Barion Pixel

Szponzoráció | Ez a tartalom a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával készült.

A Caladiumok hatalmas zöld és színes leveleikkel hamar a szobanövényrajongók kedvencei lettek szerte a nagyvilágban. A Közép- és Dél-Amerikából származó növények már nem csak a gyűjtők féltve őrzött polcain találhatóak meg, hanem könnyen beszerezhetjük őket akár barkácsáruházban is. Láng Veronika, az Urban Jungle Budapest beltéri növényszakértője összegyűjtötte a legfontosabb gondozással kapcsolatos tudnivalókat, amiket minden Caladium tulajdonosnak tudni érdemes. Veronika saját tapasztalatai mellett a növénnyel kapcsolatos érdekességekről is mesél. 

Évekkel ezelőtt, amikor először találkoztam Caladiummal az interneten, sokáig csak fotókon csodálhattam, hiszen Magyarországon még semmilyen formában nem volt elérhető a boltokban. Szerelem volt első látásra, és azonnal eltökéltem magam, hogy mindenáron hozzá kell jutnom pár gumóhoz, hogy a következő szezont már saját nevelésű növénnyel kezdhessem. Sokat kutakodtam mire megtaláltam a megfelelő forrást, majd megrendeltem az első gumóimat Angliából. Akkoriban még szinte alig volt a neten olyan cikk, ami a Caladium szobai hajtatásával és tartásával foglalkozott, főként szabadföldi tartásáról szóltak a források, ezért néhány itthoni gyűjtő tippjeivel felvértezve jórészt magamnak kellett kikísérletezni a részleteket. Szerencsére ez alatt a pár év alatt sokat változott a Caladium piaci helyzete, ma már itthon is könnyen beszerezhető mind gumó, mind teljes növény formájában.

Az első gumóm hajtatása hihetetlen élmény volt nekem, hiszen előtte még sose láttam ezt a növényt élőben. A hajtás megjelenése után minden nap nagy izgalommal vártam, mikor csavarodik ki teljesen a Caladium ‘Postman Joyner’ első levele, és amikor végre megtörtént, alig hittem el, hogy ilyen tényleg létezik. Hatalmas, színes, áttetsző levél, pont, mint a fotókon, az interneten, csak még annál is szebb. Ezt az izgalmat azóta is minden egyes alkalommal átélem, amikor újra hajtatom a gumóimat. Ezért mindenkinek javaslom, aki teheti, próbáljon meg maga is hajtatni egyet, teljesen más élmény, mint kész növényt beszerezni. Az alábbiakban olvasható gondozási útmutató a saját tapasztalataimon alapszik.

Élőhelye
A Caladium nemzetség tagjai a kontyvirágfélék családjába tartozó virágos növények, melyek Közép- és Dél-Amerikából származnak. A nemzetségben körülbelül 10 fajt tartanak számon, melyek eredeti élőhelyükön erdők nyílt tisztásain, valamint folyók partján élnek, napos vagy félárnyékos fekvésű területeken. A szárazabb évszakban visszahúzódnak gumóikba és levelek nélkül töltik el ezt a nyugalmi periódust. A vadon élő fajok többnyire zöldek, vagy zöld alapon fehér vagy piros foltosak, erezettek. Ezekből az alapfajokból, többnyire a Caladium picturatum-ból és a Caladium bicolor-ból több száz hibridet hoztak létre a nemesítők.

Nemesítés
A Caladium növények termesztése már az 1700-as években elkezdődött és napjainkban megint virágkorát éli. A hibrideket két típusra bonthatjuk méretük és a levelek alakja szempontjából: törpe növésű (~30 cm) fajok hosszúkás, kissé hullámos levéllel, illetve magasabbra növő fajok (akár 75 cm) szív alakú levéllel.

A világon a legnagyobb mennyiségben Floridában és Thaiföldön termesztik illetve nemesítik, két teljesen más irányvonalat követve. Míg Floridában inkább hagyományos, évtizedek óta stabil, kiegyensúlyozott színű és mintázatú hibrideket állítanak elő nagy mennyiségben (például ‘Aaron’, ‘Miss Muffet’, ‘Red Flash’), addig Thaiföldön inkább a folyamatos kísérletezés és a színek teljes kavalkádja, valamint a hibridek instabilitása jellemző. Európában egyelőre inkább a floridai hibridek az elterjedtek, de a növekvő igények és a hirtelen jött népszerűség miatt egyre több thai hibrid is megjelenik a piacon.

A nemesített fajták jogi védelme szempontjából fontos különbséget tenni a floridai és a thai nemesítési szokások között. Egy új növényfajta védelmének biológiai feltételei vannak: a növénynek az új tulajdonságait tekintve megkülönböztethetőnek (Distinctness), egyneműnek (Uniformity) és állandónak (Stability) kell lenni. Ennek vizsgálatát hívják DUS-vizsgálatnak, amin minden új nemesített fajtának át kell esnie ahhoz, hogy védhető legyen. Tehát csak az olyan stabil hibrid védhető, amely többszöri szaporítás után is megtartja az új, kívánatos tulajdonságait. A cikk írásakor összesen 58 nemzetközileg védett Caladium fajta van bejegyezve. Ezek közül csak egyetlen egy, a Caladium ‘Snow White Park’ védelme érvényes Magyarországon is.

Tartása
Caladium növényre két módon tehetünk szert: vagy gumó formájában szerezzük be már a tavaszt megelőző hónapokban, vagy kész növényt veszünk a tavaszi-nyári szezonban.

1.   Hajtatás
A gumók hajtatását akkor kezdjük meg, ha már megjelentek rajta az első kis hajtások, illetve ha ez nem következik be magától, akkor legkésőbb március-áprilisban. A túl hamar hajtatott gumókból kevésbé erőteljes, megnyúlt növényeket kapunk, hiszen ilyenkor még rövidek a nappalok és kevesebb természetes fényhez jutnak a növények.

A gumókat jó vízáteresztő, kissé savanyú (5,5-6,5 pH) talaj mixbe érdemes ültetni, melyet tőzeges föld, perlit, kókuszháncs és fakéreg keverésével kapunk. Érdemes a mixbe lassan felszívódó, hosszú hatású műtrágyát is keverni, melyet később további tápozással kell majd kiegészíteni. A gumókat hajtással felfelé, kb. 5 cm mélyre ültessük be. Ez utóbbi azért fontos, mert a gyökerek ebben a felső zónában fognak majd megjelenni. Amennyiben nem tudjuk megállapítani, hogy melyik a gumó teteje, ültessük oldalt fektetve, a hajtások és a gyökerek így is a megfelelő irányban fognak nőni. A hajtatáshoz meleg és nagyon visszafogott öntözés szükséges. Mivel a gumók könnyen rothadnak a nedves és hideg földben, ezért ezt érdemes a lakásban vagy egyéb fűtött helységben kezdeni. A hajtások pár hét alatt megjelennek a talaj felszínén, ilyenkor már fontos, hogy minél több fényt kapjon növényünk.

2.   Elhelyezése
A Caladiumok valódi szépségüket és teljes méretüket szabadban történő nevelésnél mutatják meg, így érdemes őket erkélyen, teraszon vagy kertben tartani. Fontos, hogy óvatosan szoktassuk hozzá a növényt a kinti időjáráshoz, az éjszakai alacsony hőmérsékletet például nem tolerálják, ezért lehetőleg akkor költöztessük ki, ha már nem megy tartósan 15°C alá. A legideálisabb helyük kint a félárnyék, ahol pár óránál több napfény nem éri őket, mivel ez a levelek perzselődéséhez vezethet, viszont a napi pár órás napfény fontos tényező a levelek erőteljes színesedéséhez.

Amennyiben nincs erre lehetőségünk és lakásban szeretnénk Caladiumot nevelni, a lakás legvilágosabb pontját válasszuk. A kevés fényben nevelt Caladium levélnyele hosszúra nyúlik, egy idő után meghajlik és nem tudja megtartani a levél súlyát, valamint a levelek színe halvány lesz. A pálcával megtámasztott Caladium a fényszegény környezetben nevelt, gyenge növény ismertetőjele. A megfelelő mennyiségű fény kompaktabb növényt és élénkebb leveleket eredményez.

3.   Öntözés és tápozás
A frissen kihajtott növényt eleinte visszafogottan kell öntözni, két alkalom között száradjon ki teljesen a közeg. Később, amennyiben szabadban neveljük a Caladiumot, előfordulhat, hogy a melegebb nyári napokon akár naponta is öntözni kell, hiszen a vékony levelek nem sok vizet tudnak megtartani. Mivel lakásban a növény kevesebbet párologtat és az ültetőközeg is sokkal nehezebben szárad ki, ezért még a legnagyobb nyári melegben is elég heti kétszer öntözni, az alkalmak között pedig engedjük kiszáradni a közeget. A lakásban nevelt Caladiumot semmiképp se hagyjuk a vízben tocsogni, ez könnyen a gumó rothadásához vezethet.

Érdemes kéthetente tápozni, ezzel nem csak szép nagy leveleket érünk el, hanem a gumók egészséges fejlődésést is megalapozzuk, hogy a következő szezonban is legalább ennyire dús és egészséges Caladiumnak örülhessünk.

4.   Teleltetése
A nyári szezon elmúlásával a nappalok rövidülnek, a hőmérséklet esni kezd, a Caladium pedig szép lassan elveszti leveleit. Amennyiben kint tartjuk és az éjszakai hőmérséklet tartósan 15°C alá megy, ideje beköltöztetni. Amikor azt észleljük, hogy a növény hetekig csak leveleket veszt, de újakat már nem nevel, egészen biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan megkezdi a nyugalmi időszakot. Távolítsuk el az elszáradt leveleket és a továbbiakban ne öntözzük. Az utolsó levél elszáradása után kb 1 hétig hagyjuk a közegben, hogy az teljesen kiszáradjon, majd utána szedjük ki a földből és rázzuk le róla. További 1-2 hétig szárítsuk meleg, száraz helyen a gumót, majd távolítsunk el minden elszáradt gyökér és levélnyél maradványt. Ha mindent jól végeztünk, tiszta papírzacskóban, szobahőmérsékleten gond nélkül áttelel. Fontos, hogy a Caladium gumót ne hidegben teleltessük, 15°C alatti hőmérsékleten tönkre megy.

Fotók: Urban Jungle Budapest / Molnár Anikó

Fel