Barion Pixel

Január első hetei a fogalmak megszegéséről szólnak. De miért ne lehetnének idén olyan céljaidat, amiket egészen könnyű betartani? Ha nem tudod, mit fogadj meg idén, válassz ezek közül egyet – vagy többet -, és garantáltan nem fogod egyiket sem megbánni.

1. Ültess fákat

A klímaváltozás megállításában nagy szerepet kaphat a zöldfelületek növelése és ezzel a faültetés. Számos civil kezdeményezéshez csatlakozhatsz, ha szeretnél részt venni valamilyen formában a hazai faültető mozgalom életében. Jó szívvel ajánljuk például a 10 Millió Fa közösséget és a MyForest közösségi erdő projektet.

2. Legyél offline

A korlátlan mobilnet és a fénysebességgel száguldó vezetékes internet korában offline-nak és (szinte) elérhetetlennek lenni az egyik legizgalmasabb dolog – mondjuk mindezt amellett, hogy imádjuk az internetet és sok okból hálásak vagyunk a létezése miatt. De néha ki kell kapcsolódni, amit sokszor az segít, ha szó szerint kikapcsol(j)uk. Egyszerűnek tűnik, de ehhez is kell akaraterő és elszántság. Felejtsd el a telefonodat, az emaileket, a Facebook feedet és másokat. Csak magadra figyelj, a könyvre, amit olvasol, a filmre, amit nézel, vagy az emberre, akivel beszélgetsz.

3. Tanulj meg új dolgokat

Mikor csináltál valamit utoljára először? Az újdonság mindig izgalmas, merni kell nyitni, újat tanulni. Szinte mindegy is, hogy mi az, a lényeg, hogy élvezd, merülj el benne és ne félj akár hibázni is. Ha van kedved, velünk is tanulhatsz új dolgokat, például a szobanövényekről való gondoskodásról, japán kis üvegkert, azaz wabi kusa készítésről vagy a Füvészkert növényeiről.

Készül a wabi kusa

4. Kirándulj

A természet kikapcsol, szórakoztat és figyelmet követel. Mert jelen kell lenned a pillanatban ahhoz, hogy észrevedd az éppen fáról lágyan lehulló faleveleket, az erdőn átszaladó őzeket, hogy meghalld a gyönyörű madárdalt. Kezdd kicsiben, először csak a hozzád legközelebbi parkot találd meg, aztán jöhetnek a kalandosabb, távolibb úticélok.

Naszádi Anna tavasszal írt nekünk néhány tippet kutyás kiránduláshoz, olvasd, inspirálódj, aztán kerekedjetek fel négy- vagy kétlábú társasággal.

5. Foglalkozz többet a növényeiddel

Ezt az ötletet különösebb magyarázat nélkül hagyjuk. Úgyis értitek. Plant care = selfcare. 

A képen: Rózsaszín nyíllevél (Syngonium podophyllum Pink)

6. Aludj többet

Egyre több tanulmány bizonyítja tudományosan is, amit mi már régóta saját magunkon is tapasztalunk: a jó alvás alapszükséglet. Ha a tested kipihent, az elme is friss, ezzel pedig a siker és a produktivitás is egy lépéssel közelebb van hozzánk. Feküdj le időben, aludj minimum 8 órát, kelj minél hamarabb és használd ki a lehető legjobban a nap 24 óráját.

7. Tölts minőségi időt azokkal, akiket szeretsz

Nem elég együtt lenni. Kell időt hagyni magunknak és másoknak is a feloldódásra, megnyílásra, őszinte és nyugodt beszélgetésekre, vagy akár a közös hallgatásra. Mert csendben lenni sem lehet ám akárkivel. Törekedj rá, hogy minél több időt töltsetek együtt, szervezz programokat, éljetek át közös élményeket, teremts indokot az újabb és újabb együtt töltött órákra. Befektetni emberi kapcsolatokba, bizalmat szavazni a másiknak az egyik legjobb dolog, ami történhet veled 2020-ban.

8. Mondj nemet

Nemet mondani nem könnyű, de annál felszabadítóbb. 2020-ban próbáld ki, milyen bulizás helyett otthon maradni, plusz feladatok bevállalása helyett elmenni sportolni, egy rossz vakrandi helyett a baráraiddal lenni, nem elfogadni egy olyan állásajánlatot, amihez nincs kedved. A sorsodat te irányítod és tőled függ, mi történik veled a mindennapokban. 

9. Jótékonykodj

Jót tenni nem csak az ünnepnapokon lehet. Az élet minden területén egyre nagyobb szükség van a civil összefogásra. Együtt bármire képesek vagyunk és mindenki munkája hasznos lehet a közösség számára. Jótékonykodni nem csak pénzzel lehet, hanem idővel, szaktudással és akár egy-egy megosztással is. Találd meg azokat a témákat, amelyek téged a legjobban foglalkoztatnak és keresd meg a hozzájuk kapcsolódó szervezeteket vagy akár magánemebreket, akik számodra a leghitelesebbek az adott témával kapcsolatban. Csatlakozz hozzájuk online vagy offline, annyit tegyél hozzá, amennyit tudsz. Hidd el, akár csak egy kis dolog is számít, mert együtt képesek vagyunk megváltoztatni a világot.

10. Legyél tudatos(abb) az élet minél több területén

2019 számunkra a tudatosságról szólt az élet minden területén. Ehhez olyan egyszerű kérdéseket kell csak feltenned magadnak döntési helyzetekben, mint például hogy valóban szükségem van erre?, meg lehetne ezt oldalni más módon is?, lehet, hogy kevesebb is elegendő?. A tudatos életmód és a saját út megtalálása nem megy egyik pillanatról a másikra. Türelemmel kell lenni és folyamatként tekinteni rá. Mindenkinek más az útja és a ritmusa, még akkor is, ha a cél közös: jobb döntéseket hozni időről-időre.

Fel