Barion Pixel
Fotó: Dobrán Kata

Budapest VIII. kerületében igazi zöld oázis rejtőzik, ami nem csak a környékbeliek, hanem a városlakók egyik kedvenc kikapcsolódási helyszíne is. A Füvészkert Magyarország első és egyik legfontosabb botanikus kertje, összegyűjtöttünk 5 érdekességet róla, amit talán eddig te sem tudtál.

Egy: A Füvészkert Magyarország első botanikus kertje. Az országban egyedülálló módon itt épült először Victoria-ház, amely azoban ma nem az egyetlen. A gyakori rongálások miatt éppen zárva tartó nyolcszög alakú építmény egyik legkülönlegesebb látnivalója az amazonasi óriás tündérrózsa, amely hatalmas leveleivel elterül a belső tó víztükrén és akár 60 kg megtartására is képes. Sajnos a fegyelmezetlen látogatók időről-időre megrongálják a bámulatos leveleket, így az állomány védelmében a főkertész gyakran a Victoria-ház rövidebb vagy hosszabb idejű bezárása mellett dönt.

Fotó: Dobrán Kata

Kettő: A Füvészkert egész területe műemlékvédelem alatt áll. A kert és a hozzátartozó épületek állapota a műemlékvédelmi szakemberek szerint is aggasztó. Az ott dolgozók legjobb tudásuk szerint mindent megtesznek a növények és a kert ápolása és védelme érdekében, de az anyagiak szűkös határt szabnak munkájuknak. A Pálmaház renoválása 2011-ben megtörtént, azóta csak kisebb javítások szükségesek, azonban a Füvészkert kastélyépülete ma is felújítása vár. Bízunk benne, hogy erre mielőbb sor kerül.

Három: 1874-ben az ELTE József Nádor támogatásával 80 000 Ft-ért vásárolta meg a Festetics család józsefvárosi 10 hektáros birtokát, amelyen egy Polláck Mihály által tervezet, 1802-ben épül vadászkastély áll, amely jelentleg a Kert igazgatóságának otthona. A vadszőlővel befuttatott kastély pince része régészeti feltárási helyszín, hiszen számos különleges agyagtáblát rejt, amelyre növények neveit írták. A tárgyak restaurálása napjainkban is tart.

Fotó: Dobrán Kata

Négy: A II. világháborúban az üvegházi növények teljesen kipusztultak. A kert az ’50-es években tért magához, és 1960-ban sikerült elérni, hogy a páratlan gyűjteménynek köszönhetően a terület országos értékű természetvédelmi területté váljon

Öt: A füvészkert szó a nyelvújítás korából származik és Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényének köszönhetően terjedt el és vált népszerűvé, hiszen a regény történéseinek fontos helyszíne a Füvészkert.

Füvészkert iránti rajongásunk adta idén ősszel az ötletet, hogy csoportos sétákat szervezzünk ide. Két teltházas, sikeres programmal a hátunk mögött még mindig rejt érdekességeket a VIII. kerületi ékszerdoboz. Időről-időre az Urban Jungle Budapest növényorvosai vezetésével barangoljuk be a kert üvegházait, akik számos érdekességet elmeséltek már nekünk a kertről, amely minden évszakban más arcát mutatja a látogatóknak.

Ha soron következő sétánkon te is szívesen részt vennél, kövess minket a Facebookon és az Instagramon, hogy ne maradj le az új időpontról.

 Blog bejegyzésünk megírásához a Füvészkert honlapján találtunk információkat, illetve Kiszel Péter főkertész nyújtott számunkra segítséget, amit ezúton is köszönünk.

Fel