Barion Pixel

A cipőrajongóknak elég csak elolvasni a REKAVAGO márkanevet és máris hevesebben ver a szívük. Néhány nappal ezelőtt velem is ilyesmi történt, amikor először pillantottam meg hazánk legismertebb cipőtervezőjének elképesztően vagány és inspiráló kreatív esküvői anyagát ami egyszerre volt otthonos, szerethető, modern, elegáns és retro. De leginkább glam: virágok, színek és minták mindenhol. A Retro Glam kreatív fotózás kulisszatitkairól Vágó Rékát, a tervezőt kérdeztem. Hadobás Nóra interjúja.

A fotózás koncepciója a te fejedből pattant ki. Mi volt előbb: a koncepció, a cipők vagy a helyszín? Honnan jött az inspiráció? Mennyire volt nehéz megfelelő helyszínt találni és ezen mennyire kellett alakítani a fotózáshoz?

A helyszínt jól ismertem, hiszen ott nőttem fel és a nagymamám elképesztő ízlését tükrözi. Azért elképesztő, mert annyira sok és giccses, hogy már szép. Persze mindebből nekem semmi nem tűnt fel nagyon sokáig, belenőttem és természetes volt, hogy ha átmegyek hozzá, akkor mindenhol virág, csipke, nipp és színek vannak. Nagyon sokáig a saját tervezői stílusomat letisztultnak definiáltam a magam számára – persze az övéhez képest az is. A nagymamám tavaly meghalt és hirtelen “észrevettem” a lakást és a sok-sok stílusbeli hasonlóságot. Például, hogy én is imádom a színeket és használom is őket. A lakás pedig annyira különleges helyszín, hogy nem is nyúltunk hozzá, tovább „él”: forgatásokra és fotózásokra adjuk ki.

Tehát a helyszín adott volt és közben az új REKAVAGO esküvői kapszula kollekció is elkészült. A fotózás ötletét az adta, hogy a barátom, Bálint (Hrotkó Bálint, fotós – a szerk.) munkáit nézegetve – aki a Retro Glam anyagot fotózta – azt láttam, hogy egy komplett esküvői képanyagban egyrészről megvannak a beállított képek, és közben ott vannak az elkapott pillanatok, amiben nagyon sok érzelem van. A divatfotózásokon más a megközelítés, és valahogy a karantén ideje alatt sok minden átértékelődött bennem a munkámmal kapcsolatosan, emiatt úgy éreztem, hogy az új kapszula kollekcióhoz vagány, szórakoztató és őszinte sorozatot szeretnék. Amiből még ez utóbbi is összejött, hiszen nagyon jó hangulat volt a fotózáson és a két modell – Dorci és Matyi – annak ellenére, hogy életükben másodszor látták egymást, nagyon jól működtek együtt.

Modellek: László Dorina és Lukács Mátyás

A virág motívumokat a népi és a modern művészet is kedveli. Számodra mit jelentenek ezek?

Nagyon szeretem a virágokat és a növényeket. A teraszomon mini kert van rózsafával és fűszernövényekkel. Én ugyan öcsémmel együtt városi gyerek vagyok, de gyerekkorom nyarainak nagy részét vagy a nagyiékkal a telken töltöttem vagy a csodálatos rokonoknál vidéken. Most érzem, hogy ezek nagyon sokat adtak nekem. Növények nélkül nem tudok létezni.

Virágok: Németh Attila Florist

Van kedvenc virágod vagy olyan, amit egyáltalán nem szeretsz? Vannak ezekhez kapcsolódó gyerek- vagy felnőttkori meghatározó emlékeid, amiket a koncepció megalkotásakor is elő tudtál hívni?

Nincs kedvenc virágom, hangulattól, évszaktól, alkalomtól függ, mit választok. Inkább kedvenc virágosom van. Ő Németh Attila, a retro glam fotózáson is ő gondoskodott a virágokról. Csokorban és vágott virágban ő bármit csinálhat, az nekem tuti tetszeni fog. Bár azt be kell valljam, hogy idén rákattantam a rózsákra…

És mi a helyzet a szobanövényekkel?

Van egy vitorla virágom, amivel immáron 27 éve élek együtt. Két éve majdnem kinyúlt, a nullából hoztam vissza, most újra van levele és bokrosodik. Nagyon örülök, sikerült megmentenem a leghosszabb kapcsolatomat. Mivel az előző lakásom viszonylag sötét volt, így jött a vitorla virág, és azóta még kettő másik érkezett. Továbbá örköltem az új lakással egy rakat korall virágot, karácsonyi kaktuszt és egy baromi nagy fikuszt. Szegényt még szokom, mert ez tényleg egy behemót.

A fotózás koncepciójában arra figyeltem, hogy a sok színt és mintát úgy fésüljem össze, hogy a végén, mint egy szimfonikus műben a hangszerek dallamai egymást erősítve szólaljanak meg.

A fotózáson használt virágkompozíciók megalkotásakor  milyen brief alapján dolgozott Attila? Mennyire kapott szabad kezet a megvalósításban? Voltak előre meghatározott színek, formák vagy virág fajták?

Attilát nagyon régóta ismerem, és mindig is egy virágzseninek tartottam. Nagyon örülök minden alkalommal, amikor dolgozhatok vele, mert tudom, hogy tökéletes lesz, amit csinál. Elképesztő érzékkel komponál össze színeket és formákat, úgyhogy most is annyi dolgom volt, hogy összeraktam a mood board-ot a fotózáshoz és elküldtem neki. Illetve követem az Instagramon és ott elküldtem neki, hogy kb. milyen típusú csokrokban gondolkodom. A stáb minden tagjánál a brief fontos része volt, hogy a helyszín eleve színes, amiből bizonyos színeket szeretnék hangsúlyozni, illetve tudtam, hogy kék lesz a modell haja és annyit kértem, hogy legyen a csokorban rose gold, mert a csodás Piroskanna ékszerek rose gold színűek lesznek. Amikor megérkezett a csokor, akkor konkrétan eldobtuk az agyunkat annyira szép volt.

A kreatív fotózással egybekötött tematikus mini esküvő lehet a vírushelyzet miatti kényszer új formátuma. Mit gondolsz erről a műfajról?

Az editorial wedding (tematikus mini esküvő) olyan szűkkörű esküvő, ami egy stílusra van felfűzve – jelen esetben a retro glam stílusra. A smink, haj, ruha, virág, cipő, torta – minden látványelem a koncepcióba illik a megfelelő helyszínnel.

Amikor februárban Európában, főképpen Olaszországban berobbant a koronavírus, akkor sejtettük, hogy ez nem áll meg az országhatárnál. Márciusban itthon is betiltották a rendezvényeket és ez gyakorlatilag mindenkinek keresztül húzta az ez évi terveit. Ahogy próbáltam újra tervezni és újra keretezni az életemet tervezőként is, sok mindent át kellett gondolni, például azt, hogy hogyan lehet az új egészségügyi helyzetben és a meglévő szabályozások mellett (pláne, ha ezek esetlegesen vissza-visszatérnek) esküvőt szervezni?

Sok menyasszony megrendelőmmel beszélgetve éreztem, hogy a kétszemélyes esküvő (a két tanúval, anyakönyvvezetővel és az egy darab fotóssal kiegészülve) nem számít a legvonzóbb alternatívának. Úgyhogy összeraktam egy koncepciót a fotózáshoz, ami egy szórkoztató és emlékezetes alternatíva lehet ebben a helyzetben.

Ha egy házasulandó pár ilyenben gondolkodik, hogyan érdemes belekezdeni a tervezésbe?

Ha valaki ebben a koncepcióban gondolkodik, akkor nagyon fontos, hogy olyan stílust válasszon, ami illik hozzájuk, amiben jól érzik magukat. Érdemes szakemberek segítségét igénybe venni, akikkel könyebben kialakítható a stílus is és utána a koncepcióhoz passzoló szolgáltatókat is könnyebb megtalálni.

Ha a választott helyszín olyan, hogy oda kimegy az anyakönyvvezető, akkor akár a szertartás is megoldható, de a kreatív fotózás mindeképpen ott történik.

Hogyan állt össze a fotózáshoz a stáb, ki hogyan tett hozzá a koncepció megvalósításához?

A koncepció vizuális megjelenítésében, a képi világ kialakításában Hrotkó Bálint fotóssal dolgoztunk sokat. Bejártuk a helyszínt olyan szemmel is, hogy mikor hol jók a fények, ahhoz, hogy tutira meglegyenek a képeink.

A stáb a koncepcióhoz összeállított mood board alapján dolgozott. Ismertem mindenkit és ismertem a stílusukat is, ezért őket kerestem meg. Azok a márkák, akiktől a kész terméket hoztam el (a ruhát, az ékszert, a pezsgőt), ők azzal segítettek, hogy megkaptam pont azokat a dolgokat, amiket szerettem volna, így nem kellett helyette keresgélnem. Ez nagyon nagyban segítette a koncepció megvalósítását. Akik pedig egyedileg a fotózásra készítették a terméket (tortát, virágot, feliratokat), vagy ott voltak (smink, haj, fotó és a modellek) azok a briefet követve dolgoztak és ahhoz tettek hozzá a saját stílusukban. Tényleg nagyon hálás vagyok mindenkinek, mert azt valósítottuk meg együtt, amit elképzeltem. 

STÁBLISTA:
Koncepció: Vágó Réka
Fotó: Hrotkó Bálint / Fényművek
Haj: Lukács Mátyás #ElevenAustralia
Smink: Barna-Herrer Dorottya
Női Ruhák: Daalarna – Benes Anita
Studio Manka
Női cipő: REKAVAGO
Ékszer: Piroskanna Jewellery
Virág: Németh Attila Florist
Torta és desszertek: DesszertNeked
Pezsgő és pohár: Borguru
Kalligráfia: Barna Zoltán / www.kalligráfia.hu
Modellek: László Dorina, Lukács Mátyás
Szervezés: www.editorialwedding.net

Fel