Barion Pixel

Ha jól végzik a dolgukat a városi kertészek, a szobanövények nőnek. És jól is van ez így, de mit tegyünk akkor, ha eljön az átültetés ideje? Hogyan érdemes cserepet választani és mikor kell egyáltalán ültetni?

Korábban írtunk már róla, hogy a szobanövények átültetésének nincs nagykönyv szerinti tökéletes pillanata. A növények háromféle állapotban lehetnek: pihenési, növekedési vagy virágzási időszakban. Az átültetést érdemes a pihenési időszakra időzíteni, de ez növényenként eltérő lehet, hiszen egyesek tavasszal, mások pedig télen szeretnek pihenni – nem úgy, mint mi emberek, akik legszívesebben egész évben szabadságon lennénk és pihennénk, de ez más téma.

Vissza a szobanövényekhez! Szóval ha az átültetés időpontja már megvan, akkor elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy mibe és hogyan ültessünk.

A méret a lényeg

Az ültetőedény anyaga egyéni ízlés kérdése. Van, aki a műanyagot részesítik előnyben, mások az agyagot választják – mi is utóbbi tábort igyekszünk erősíteni, de nem tagadjuk, hogy műanyagba ültetett növényeink is vannak. A lényeg, hogy az új cserép 2 centiméterrel legyen nagyobb az előzőnél.

 Áztasd be az agyagcserepet

Mielőtt használatba venné az új lakó az agyagcserepet, mindenképpen áztsd be vízbe, hogy nedves legyen. Ha egy régebbi cserepet hasznosítasz újra, tisztísd meg, és alaposan mosd le róla a korábban kirakódott mész- és sókristályokat. Ezek kicsapódásának okára itt írtunk már.

Lyukas, de nem sajt

Sajtból és ültetőedényből is a lyukas a legjobb, legalábbi szerintünk. A sajtra vonatkozó résszel lehet vitatkozni, a cserép luykasságának ügyében viszont hajthatatlanok vagyunk. Az edény alján lévő lyukra azért van szükség, hogy a gyökerek lélegezhessenek és a víz ki-illetve be tudjon folyni. Bizonyos növények imádják az alulról öntözést, náluk kifejezetetten fontos ez a kicsinek tűnő, de nem elhanyagolható szempont.

 

 

Fel