Barion Pixel

Idén nyáron régi tervünket váltottuk valóra és elindítottuk az Urban Jungle Budapest növényes városi séta-sorozatát, ahol időről-időre újabb rejtett zugait fedezhetjük fel együtt a városnak és olyan sztorikat és ikonikus alakokat ismerhetünk meg, amiket és akiket eddig csak hírből, vagy még talán úgy sem ismertünk. Imádjuk Budapestet és most jött el az ideje, hogy város- és növényrajongásunkat egy tudatosabb szintre emeljük, tartsatok velünk a kalandos felfedezésben!

Rögtön két programmal indítunk: a Széll Kálmán tér környékét és a Margitszigetet barangolhatjátok be velük, miközben mesélünk a helyszíneken élő növényekről is.

2018-as indulásunk óta nagy hangsúlyt fektetünk a szemléletformálására és tudásmegosztásra. Az online és offline workshopok és tanácsadások sorát jól kiegészítik az újító szellemiségű, élményalapú városi séták, amelyek legfőbb célja közelebb hozni a városi embereket a természethez a városi épített környezetben és felvenni a harcot az egyre nagyobb tömegeket sújtó növényvaksággal.

A sétákat késő délután, 18.00 és 20.00 óra között tartjuk, ami kiváló lehetőséget ad arra, hogy a hétköznapi rohanásból kiszakadva és lelassulva szemléljük azokat az épületeket és növényeket, amik mellett a mindennapokban csak elmennénk.

Ismerd meg a séta-sorozat első két részét!

A Belvárosi növényvilág városi séta ötletét DÁNYÁDI SÁRA tavaly év végén megjelent Belvárosi növényvilág című könyve inspirálta. A sétaútvonalat a szerzővel közösen barangolta be és állította össze csapatunk, törekedve rá, hogy a könyvben szereplő minél több növény típust és előfordulási formát bemutathassunk a velük sétálóknak. A szerencsések személyesen Dányádi Sárával is találkozhatnak majd, aki több alkalommal is csatlakozik a sétákhoz.

A sétatársak a Széll Kálmán téren találkozva indulnak útnak a betondzsungelbe, hogy KASZÁS RÉKA sétavezető segítségével ismerkedjenek meg a környék városi növényeivel és történelmileg fontos emlékeivel, amelyek mind hozzájárultak a városrész mai funkcióinak és formáinak kialakításához. Miközben – többek között – dézsafák, vályú- és kandelábervirágok mellett suhannak el, vagy éppen állnak meg egy-egy pillanatra, sok fontos urbanisztikai és építészeti témát is érintve szóba kerül a növényvakság problematikája és beszélnek az ehető városi növényekről és muskátlikról is.

Az aktuális séta időpontokat a Facebookon és weboldalunkon a Séta menüpontban is megtalálod.


A történetek és fák a Margitszigeten városi séta program leginkább a zöld környezet tudatos formálásának fontosságáról szól a Margitsziget fáinak történetén keresztül. A sziget évszázados történetében sok a kevéssé ismert elem, melyeket régi képek és térképek segítségével elevenítenek fel. A séta mégis jóval többet ad egy speciális történelemóra élményénél. A séta során az is kiderül, hogy tudatosság mint rendezőelv nem egyfajta modern igény, hanem már évszázadokkal ezelőtt is meghatározó szempont volt a városi zöldfelületek kialakításában.

A Margit- hídi találkozási ponttól indulva, jónéhány többszáz éves, csemete korától ugyanott álló fát meglátogatva megismerhetünk egy-két igazi faritkaságot is, amíg eljutunk az egykor Európa-szerte ismert fülledt hangulatú jazz klub helyszínéig, vagy a minden kényelemmel berendezett Margit-fürdőig, ahol egykor még tükörfürdő is volt.

Az aktuális séta időpontokat a Facebookon és a weboldalunkon a Séta menüpontban is megtalálod.

A séták a járványügyi intézkedésekkel összhangban kizárólag csak szabadtéri helyszíneket érintenek.

Fel