Barion Pixel

Sétálj a Capsul Farmon és tanulj profiktól a városi kertészkedésről! 3 sikeres közös tavaszi online workshop után az offline térben, egy igazi farmon folytatódik a Capsul Farm és az Urban Jungle Budapest együttműködése. Elmeséljük, hogyan jött az ötlet és miért örülünk ennek annyira.

Az Urban Jungle Budapest indulása óta fontos cél számunkra a növényekről kapcsolatos tudásunk megosztása másokkal. Hiszünk benne, hogy a leghatékonyabban egymástól, a közösségtől tanulhatunk. Mindig törekszünk rá, hogy egy-egy téma kapcsán megtaláljuk azokat a releváns és lelkes szakembereket, akik tudásukkal és tapasztalataikkal hozzájárulhatnak a növényekkel kapcsolatos ismereteink bővítéséhez.

Emlékeink mélyére ásunk és meglepőve jöttünk rá, hogy Szilvi (Capsul Farm) és Nóra (Urban Jungle Budapest) 2018. novemberében, egy mikrozöldekről szóló workshop alkalmával találkoztak először, azóta figyelik egymás munkáját és izgalmas projektjeit, hol csendben, hol cset ablakokban egyeztetve. Akkor még konkrétumok nélkül, de érezük: jó lenne egyszer együttműködni. Egy újabb személyes találkozással és néhány levélváltással később megszületett a 3 részből álló közös tavaszi online workshop-sorozat ötlete, onnantól pedig ment minden, mint a karikacsapás.

Az Urban Jungle Budapest nagy sikerű botanikus kerti sétái és idén nyáron elindított budapesti városi séta-sorozat mellett most már egy igazi városi veteményesbe is betekintést nyerhettek, ha részt vesztek a Capsul Farm programjain. Salamon Szilvi és csapatának célja, hogy bebizonyítsák nekünk, városi emberek számára, hogy mennyi lehetőségünk van, hogy finom, egészséges és vegyszermentes élelmiszert termeljünk maguknak. 

A Capsul Farm zuglói tankertjében kifejezetten a kis léptékű vegyszermentes haszonnövény termelésre helyezik a hangsúlyt. A kertlátogatásokra olyan városlakókat várnak, akik szeretnének belefogni a saját zöldség-, és gyümölcstermelésbe és ehhez keresnek ötleteket. Tapasztalt urbánus kertészeket is várnak, akik már némi gyakorlatra tettek szert, de szívesen bővítenék tudásukat.

A foglalkozások alkalmával mindenki megtalálhatja a hozzá illő termesztési módszereket és a megfelelő növényeket. A séták során a kert éppen aktuális terményeiből is lehet szüretelni, így érdemes saját kis vászonzsákkal érkezni.

A tankertről
A Capsul Farm tankertje Zuglóban található, egy 700 m2-es területen. Itt Szilvi és csapata rengeteg különböző ökológiai szemléletű termelési módszert próbál ki, a mélymulcsos veteményestől a komposzt rétegzett magaságyásokig. Aki ellátogat egy-egy általuk szervezett eseményre, tapasztalatot szerez az adott témában, így válik majd könnyedén megvalósíthatóvá az otthoni környezetben.

Ismerd meg a városi növénytermesztésről szóló programokat!


CAPSUL FARM KURZUS
A kurzuson a Capsul Farm csapat kertész-méhész szakemberének vezetésével megtudhatod, mik az éppen aktuális kiskerti teendők és arról is szó esik, hogy milyen veteményezési módszerek vannak, de az ágyástípusok fajtáival is képben leszel, ha résztveszel a kurzuson. Sőt, megismerheted a vegyszermentes termelés alapjait, az egymást támogató növénytársításokat és a védőnövények szerepét. Találkozhatsz a biodiverz kiskert kártevőivel és megtanulhatod a hatékony védekezési módokat.

Pro tipp: a kertlátogatásra hozz magaddal saját zacskót, mert a farm aktuális terményeiből kóstolót vihetsz haza.

Az aktuális kurzus időpontokat mindig megtalálod a Workshop menüpontban.

CAPSUL FARM WORKSHOP
Ha csak néhány magaságyásban vagy balkonládában szeretnél minél többféle zöldséget termeszteni, akkor ez a program neked szól, hiszen a sétán a Capsul Farm csapat gyakorlati tudnivalókkal és hasznos tippekkel lát el. Bemutatják az általuk alkalmazott növénytársításokat és a leggyakrabban használt kártevőriasztó és ehető virágokat. Upcylce kertrészükből pedig megtudhatod, hogyan alakíthatsz ki raklapból vagy éppen használt műanyag rekeszekből zöldségtermelő egységeket.

Pro tipp: a kertlátogatásra hozz magaddal saját zacskót, mert a farm aktuális terményeiből kóstolót vihetsz haza.

Az aktuális workshop időpontokat mindig megtalálod a Workshop menüpontban.

Fel