Barion Pixel

7 tipp Naszádi Annától, hogy mindkettőtöknek igazi feltöltődés legyen a természet

Fotó: Naszádi Anna

Bármilyen fajta kutyád legyen is, szinte biztos, hogy odalesz egy hosszabb erdei kiruccanásért. A mi kedvenceink elsőre talán inkább tűnnek a párnán fetrengés  világbajnokainak, de amint az ösvényre teszik városi betonon koptatott körmöcskéiket, elképesztő átalakulás veszi kezdetét. Mélyen rejtőző farkas génjeik felszínre törnek, és elképesztő ügyességgel ugrálnak árkon-bokron patakon, kidőlt farönkön át, a félelem vagy fáradtság legcsekélyebb jeleit sem mutatva. Ha még nem vagy gyakorlott kutyás-túrázó, íme néhány tipp, hogy mindkettőtöknek igazi feltöltődés legyen az erdei kaland.

1.Készüljetek fel!

Ha épp első kirándulásod tervezed egy kölyökkutyával vagy a nemrég örökbefogadott négylábú családtaggal, győződj meg róla, hogy potenciális túrapartnered megfelelően szocializált. Ez annyit tesz, hogy jól viszonyul új kutyákhoz, emberekhez és nem ijed meg új helyszínektől. A magyar dzsungelek nem annyira vadak és járatlanok, tehát jó eséllyel fogtok belebotlani más túrázókba az ösvényeken.

A szellemi felkészültség mellett szükség lesz némi testedzésre is. Bár a legtöbb kutya meglepően sokat bír menni a napi sétákhoz képest, nem árt 3-4 alkalommal hosszabb városi túrákat tenni velük, mielőtt nekivágnánk egy 15-30 km-es távnak a vadonban. Figyeljük mennyire fáradnak el közben,  és ehhez mérten tervezzük meg az útvonalat.

2. Pakold össze a kutyás elsősegély csomagod

 • kullancsnyakörv vagy más riasztószer (ez ugyebár inkább a kutyán legyen, mint a táskában)
 • kullancs csipesz
 • kötszer
 • betadine
 • Hydrogen peroxide/Hyperol tabletta – a kutya hánytatására való, ha valami mérgezőt enne a túrán
 • Kék lukács kenőcs – gyulladáscsökkentő, sebgyógyító csodaszer

Reméljük, hogy sosem lesz ezekre szükséged, de ha mégis megsérülne a mancsa vagy kullancsot találsz benne sokkal jobb érzés, hogy nem vagy tehetetlen.

3. Utazzatok biztonságban

Fotó: Naszádi Anna

Az én kutyám szerint az autókázás jó buli és egyáltalán nem veszélyes. Az ablak arra van, hogy kidugja rajta a fejét a menetszélbe, a sebváltó pedig egyértelműen egy nagy nyalóka. Ha hosszabb útra készültök, nagyon fontos hogy a lelkes négylábú utas biztonságosan rögzítve legyen.

 1. Adj rá hámot
 2. Készítsd el a helyét az autóban, vagyis teríts egy pokrócót az ülésre.
 3. Segítsd be a kutyádat, és rögzítsd az erre kialakított rövid pórázzal a biztonsági öv csatjához
 4. Ajtó bezár, a kutya kísérő személy, beül a kutya mellé.
 5. Először mindig a kísérő személy legyen az első kiszálló, mert a blöki nem fog szétnézni. Ha nincs veszélyforrás, akkor a pórázt rövidre fogva, kiengedheted.

Pro tipp: Tegyél egy nejlon fóliát a takaró alá, így  biztosan semmilyen nedvesség és kosz nem jut át a kárpitra. Hazafelé, csurom sáros ebeddel  az ülésen áldani fogod magad a gondosságodért.

4. Válassz kutyabarát szállást

Fotó: Naszádi Anna

Újabban vidéken is egyre gyakoribbak a kutyabarát szálláshelyek, ennek ellenére ne vedd készpénznek, hogy kedvenced bárhol szívesen látják majd. Ha ottalvós kiruccanást tervezel mindenképpen érdeklődj efelől előre. Bár a népszerű szállásfoglaló oldalakon külön szűrő is szolgál erre a célra, érdemes  lehet rákérdezni olyan helyen is, ami nem hirdeti magát kutyabarátnak. Személyes tapasztalat, hogy némi plusz pénz és ésszerű ígéretek letételével (például: nem engedjük be az ágyba) az esetek jó részében bebocsátást nyernek szőrös barátaink. Jó, ha tudod, hogy a szálloda területén (a szobán kívül) kötelező őt pórázon tartanod, illetve különböző nyilvánvaló okok miatt, a legtöbb szálláshely kiköti, hogy nem hagyhatod egyedül a szobában.

Praktikus lehet különálló apartmanházat keresni, ahol szabadabban mozoghatunk ki-be a kutyával. Ha nem vágyunk szállodai ellátásra az ún. bakancsos túrista szállások is ideális pihenőhelyek lehetnek éjszakára. Itt biztosan senki nem szól meg néhány sáros tappancsnyomért.

Pro tipp:  A közeli Börzsöny Ipoly-erdő nemzeti park területen található túristaházak nemrég lettek teljeskörűen felújítva. Igényes és nagyon hangulatos erdei szállások, ahová –  bár nem hirdetik magukról – minket eddig mindig beengedtek kutyástól. http://www.erdeihazak.hu/

5. Neki is csomagolj!

Fotó: Naszádi Anna

Amikor kirándulásra készülsz valószínűleg megtömöd a zsákod szendviccsel, energiaszeletttel és egy nagy kulacs vízzel. Gondolj rá, hogy a kutyád is jelentősen több kalóriát fog elégetni túra közben, mint egy átlagos kanapézós hétköznapon. Legjobb, ha viszel magaddal egy adaggal a normális tápjából, és emellé egy zacskóval a kedvenc jutifalataiból. Ezekből időnként kapjon egyet-egyet a túra nehézségétől és hosszától függően.

Vizet vihetsz magaddal külön erre szánt itató tégelyben, de szerintem legegyszerűbb ha a sajátodból adsz neki egy laposra összecsukható itató tálból, vagy neadjisten a tenyeredből.

Pro tipp: Amire figyelni szoktam az útvonal megtervezésekor, hogy lehetőleg legyen forrás az ösvény közelében, mert ez sokkal egyszerűbb mint több liter vizet cipelni a hátunkon. Nem beszélve aról, hogy nem minden kutya jelzi egyértelműen ha szomjas.

6. Maradjatok együtt!

Az erdő talán még érdekesebb hely érzékeny szaglószervvel felszerelt barátaink számára, mint nekünk természetbolond gazdiknak. Számíts rá, hogy itt az elcsatangolás kísértés-faktora meglehetősen magas lesz, főként ha ebed ereiben vadászkutya vér is csörgedezik. Legjobb, ha az első pár út alkalmával hosszú (fix) pórázzal viszed, amíg hozzá nem szokik a környezethez.

Csak akkor engedd el, ha biztosan be tudod hívni. Ezt gyakorolhatjátok egy futtatóban vagy parkban, ahol sok inger mellett kell magadra vonnod a figyelmét. Ha van olyan játéka, amitől mindig extázisba jön, mindenképp tedd a hátizsákba. Ha semmi másra nem reagál, ezt még mindig bevetheted.

Pro tipp: A legrosszabbra is felkészülve, legyen biléta a kutya nyakában a telefonszámoddal. Sokkal gyorsabban visszakerülhet hozzád az elveszett bárányka, mintha a chip leolvasására kell várni.

7. Ne húzd túl!

Fotó: Naszádi Anna

Valószínűleg a te négylábú társad is – csak mert kutyából van – egy függőleges sziklafalra is követne téged. Számára te testesíted meg a falkavezért, ezért akár erejét meghaladó módon is képes kűzdeni, hogy tartsa veled a lépést. Figyeld a fáradtság, túlmelegedés, fázás vagy más jellegű fájdalom jeleit a kutyádon. Ha hirtelen lelassul, csúszkálni kezd, elkeseredett hangokat ad ki, vagy furcsán jár, állj meg és derítsd ki miért. Legjobb, ha rendszeresen tartasz pihenőt itatással és jutalomfalattal, így mindkettőtök kimerülése megelőzhető.

Szerző: Naszádi Anna


Fel