Barion Pixel

Az Urban Jungle Budapest szeptember 16-án nyíló lakás stúdió bulijának meglepetés vendége Veszprémi Sára és a Steel Magnolia projekt. Sára az indián nyár legszínesebb virágaiból készít majd a helyszínen megvásárolható csokrokat és arra gondoltunk, hogy a személyes találkozás előtt készítünk vele egy interjút, hogy jobban megismerjétek őt és eddigi munkáit. 

Mit csinálsz, amikor nem virágokkal foglalkozol? 

Művészeti menedzserként végeztem. A főbb pontok a Telep Galéria korai szakaszában szervezett kiállítások, a Merlin Színház közösségi terében a saját sorozat és a Toldi Klub kulturális programjának vezetése volt. Majd ezek összessége miatt jutottam el a rendezvényekig, hosszú ideig voltam a Mobilsofa event design csapatának része.  De megfordultam az Art magazinnál és a Mome animációs szakának menedzselésébe is belekóstoltam. Nyughatatlan típus vagyok, szeretek tanulni és nagyon sok terület érdekel. Keresem és gyűjtöm a tapasztalatokat, amik mégis valahogy egy irányba vezetnek – közösség és esztétika.

Mikor kezdődött a Steel Magnolia sztori?

Mint sokan, én is kipróbáltam mindent a lezárások alatt, de valahogy nem kötött le egyik tevékenységi forma sem. Mindig is rajongtam a növényekért, kertészkedésért, plusz korábban volt lehetőségem eseményeket dekorálni. Ebből jött az ötlet, hogy szabadidőmben kitanulom a virágkötést. A képzés elvégzése után elkezdtem kísérletezni. Sok biztató visszajelzést kaptam a környezetemtől, így megszületett az Acél Magnólia projekt. Eredetileg kis lépésnek, saját szórakoztatásra hoztam létre. Jelenleg is csak egy hobbi tevékenységként gondolok rá, de nagyon hálás vagyok, amiért már mások is felfigyeltek rá.

Veszprémi Sára virágrendezés közben

Régóta ismerjük egymást, mégis számomra teljesen új élmény a munkáidon keresztül látni téged. Hogyan jellemeznéd a stílusodat?

Számomra a legjobban az intenzív szó jellemzi a munkáimat. Érdekelnek nagyon a színek és a formák, szeretek sűrű kompozíciókat csinálni. 

Honnan nyered az inspirációt?

Nincs különleges inspirációs forrásom, mert a virágok önmagukban is annyira tökéletesek, hogy nincs szükség erős kutakodásra. Ha mégis elakadok, akkor visszanyúlok az ismerthez, a kortárs képzőművészethez. Idén, mint színekben, mint formákban, Keresztes Zsófia (a Magyar Pavilon kiállítója az idei Velencei Biennálén)  munkái nyűgöztek le leginkább. Éppen ezért is nagyon megtisztelő volt, hogy én készíthettem az esküvőjére a virág kompozíciókat.

A Steel Magnolia most inkább hobbi projekt. Milyen terveid vannak vele a jövőre nézve?

Nagy álmom egy közösségi tér, ahol nagy szerepet tölt be a virág. Egyelőre gyakrabban szeretnék csokor pop upokat tartani, hogy könnyebb legyen a virágaimmal találkozni. Illetve készülök egy nagyobb installációs munkára is.

Idén nyáron több esküvőt is dekoráltál. Hogyan látod az esküvői trendeket? Mennyire bevállalósak a menyasszonyok?

Nem vállalok gyakran esküvői megkereséseket. Viszont, amikor igen, azokért nagyon hálás vagyok.. Nem csak azért, mert megtisztelő az ilyen intim események részévé válni a munkáimmal, hanem azért is, mert az ügyfeleim mind megbíztak bennem és szabadon engedtek. Legtöbbször csak a színeket határozták meg, a többit rám bízták. Sármán Nóri (a Nora Sarman divatmárka  alapítója és vezető tervezője) még ennyit sem mondott, vele közösen álmodtuk meg az egész eseményt uraló domináns rózsaszín, mégis nagyon színes-nyüzsgő kompozíciókat. 

Sármán Nóra Steel Magnolia esküvői virágaival – Fotó: Koleszár Adél

A hazai esküvői piacot nem látom át teljes egészében, de az eddigi tapasztalataim alapján úgy gondolom, hogy  fokozatosan egyre bátrabbak a virág dekorációkat illetően. Az itthoni helyzetet nehéz összehasonlítani a nyugati trendekkel, mert itthon jóval kisebb az össz költségvetés, illetve a vágott virág piacának kultúrája is egészen más. Így, ez sajnos nem csak az esküvőkre, hanem a kínálatra is igaz.

A többség gyakran alábecsüli a virágos dekorációk árait, miközben a virágpiac is sokat drágult mostanában, küzd a szakma. Szerinted milyen büdzséből lehet kihozni reálisan egy esküvői dekor? Mitől függ az ár? 

A virág és a dekoráció egy esküvői büdzsének csak egy nagyon sokadik, apró tétele, pedig az összképben hatalmas szerepe van. Az ár nehéz kérdés. Attól függ, hogy mi az igény. Sok múlik a feladat összetettségén, helyszín, esetleg helyszínek kérdésén és súlyosan meghatározó, hogy milyen virág típusra esik a választás. 

A képen: Sármán Nóra Steel Magnolia virágkompozíciókkal, Fotó: Szombat Éva

A virágkötészetben is egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezettudatosság. Szerinted ez hogyan valósítható meg? A dekor munkáid alkalmával ezt mennyire tudod megvalósítani? Megfizetik-e a többletköltségeket a vásárlók?

Ha csak a tényeket nézem, akkor sehogy sem fér össze a múlandó vágott virág és a környezetvédelem. De ha nem akarok ennyire szigorú lenni, akkor vannak bizonyos szempontok, amik finomíthatnak a teljes képen. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a tudatos választás,a hazai termelők virágai, amik szállítása értelemszerűen lényegesen kevesebb, mint mondjuk az afrikában termelt rózsáké és más trópusi virágoké.

A kompozíciók összeállítása is lehet környezettudatosabb, ha például csirkehálót használunk az egyszer használható oázis helyett. Ez sok esetben több energiát igényel – és hiába olcsóbb a csirkeháló, mint az oázis – az elkészítési idő hosszabb, nagyobb csapatot igényelhet és így drágább lesz a végeredmény. Összetett a helyzet, a megbízóknak is mérlegelni kell és tudni, mit szeretnének, számukra mi fontos. 

Hasonló a helyzet a csokroknál is, nem mindegy a csomagolás alapanyaga és mennyisége (klasszikus kérdés a celofán vs. újrahasznos papír vagy a műanyag vs. selyem szalag).

Milyen csokrokkal készülsz az UJB lakás stúdió nyitóbulira

A projekt cím most a „Vénasszonyok nyara”. Egyrészről, mert most nagyon bízom abban, hogy az időjárás az elképesztő aszályok után hoz valami kevésbé romboló, inkább nyugtató, melengető időszakot. Másrészről nehezen engedem el a nyári színeket és még teremnek azok a fajták is, amik ezt az évszakot jellemzik. 

Urban Jungle Budapest lakás stúdió a Városmajorban

Hogyan lehet tőled bármit rendelni? Milyen megbízásokat vállalsz?

Az Instagram oldalamon keresztül lehet keresni engem. Vállalok csokor, illetve teljes virág dekorálást is eseményekre. De hogy megmaradhasson az Acél Magnóliához fűződő könnyed kapcsolatom, fontos feltétel, hogy számomra is érdekes legyen a feladat.

Kiemelt fotó: Glódi Balázs / fnyrzkny

Fel