Barion Pixel

Ha az ember növényezni kezd, az IKEA megkerülhetetlen beszerzési forrás, az alapcsapat ideális beszerzőhelye. Nehéz eldönteni, hogy klasszikus IKEA növényekből vagy Jokkmokk asztal-szék szettből láttunk-e többet városszerte, mert tény, hogy egyikből és másikból is akad jópár. Megkerestük az IKEA illetékeseit, mert kíváncsiak voltunk a növényeikkel kapcsolatos kulisszatitkokra.

Szóval megveszed költözéskor az első pár növényt, aztán telnek az évek, élsz boldogan és azon kapod magad, hogy különböző indokokkal időről-időre visszatérsz a sárga-kék áruházba és hol némi konyhabútorral és pár növénnyel, hol egy ebéddel a hasadban és pár növénnyel a kezedben távozol, máskor csak két villanykörtéért ugrasz be, de ha már ott vagy, akkor a cuki kaktuszokat sem hagyod ott, amik a kijárat felé menet bánatosan rád villantották kedves kis tüskéiket. Ismerős, ugye? 

Az első és legfontosabb dolog, ami az IKEA növénykészletével kapcsolatban érdekelt, az a zöldségek származási helye. Nincs nagy meglepetés. A Magyarországon kapható növények Hollandiából érkeznek. A termékkínálatot központilag határozzák meg, de a piacok sajátosságait is figyelembe veszik. Országon belül nem jelentős az eltérés, de bizonyos esetekben az áruházak is dönthetnek a rendelésről. A szortimentetben nemzetközi szinten nagyobb az eltérés, például az éghajlati viszonyok miatt.

Az áruházakban gyorsan pörög a készlet, egy héten kétszer, hétfőn és csütörtökön érkezik új szállítmány, a köztes időben pedig az osztályon dolgozók gondoskodnak a növényekről legjobb tudásuk szerint. 

Areca pálma (Dypsis lutescens)
Fotó: IKEA

Az eladási adatok alapján az Areca pálma (Dypsis lutescens) a legnépszerűbb, sok helyen látjuk boltokban, éttermekben és magánlakásokban is megbízhatóan hozza az buja dzsungel hangulatot. A dobogó második fokán a Yucca (Yucca elephantipes) áll, meggyőződésem, hogy szemrevaló méretének (és árának) köszönheti az előkelő második helyet. Szaniter növényként is nagyszerűen működik irodákban, annál is inkább, mert viszonylag kevés vízzel és gondoskodással is beéri. Fény azért legyen. A népszerűségi lista harmadik szereplője egy bonsai, a Ficus microcarpa Ginseng. Egy cserépben Ázsia misztikuma.

Ficus microcarpa Ginseng
Fotó: IKEA

Mióta lakásvásárokat és privát tanácsadásokat tartunk, többször merült fel annak a kérdése, hogy vajon miért halnak meg gyorsan az IKEA-ban beszerzett növények? Mi személyesen soha nem tapasztaltunk ilyesmit, alapítónk, Nóra például két életerős, 8 évesnél is idősebb sárkányfának a tulajdonosa, akik lakáson belül már több alkalommal kellett, hogy költözzenek, mert kinőtték a helyüket. A növények gyors elhalálozásával kapcsolatban nincs vonatkozó hivatalos adat vagy álláspont, nem érkeznek a hazai vásárlóktól ilyen jellegű panaszok. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a szállítás és tárolás során néhány példány a nagy számok törvénye alapján meggyengül, megfázik vagy megbetegszik, de ez éppenséggel bárhol előfordulhat, ahol növényeket szerzünk be – utóbbi persze már csak a mi kiegészítésünk.

Yucca (Yucca elephantipes)
Fotó: IKEA

Az IKEA az utóbbi években egyre jobban figyel a fenntarthatóságra, zöldülésre, ami a növénybeszerzésre és a források megválasztására is hatással van. A cég lefőbb feladatának a karbon-lábnyom, az energia- és vízfogyasztás csökkentését tartja, de a vegyi anyagok felhasználásának korlátozását is célul tűzte ki. Minden kis lépést értékelünk.

Mi ennek az egésznek a tanulsága? Ugyanaz, mint amiről máskor is szívesen beszélünk: dönts tudatosan és válassz olyan növényeket, amiknek az igényei és az otthonod adottságai összeegyeztethetőek az életstílusoddal. 

Fel