Barion Pixel

Sokan azt gondolják, hogy a kaktuszok nem igénylik a fényt és a vizet sem. Ez egy óriási tévedés, hiszen mindkettőre szükségük van az egészséges fejlődéshez. Kaktusz kisokosunkban összegyűjtöttük azokat a fontosabb tudnivalókat, amikről felelős kaktuszgazdaként mindenkinek tudni kell.

A kaktuszok olyanok, mint a tetoválás, az első után nincs megállás – legalábbis tetoválások ügyében számunkra hiteles források ezt mondják. A kaktuszok változásatos megjelenése az erdeti élőhelyek adottságainak és a kísérletező kedvű botanikusok humorérzékének köszönhető, pontosabban annak, ahogyan ezek a kis növények alkalmazkodtak az őket körülvevő környezethez. Mindig érdemes tájékozódni, hogy mik az adott fajata gondozásának sajátosságai. Mi szeretünk biztosra menni, de ha a lenti javaslatainkat megfogadjátok, jó eséllyel életben tudjátok majd tartani a régi és az új kaktuszgyűjtemény lakóit is.

Fotó: Kaszás Réka
  1. Vidd haza épségben.
  2. Tedd világos, akár közvetlen napfénynek kitett helyre. Adj neki egy kis vizet és hagyd ott pár napig, hadd szokja meg az új helyét.
  3. Válassz neki egy új, a mostaninál kb. 3 centiméterrel nagyobb átmérőjű cserepet. Fontos, hogy az edény alján lyuk legyen, hogy a kaktusz gyökere lélegezhessen és kifolyhasson belőle a felesleges víz. A cserép lehet kerámiából, műanyagból vagy más anyagból. A lényeg, hogy lyukas legyen.
  4. Keverj össze általános virágföldet fele-fele arányban kis szemű sóderrel (horgászboltokban kapható). Ha ez macerás, vegyél egy kaktuszoknak való speciális földkeveréket, ez a nagyobb barkácsáruházakban, és a jobb virágboltokban beszerezhető.
  5. Óvatosan szedd ki a kaktuszt a kis cserépből úgy, hogy se te, se a növény gyökerei ne sérüljenek meg.
  6. Szólj egy kis sóderrel kevert földet a nagyobb cserép aljára, helyezd bele a kaktuszt, tegyél még köré földet és óvatosan nyomkodd meg, de azért ne vidd túlzásba.
  7. Locsold meg, majd ezt nyaranta hetente ismételd.
  8. Fontos tudnod, hogy a kaktuszoknak novembertől márciusig tart a nyugalmi időszakuk, ilyenkor hűvös(ebb) 5-10 Celsius hőmérsékletű, de fagymentes helyet kell választani nekik. Olyan ez, mint egy hosszú szabadság. Ebben az időszakban ne adj neki vizet. Még akkor sem, ha éppen átülteted. A teleltetés a későbbi virágzás egy fontos kritériuma lehet.
Fel