Barion Pixel

Az utóbbi időben egyre több helyről hallunk a környezetvédelem fontosságáról és arról, hogy a kis lépések és az egyéni döntések nagy hatással vannak a fenntarthatóság megteremtésére. Ennek ellenére sokszor mégsem világos, mik azok a konkrét lépések, amelyeket meg kell tennünk ehhez. A november 11-i Zöldülők Vására kapcsán beszélgettünk Szabó Eszterrel, a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársával környezetvédelemről, zöldülésről és az apró lépések fontosságáról.

 

Zölddé válni és zöld háztartást vinni nem megy egyik napról a másikra. Ha megvan a szándék, előbb-utóbb az ehhez kapcsolódó feladatok és változtatásra váró, berögzültnek hitt rutinok is könnyű szerrel alakulnak át új szokásokká. A Felelős Gasztrohős Alapítvány sokat tesz azért, hogy a zöld út valóban mindannyiunk életében zöld utat kapjon.

Szabó Eszter, az alapítvány munkatársa számára a zöldülés elsőrsoban odafigyelést és lassulást jelent: “Általában piacon és csomagolásmentes boltban vásárolok, ahol szeretem megnézegetni, megszagolni a dolgokat, beszélgetni a termelőkkel, eladókkal. A vásárlás előtt végiggondolom, hogy mit főzök a héten, mi a szezonális, ehhez összekészítem a vászonzsákot, üvegeket. Ruhát általában turkálóból, a Lakásbutikból veszek. Ezek mind több időt, tervezést igényelnek, viszont jó érzéssel tölt el, hogy jó emberekkel találkozhatok és a bolygónak is jót teszek. Persze van, hogy nálam is borul minden, amit elterveztem és csak a szupermarketbe van időm beszaladni, de ez nem is a tökéletességről szól, úgy gondolom.”

 Az Alapítvány november 11-én először rendezi meg a Zöldülők Vásárát, ahol számos kérdésünkre választ kaphatunk majd, illetve akár a kezünkbe is vehetünk és személyesen meg is vásárolhatunk olyan tárgyakat, amikkel eddig csak webshopokban találkoztunk. Fontos hangsúlyozni, hogy a program nem a fogyasztásra való ösztönzésről szól, hanem arról, hogy a szervezők szeretnék láthatóvá tenni a mindennapi használati tárgyak “zöld” alternatíváit, úgy, hogy mindeközben a szemléletformálás és információcsere áll a középpontban.

A Zöldülők Vására megrendezésével célunk, hogy az online térből kiszakadva személyesen is találkozhassanak a környezetbarát termékek gyártói, forgalmazói és a tudatos életmód iránt érdeklődők. Úgy láttuk, hogy kevés hely van Budapesten ahol meg lehet tapogatni pl. egy komposztálható mosogatókefét, borotvapamacsot vagy akár egy intimkelyhet, ennek szerettünk volna teret adni.” – mesélt Eszter a kezdeményezés hátteréről.

A vásáron 30 kiállító legkülönfélébb termékei közül válogathatunk majd a környezetbarát tisztítószerektől, kozmetikumoktól kezdve az ehető, biológiai úton lebomló tányérokon át a hulladékból újrahasznosított termékekig sok mindent megtalálunk majd itt.

A változás a tudatosabb vásárlással kezdődik: megnézzük a címkéket, összetevőket, származási helyet és háromszor meggondoljuk, hogy valóban szükségünk van-e a termékre. A szakember hangsúlyozza, hogy a zöldülés mindenkinél más és más időt igényel. “Fontos, hogy a zöldülés nem arról szól, hogy kidobjuk az eddigi összes tisztítószert, pálmaolajos, külföldről érkező ételt és bevásárolunk a “zöldekből”. Először használjuk el a meglévő dolgokat és utána cseréljük le őket környezetbarátra. Itt nem kell nagy dolgokra gondolni, takarítani például szuperül lehet citromsavval, szódabikarbónával, ecettel és illóolajokkal. Mindenkinek más fér bele az idejébe, lehetőségeihez mérten, de az alapítványnál hiszünk abban, hogy sok kis lépéssel, falattal is lehet változást elérni.”

És mi az a néhány egyszerű dolog, amit Eszter szerint akár már ma érdemes megváltoztatni a háztartásunkban a zöldüléshez? “Gasztrohősként elsőként az ételek jutnak eszembe. Próbáljunk minél több hazai és szezonális alapanyagot használni, kevesebb hús-, és tejterméket fogyasztani valamint kevesebb élelmiszerhulladékot termelni. Inkább használjuk azt, amink van új vásárlása helyett és kerüljük az egyszer használatos tárgyakat. Erre sok alternatívát találhatnak a Vásáron is az érdeklődők. Emellett azzal is sokat tehetünk, ha másoknak mesélünk a “zöldülésünkről”. Az a tapasztalatunk, hogy ismerősök által  motiválva nagyobb kedvvel vágnak bele az emberek a dologba.

A Zöldülők Vására novemberben csupán egynapos, de az év további napjain is számos megbízható forrás áll rendelkezésünkre, ahol hasznos információkat találhatunk a témában: “A Humusz Szövetség a nulla hulladék felé vezető úton segít. A Messzelátó Egyesület a fenntartható városi élethez ad tippeket, a Zöldövezet Társulás jóvoltából egyre több zöld rendezvényen, fesztiválon vehetünk részt. A Szatyorboltban környezettudatos programokon vehetnek részt az érdeklődők, megismerhetnek termelőket és minden héten friss, vegyszermentes vagy kíméletes gazdaságból származó szezonális zöldségeket, gyümölcsöket rendelhetnek. Nagyon ajánljuk a Recity magazint és Ökoanyu blogját is, ahol mindig fontos környezeti témákról olvashatunk.  Valamint a Felelős Gasztrohőssel a környezetbarát és egészséges étkezéshez adunk ötleteket, recepteket,  csinálunk szemléletformáló kampányokat.” – mondta a további lehetőségekről a Felelős Gasztrohős önkéntese.

Az Urban Jungle Budapestnél hiszünk benne, hogy a jövő sorsa rajtunk is múlik és minden egyéni döntés és szokás befolyásolja annak alakulását. Szeretnénk, ha minden érdeklődő és nyitott ember megtalálná a saját útját a zöldüléshez vezető úton. Örülünk, ha ebben valamilyen módon mi is segíthetünk.

Fel