Barion Pixel

Nem akarunk úgy tenni, mintha minden jó lenne, mert nem az. Mi is szorongunk, de próbálunk tenni ellene. Találtunk 12+1 dolgot, ami sokkal klasszabb, mint az aggódás. Ha kipróbáltad az ötleteink közül valamelyiket és ha csak pár percre is, de jobban érezted magad, írd meg nekünk bármelyik csatornán, hogy kapjunk visszajelzést és veled együtt örülhessünk a kis napi sikernek.

Van egy vagy több jó lazítós tipped, amit másnak is érdemes lenne kipróbálni? Írd meg nekünk a hello(kukac)urbanjunglebudapest.hu email címre, hogy írhassunk róla a jövő heti Self Care Szerda anyagban. 

1) Rajzolj tacsit

Az egyik legcukibb dolog, amit mostanában láttunk: Agócs Írisz képzőművész a Facebook oldalán kedves állatok rajzolására tanít meg. Mi a tacsiba zúgtunk bele, ha ez már jól megy, akkor jöhet a medve és a lajhár. Kövesd Íriszt a Facebookon és minden nap mást rajzolhattok együtt. 

Szánt szándékkal nem szúrunk be ide tacsis képet. Menj el a Írisz Facebook-oldalára, ott megtalálod. Hidd el, nagyon aranyos az egész projekt, tetszeni fog. Ráadásul folyamatosan bővül az állatsereg.

2) Tornázz és/vagy jógázz otthon

Április 12-én éjfélig ingyen tornázhatsz együtt a Gyerünk Anyukám csapatával, akik hetente 4 videót dobnak be a közösbe és hetente cserélik ezeket. Plusz jóság, hogy az adott időszak alatt bármennyiszer indíthatóak az anyagok. Az otthoni mozgás már tényleg nem pénz vagy idő kérdése, sokkal inkább az elszántságé. Érdemes belekezdeni, mert a sport sokat segít a stresszkezelésben és persze a plusz kilók felszedése ellen is hatásosan bevethető. 

Extra tipp szülőknek: Tornázz a plüssöddel – 20 perc nyugi neked, miközben a gyerek egy 3 gyerekes gyógytornász segítségével a nappaliban tornázik és még jól is szórakozik közben. Jól hangzik, nem?

Ha megvan már nektek a legtutibb online jóga oktatótok, osszátok meg velünk is tippet.

3) Marie Kondozd meg a lakást

Rend van benned, ha rend van körülötted. És persze fordítva. Egy apró kis japán hölgy, Marie Kondo korszakalkotó rendszerező, rendteremtő módszert dolgozott ki a lakás – és ezzel az élet – rendbe tételére. Ismerd meg a KonMari módszert a Netflix sorozatából

4) Olvass otthon

Mindenkinek van legalább egy olyan könyv a házi könyvtárában, amit megvett, de még bokros teendőire hivatkozva nem olvasott el. Itt az idő számba venni ezeket a kallódó példányokat és belekezdeni az olvasásba. Ha megvan, kuckózz be, kezdd el olvasni és használd az #olvassotthon hashtaget, no meg csekkold Szabados Ági Nincs időm olvasni Instáját. Ha ezek után sincs nincs ötleted, mit olvass, inpirációért kövesd Ott Anna Instagram oldalát is – számíts dupla inspo dinamitra!

5) Nézz meg egy klassz filmet

Odáig eljutottál, hogy meg kellene nézni egy filmet. Netflix van, HBO Go van, de mégsem tudod, mivel kellene kezdeni. Akkor mondunk egy még jobbat. Hagyd ezeket ma és keress rá az Instagramon a #mindennapegyfilm hashtagre. Arányi Bogi rendszeresen ide gyűjti a nézésre ajánlott jóságokat, így levéve rólad a felelős választás terhét.

6) Gondoskodj a növényeidről

Bár ha kinőzünk az ablakon vagy ránézünk a hőmérőre, nem egyértelmű, de tavasz van, ami sok-sok kinti és benti növényes teendőt is jelent. Kezdd a szezont a beltéri növények felfrissítésével, jöhet egy frissítő levéltisztító zuhany vagy törölgetés, aztán pedig egy átültetés. Korábban itt írtunk az átültetésről, ezzel a cikkünkkel pedig abban segítünk, hogyan tisztítsd meg a poros szobanövényeket.

7) Próbálj ki egy új receptet

Az elmúlt napokban több nagyon klassz gasztro kezdeményezés is alakult, amelyek nagyszerűen ötleteked adnak, hogy milyen ételeket készíts a karanténkonyhádban. Messze az egyik kedvencünk a Nosalty #HÁZIMENZA Facebook csoportja, ahová a tagok naponta feltöltik, hogy miket főztek aznap. Nagyszerű kikapcsolódás és jó inspiráció is egyben. Ha nem vagy gyakorlott szakács, akkor sem kell aggódnod, mert a mirelit pizzától a tonhal salátán át a kovászos kenyérig nagyon széles a menükínálat.

A Konyhafőnökből ismert Böröcz Zsófi Facebook oldalát is érdemes követni, mert naponta jelentkezik hasznos tippekel és heti menüvel, ami napi ötszöri étkezést jelent és egészen részletes leírásokat. 

A Lila Füge csapatnál is pörög a Karantén Konyha aloldal, Kárai Dávid pedig hírlevélben is elküd ötleteket, ha feliratkozol

8) Alaposan takarítsd ki a lakást

Ha csúcsra járattad a lakás egész területén a Marie Kondozást, akkor jöhet egy alapos takarítás. Ne görcsölj rá, ha már minden Domestost és más kemikáliát felvásároltak előtted még a kisboltban is. Pánik helyett Wertán Sára (Aboutahome), Antal Évi (Vászonzsákoslány) és Bitay Andi (Maison blog) Instája lesz a megoldás, ugyanis a lányok rendszeresen osztanak meg néhány összetevős, jobbnál is jobb DIY takarítós recepteket. A sikeres ablak- és tükörpucoláshoz például semmi más nem kell csak víz és ecet, a vízkő szinte leugrik a fürdőszobai csempéről, ha megijeszted (oké, befújod) egy kis bio narancsba áztatott ecettel, az pedig már csak hab a tortán, ha egy kis citromsav, szódabikarbóna és némi jóféle illóolaj is van kéznél nálad. Természetes tisztítószerekkel jó móka a takarítás, éppen itt az ideje, hogy te is kipróbáld.

9) Budapest Fesztiválzenekar Karanténest

A Budapesti Fesztiválzenekar minden este 19.45-től élőben jelentkezik egy koncerttel a próbaterméből, változatos programokkal, amelyeket tetszőleges összegű támogatói jegy megvásárlásával lehet elismerni. Leleményes megoldás, profi csapat, akik nem csak a figyelmet, de a támogatást is megérdemlik. Ha módodban áll, segítsd őket.

10) Karantén színház

Ha szeretsz színházba járni, akkor az online színház is be fog jönni. Kicsit más, kicsit mégis ugyanaz – nézőpont kérdése. Katona József Színház darabok a YouTube-on: Illaberek, A nép ellensége, A császár. Ha láttál valami jót online, küldd el nekünk!

11) Tanulj borról online, Herczeg Ágival

Herczeg Ági nemzetközileg is elismert borszakértő, ezen a héten csütörtök este (azaz holnap) online borsulit tart kóstolóval. Ha érdekel a bor és egy nagyágyútól szeretnél róla tanulni, itt a nagyszerű alkalom.

12) Legyen saját kovászod

Neked is van sok liszted otthon? Akkor kezdj egy gyorsan kovászt nevelni, Szabi a pék segít, (pörgesd végig a Facebook oldalát). Nincs liszted? Akkor szerezz gyorsan és kezdj el kovászt nevelni, mert beindult a nagy kenyérsütés, az eddigi beszámolók szerint nem őrdöngésség. Mi egyelőre sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudjuk ezt, nektek kell igazságot tenni. Ha kipróbáltad, akkor írd meg nekünk, hogy sikerült és feltétlenülj küldj majd az első (második, harmadik, negyedik vagy századik) kenyeredről fotót és/vagy videót is.

+1) Fermentálj

Aki nem kovászt nevel, az fermentál. Ha valaki nagyon trendkövető, akkor egyszerre csinálja mindkettőt. Te se maradj le, bátran kezdd el a fermentálást is, tuti van hozzá minden otthon, ami kell: só, víz, nagyjából bármilyen zöldség. 

Azt is megértjük, ha esetleg egyik ötletünk megvalósításához sincs kedved. Ez is teljes normális és helyén való. Egy a lényeg: bármi is legyen az, találd meg azt az elfoglaltságot, ami kikapcsol és boldoggá tesz.

Fel