Barion Pixel

A kerti növények szerencsések, hiszen az eső elvégzi a levelekre rakódott por és egyéb szennyeződések eltávolítását. De hogyan tisztítsd meg az otthoni szobanövények leveleit?

A szobanövények levelének tisztítása nem csak esztétikai kérdés. A levelekre rakódott szennyeződések akadályozhatják a  fotoszintézist és a növény fejlődését is, ezért lényeges, hogy a levelek tisztaságáról is időről-időre gondoskodj.

A közepes termetű növények tisztántartásához a fürdőszobai zuhanyt ajánljuk. Ez a levelek megtisztításának a legegyszerűbb, leghatékonyabb és leggyorsabb módja. Tedd be az összes mozdítható nagyságú, közepes termerű növényt a zuhanykabinba vagy a kádba, és langyos vizű, közepes vízsugárral permetezd meg a leveleked. A víz hőmérsékletére jó ha ügyelsz, mert a hirtelen jött hideg víztől elszíneződhetnek a levelek. Gondoskodj róla, hogy a virágföldet ne érje a víz. Fedd le a cserepet, vagy tartsd úgy a víz alá, hogy ne érintkezzen vízzel.

A kisebb növényeket tedd a mosogatóba, vagy a mosdóba. Szerencsés vagy, ha olyan csaptelepet választottál a konyhába, amiben kézizuhany funkció is van, így könnyen irányíthatod a vizet a problémásabb növényrészekre. Kisebb növényeknél a másik jó megoldás lehet, ha fejjel lefelé fordítod őket, közben ujjaiddal akadályozod a föld kiszóródását, és így óvatos, de határozott mozdulattal egy tiszta vízzel színültig töltött vödörbe meríted a növénykéket. Pro tipp, hogy a művelet előtt jól öntözd meg a növényeket, így nem fog kiszóródni a fejjel lefelé állításkor a cserépből a föld.

A zuhany és a fürdőzés után alaposan szárítsd meg a növényeket és ügyelj rá, hogy csak akkor kerüljenek vissza a kaspóba, ha már teljesen ki-és megszáradtak.

A nagyobb növények mozgatása egyértelműen nehézkes és néha megoldhatatlan feladat. Ilyenkor marad a kevésbé időtakarékos, de annál hatékonyabb módszer: a rongyos törölgetés. Ilyenkor egy tiszta, de nedves ronggyal levelenként törölgesd végig a növényt. Sok türelmet, egy kellemes playlistet és egy(-két) pohár bort ajánlunk hozzá.

A szőrös levelű növények tiszítása mestercselt igényel, mert náluk nem válnak be a vizezős megoldások. A fokföldi ibolya az egyik legnépszerűbb szőrös levelű, 10-ből 7 anyuka konyhájának ablakában biztosan megtalálhatjuk őket. Levelik tisztításához szerezzünk be hobbi- vagy festékboltban egy puha, és viszonylag kisfejű ecsetet, majd óvatos régész módjára egyenként söprögessük le a port a levelekről.

Milyen gyakran kell a növények leveleit portalanítani?

A portörlés gyakoriságára nincs szabály, hiszen a portermelődés gyakorisága sok dologtól függ: hol élsz, van-e éppen építkezés vagy nagyobb porral járó tevékenység a lakhelyed közelében, mennyire volt szeles az idő az adott időszakban – ezek mind-mind számítanak. Akkor tisztítsd meg a leveleket, ha porosnak látod őket.

Mire érdemes még figyelni a növények levelének tisztításakor?

Ha már hosszabban pepecselsz a növényekkel, érdemes leszedgetni az elvirágzott virágokat is szárakról, mert ezzel újabb virágzásra ösztönözheted növényedet. És ha már ott vagy, a virágföldre hullott leveleket is csipegesd ki, mert ezzel megúszhatod a penészesedést és az egyéb betegségek kialakulását.

 — 

Mindig fejlődni szeretnénk, ezért olvasunk. Ehhez a bejegyzéshez  a Nagy szobanövény lexikonban (Dr. váczi Imréné – Nagy Árpád – Dede Géza – Illyés Csaba) olvasottakat használtuk fel.

Fel