bio magok 

– alacsony falú ültetőedény

– vizes spricni

Hogyan csináld?

Két centiméter vastagon terítsd szét az ültetőedényben a rendelkezésre álló ültetőközeget, nedvesítsd meg és szórd rá a magokat. Ügyelj rá, hogy az ültetőközeg teteje mindig nedves legyen. Várj 1-3 hetet türelemmel, amíg fajtától függően kibújnak a hajtások.

Mikor szüretelj és hogyan?

Ha a kis növénykék már 5 cm magasságúak és megjelentek az első leveleik, indulhat is a szüret. Egy vetést csak egyszer lehet szüretelni, de jó hír, hogy a növényeknek eltérő a növekedési üteme, így egy tálban akár többször is arathatsz. Ha igazán biztosra szeretnél menni, akkor vess egyszerre – vagy pár nap különbséggel – különböző magokat és így garantált lesz a folyamatos utánpótlás.

Felhasználás

Bármikor és bármihez eheted a mikrozöldeket, éppen olyan jól passzolnak egy vajas kenyérhez, mint tészták mellé vagy salátákhoz. Legyél bátor, kísérlezett és találd meg a kedvenc kombinációdat.

Mire figyelj a magok kiválasztásakor?

Feltétlenül bio magokat használj, mert ezek kezeletlen, vegyszerektől mentes alapanyagok, amiknek a mikrozöldek nevelésének kiemelt jelentősége van, hiszen nem csak a tápanyagok és vitaminok, hanem az esetleges vegyszerek koncentrációja is magas lehet a kis növényekben, ha nem a megfelelő minőségű magok közül választasz.

A mi kedvenceink: borsó, retek, brokkoli – de nyugodtan válaszd azokat, amiknek az ízét kifejlett zöldségként nagyon szereted.

Milyen ültetőedényt válassz?

Legyen lapos az oldala, hogy szüret idején könnyen hozzáférj majd a kis növényekhez. Az edény anyag bármi lehet: fém, fa, kerámia, műanyag – ami a kezed ügyébe kerül.

———

Ezeket a mikrozöldekkel kapcsolatos nagyszerű ötleteket az Urban Jungle Budapest és a Capsul Farm közös, Beltéri növénytermesztés: mikrozöldek & gombák című online workshopján tanultuk. Ha te is szívesen tanulnál hasonló növényekkel kapcsolatos témákban, kövesd az oldalainkat és csatlakozz valamelyik aktuális programunkhoz.

Fel