Barion Pixel

Hatalmas büszkeséggel osztjuk meg veletek a hírt, hogy márciustól együttműködésünk indul el az idén 125 éves Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával, így a következő hónapokban az SZTNH támogatásával olyan okos tartalmakat készítünk majd, amelyek hétköznapi példák, történetek és persze mindenki által ismert ehető- és dísznövények segítségével igyekeznek bemutatni a szellemei tulajdon, azon belül is a növényekre vonatkozó szabályozás lehetőségeit és érdekességeit.

Az Urban Jungle Budapest alapítása óta fontos célkitűzésünk a növényekkel kapcsolatos edukáció és a tudatos növénytartás. Növényrajongóként úgy gondoljuk, hogy nem csak a növények gondozásával kapcsolatban érdemes jól informáltnak lennünk, hanem jó ha látjuk az egész ellátási lánc működését, ebbe beletartozik például a növénynemesítők, szaporítók munkája is, aminek többek között kiemelt része a nemesített növények jogi védelme is. Ez egy számunkra is izgalmas és részben új terület. Azt szeretnénk, ha közösen veletek fedezhetnénk fel ezeket az iparági érdekességeket.

Mivel foglalkozik az SZTNH?
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának fő tevékenysége a szellemi tulajdon, a találmányok, a márkajelzések, a növények, a design és a művészeti alkotások jogi védelme. A szellemi tulajdon törvényi védelmével megakadályozható, hogy mások engedély nélkül használják saját szellemi alkotásainkat. Az IP jogok (az angol Intellectual Property kifejezés rövidítése) lehetővé teszik innovatív és kreatív ötleteink kereskedelmi felhasználását.

Az IP jogok közé tartoznak:
– a szabadalmak, amik az innovatív műszaki megoldásokat védik az összes iparágban
– a szerzői jogok, amik az eredeti szellemi alkotásokat védik az alkotóművészetekben
– a védjegyek, amik egy termék megkülönböztető jelzéseit védik
– a formatervezési minták (design), amik egy termék vizuális megjelenését védik

Ezeken a hivatalos IP jogokon túl, a vállalkozások üzleti titok formájában is megvédhetik bizalmas adataikat.

Talán nem is gondolnánk, de a különböző oltalmak által védett szellemi tulajdonnak minősülő művészeti- és használati tárgyak körülvesznek minket az élet minden területén. Az idén 125 éves Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a kerek évforduló jó apropót szolgáltat arra, hogy a növényvilág érdekességein keresztül mi is bekapcsolódjunk abba a munkába, hogy közérthetővé tegyük a hivatal tevékenységét. 

Milyen tartalmakat készítünk majd?
Minden hónapban egy kiemelt növénycsoporttal kapcsolatban vizsgálódunk. A magyar vonatkozások kiemelése mellett igyekszünk a szezonhoz is igazítani a tematikát, hogy ezzel is még inkább bemutathassuk az egyes hónapokhoz, hagyományokhoz, ünnepekhez és szokásokhoz kötődő növényeket. Szubjektív válogatásunkban szeretnénk a természet és élővilág sokszínűségére is felhívni a figyelmet, így kül- és beltéri növények, fák, cserjék, szobanövények, fűszer- és gyógynövények, valamint gyümölcsök és zöldségek is szerepelnek majd összeállításainkban. 

Tartalmainkban kitérünk a növények származására és gondozásukkal kapcsolatos általános tudnivalókra, illetve mesélünk kultúrtörténeti érdekességekről és a hozzájuk kapcsolódó jogi védelem lehetőségeiről is. Ahhoz, hogy izgalmas és informatív tartalmakat állíthassunk elő, magyar és nemzetközi adatbázisokat nézünk át és szó szerint az információk nyomába eredünk, ezeket egészítjük ki növényes szakembereink személyes tapasztalataival és hasznos tanácsaival. 

Te is beleszólhatsz
Azt szeretnénk, ha a közös munka során olyan univerzális, bármelyik évben aktuális tartalmak születnének, amiket később is érdemes lesz elővenni és újraolvasni. A tartalmakat ti is alakíthatjátok azzal, ha kommenteltek, kérdeztek vagy csak elmondjátok, egy-egy téma kapcsán milyen kérdések foglalkoztatnak titeket. Csapatunkkal minden felmerülő kérdést igyekszünk megválaszolni. Tartsatok velünk!

Fel