Barion Pixel

Minél inkább megtapasztaljuk a természet mindenek feletti erejét és uralmát, annál nagyobb igényünk van arra, hogy saját magunk is átéljük a növénytermesztés sikerélményét és kis magokból vagy palántákból valami kézzel fogható, jó ízűt termeljünk a saját kertünkben vagy a balkonon. Salamon Szilvi és a Capsul Farm csapatának célja, hogy bebizonyítsák a városi emberek számára, hogy mennyi lehetőségünk van, hogy finom, egészséges és vegyszermentes élelmiszert termeljünk maguknak. 

Szilvivel Hadobás Nóra készített interjút az Urban Jungle Budapest és a Capsul Farm közös online workshop-sorozata apropóján.

Honnan és mikor jött a Capsul Farm ötlete? Mivel foglalkoztok, mit csináltatok eddig és mik a jövőbeli tervek?

Környezetmérnökként minden olyan megoldás érdekel, ami megpróbálja a természet egy darabját a mai városi ember mindennapjaiba visszaintegrálni és ezzel a körkörös gazdaság modelljét támogatja. Külföldi útjaim során rengeteg újszerű ötletet láttam és sok nemzetközi fórumot követek, amelyek a városi fenntarthatósággal, az önkéntes egyszerűséggel vagy éppen a közösségi kert mozgalommal kapcsolatosak. 

A városi növénytermesztés nekem épp olyan természetesnek tűnik, mint az, hogy szeretjük lakásunkat szobanövényekkel benépesíteni vagy kisállatokkal megosztani a nappalinkat. Szerintem hozzátartozik az alapvető emberi természethez a növényekről és az állatokról való gondoskodás csak az a kérdés, ezt milyen irányban éljük: meg kaktuszokat tartunk vagy épp mikrozöldeket termesztünk. Többek között informáltság kérdése, hogy melyik mellett döntünk. Én úgy látom, mindenkinek megvan a lehetősége, hogy magának termeljen kis léptékben, csak a megfelelő növényeket kell kiválasztani az egyes élet- és lakókörülményekhez.

Szilvi Bécsben

Mesélj kicsit magadról és a csapatról? Kik vagytok, mivel foglalkoztok a növényezés mellett és mi a csapatban a munkamegosztás?

A Capsul Farmot 2018-ban alapítottam, a Climate -KIC látta a hulladékmentes low-tech beltéri növénytermesztésben a fantáziát és bekerültünk a Greenhosue pre-inkubációs programba. Ez nagy lendületet adott a kezdetekkor ekkor a Capsul Farm legjobb barátaimból állt, akikkel már a gimnáziumi vagy kora egyetemi évektől jó csapatot alkottunk. Később kiderült, hogy a barátság jó alap, de nem elegendő egy közös vállalkozáshoz, így idővel átalakult az összetétel és most inkább közös  érdeklődés szerint alakítom a társaságot, nem a személyes jó kapcsolatokból kiindulva. A csapat továbbra is formálódik, jelenleg Judit a legszuperebb karantén kertészünk, aki a jelenlegi helyzetben is minden héten jön a tankertbe és fáradhatatlanul vet, locsol és palántáz.

Remélem a későbbiekben, olyan tagokkal is bővülünk, akik a saját tapasztalataikat átadva bevezetik a résztvevőket az általuk képviselt termelési rendszerbe legyen az gyümölcs, fűszernövény vagy éppen gombatermesztés.

Mi történik a tankertben?

Mindenki kipróbálhatja a hozzá legközelebb álló gazdálkodási, kertészkedési formát a gyakorlatban. A tankertünk Zuglóban található 700 m2-es terület,amely mindezt lehetővé teszi. Rengeteg különböző ökológiai szemléletű termelési módszert próbálunk ki itt a mélymulcsos veteményestől a komposzt rétegzett magaságyásokig. Aki ellátogat hozzánk egy-egy eseményre, tapasztalatot szerez az adott témában, így válik majd könnyedén megvalósíthatóvá az otthoni környezetben.

Workshopokat is szoktatok tartani. Mik az ezekkel kapcsolatos tapasztalatok? 

Kezdetektől az volt a célom a Capsul Farmmal, hogy az otthoni növénytermesztés mindenki számára elérhető legyen és a városlakók örömüket lelhessék az ehető növények gondozásában. Gyakori tévhit, hogy városi környezetben inkább dísznövényeket érdemes ültetni, erre szeretnénk rácáfolni. A legtöbben azt hiszik, hogy az ehető növények termesztése nagyon nehéz és időigényes. A workshopok alkalmával sokan rádöbbenek, hogy egyszerű, logikus módszerekkel rengeteg terményhez juthatnak, ebbe tényleg bárki belefoghat nem kell diploma a saját saláta termesztéshez.

Salamon Szilvi a Capsul Farmon

Mit jelent számodra a kertészkedés? Miket szeretsz a legjobban csinálni a kertben?

Számomra kapcsolatot jelent a természettel, a valódi világgal. Túl sok időt töltünk az online térben, a kertben jó a valóságban látni a munkám gyümölcsét, felfedezhetem az évszakok ízét. Az, hogy kézzelfogható eredménye van a tevékenységemnek, ami ráadásul finom vegyszermentes bio élelmiszer az nagy megelégedéssel tölt el. Legjobban a vetést és a betakarítást szeretem, igyekszem a többi tevékenységet minimalizálni okos megoldásokkal.

Városi kertészként mik a legemlékezetesebb sikereid, amikre szívesen emlékszel és esetleg másoknak is inspirációt adhatnak?

Tavaly lehetőséget kaptam, hogy a Graphisoft parkban található REAL School iskolakertjét létrehozzam a gyerekekkel együtt. Ennek a sikere motivációt adott a továbbiakhoz és látva a szülők lelkesedését még biztosabbá tett, hogy sokan szeretnének otthon is belevágni a kiskerti termesztésbe. Épp csak egy olyan hely hiányzik, ahonnan megszerezhetnénk a kezdéshez szükséges gyakorlati tapasztalatot.

Szilvi és a tavalyi workshop résztvevői a Graphisoft parkban

3 közös workshopot fogsz tartani az Urban Jungle Budapesttel együttműködésban. Miért pont ezeket a témákat választottad? Mi a személyes célod a foglalkozásokkal?

A workshopok alkalmával körbejárjuk az összes lehetőséget (lakás, balkon, kiskert), ahol egy városlakó növénytermesztésbe foghat, így mindenki kiválaszthatja a saját lehetőségeihez legjobban illőt.

Kedvet kaptál a városi kertészkedéshez? Tarts velünk az Urban Jungle Budapest és a Capsul Farm által szervezett online workshopok valamelyikén: Balkonládás zöldségtermesztés (04.21.),  Kis kert, nagy álmok: magaságyás 1×1 (04.28.).

A cikkhez felhasznált cover fotót Szabó Ági készítette.

Fel