Barion Pixel

A szobanövények átültetése nem rakétatudomány, de több részletre is érdemes figyelni, hogy a végeredmény sikeres legyen. Összegyűjtöttünk 6 dolgot, amiket szerintünk mindenképpen érdemes észben tartani.

  1. Cserépválasztásnál a méret a lényeg

Egy alapszabály van csak: mindig 2 centiméterrel nagyobb cserepet válassz. A növény szempontjából mindegy, hogy műanyag vagy agyag a cserép anyaga. A lényeg, hogy két centiméterrel legyen nagyobb az előzőnél. További cserépválasztási praktikákról itt olvass tovább.

  1. Tisztítsd meg a földlabdát

Amikor kiemeled a régi cserépből a növényt, óvatosan ütögess le a gyökér körül minden felesleges földmaradványt, amelykben már nincs tápanyag. Ezzel a módszerrel a meszes részek, valamint a többi földből kimosódott, a növény számára már nem hasznos rész is kihullik. Ügyelj rá, hogy ne maradjanak teljesen csupaszon a gyökerek, maradjon azért még körülötte a védelmező földlabdából.

  1. Agyagcserép + áztatás

Ha agyagcserepet használsz, ültetés előtt mindenképpen áztasd be vízbe, hogy nedves legyen, mikor a növény belekerül. Ha régebbi agyagcserepeket hasznosítasz újra, akkor áztatás előtt tisztítsd meg jól az edényt, hogy megszabadulj a korábban esetlegesen az oldalára és a széleire kicsapódott mésztől és sótól.

  1. Fájdalommentes gyökérkezelés

Óvatosan emeld ki a növényt a régi cserépből, így szabadon hagyva jól láthatóak lesznek a burjánzó gyökerek. Ha hibás gyökérrészt találsz, távolítsd el, és csak az ép gyökereket ültesd be az új edénybe, majd fedd be földdel.

 

  1. Hagyj 2 centit szabadon a cserépben

A 2 centis szabály nem csak cserépválasztáskor, hanem a földdel való ellátásnál is hasznos, ha eszedbe jut. Ne temesd be csordultig a növényt, mert öntözéskor baleset érhet, és a kiömlő vizes föld bosszúságot okozhat, ha bepiszkolja a bútort vagy a lakástextileket.

  1. Bármikor ültethetsz

Márciustól szeptemberig bármikor átültetheted a növényeket, amikor szükségesnek találod. Itt olvashatsz az árulkodó jelekről, ha új cserép után vágyakoznak kedvenceid. Ahogyan az emberek között eltérőek az igények, úgy a növényeknek is más-más időszakban célszerű az átültetése. A télen pihenő növényeket tavasszal költöztesd új cserépbe, a nyári nyugalmi idejűket pedig télen.

Mindig többet szeretnénk tudni, ezért olvasunk. Ehhez a bejegyzéshez  a Nagy szobanövény lexikonban (Dr. Váczi Imréné – Nagy Árpád – Dede Géza – Illyés Csaba) olvasottakat használtuk fel.

Fel