Barion Pixel

A világért sem szeretnénk úgy tenni, mintha a növénygondozás tudománya versenyre kelhetne bonyolultságban mondjuk egy agysebészeti beavatkozással. Hiszünk benne, hogy tudatossággal és egy kis odafigyeléssel bárkinek sikerülhet egészséges szobanövényekkel körülvenni magát az otthonában. Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelni, mielőtt belevágsz.

 Tényleg mindig a legegyszerűbb dolgok a legjobbak és a közhelyekben van a legtöbb igazság. Ha növényápolásról van szó, akkor is célszerű az alapokkal kezdeni az ismerkedés. Korábban már említettük, hogy a növényekkel kapcsolatos sikerélményekhez három dologra van szükség. Már mondjuk is, hogy egészen pontosan mire gondolunk:

Törpebors

Ismerd a növényedet – válassz tudatosan

Az internet tele van szebbnál szebb és inspiráló növényfotókkal. Ha valamit sokszor látunk és azt is tudjuk, hogy Magyarországon nehéz beszerezni, egyből nagyon mély vágyat érzünk arra, hogy nekünk is legyen egy belőle, pedig könnyen lehet, hogy egyáltalán nem passzol az adott növény hozzánk vagy nem megfelelőek számára azok a körülmények, amiket nyújtani tudunk.

 

Ilyenkor kell a rációnak erősebbenk lenni a szív szavánál és olyan növényt választani, aminek igényeit minden szempontból ki tudjuk elégíteni. Fontos, hogy pontosan ismerd azt a növényt, amit hazaviszel. Vásárlás előtt tájékozódj, hogy hová érdemes tenni, mennyi fényre és vízre van szüksége, mekkorára nő, mikor kell átültetni, hogyan szaporítható – ezek az információk mind segítenek majd eldönteni, hogy passzoltok-e egymáshoz.

 

Ismerd az otthonod adottságait

Minden lakás más. És pont ez bennük a jó! Növényválasztáskor sokat számít a fény mennyisége és a rendelkezésre álló tér nagysága. Ha kevés nálad a fény, felesleges olyan növénnyel próbálkoznod, ami csak világos helyen érzi jól magát. Ha egy garzonban élsz és a ruháid megfelelő tárolás is kihívást jelent, akkor semmiképpen sem ajánljuk, hogy nagy, oldalirányba növő szobanövényekkel pakold tele a rendelkezésre álló négyzetmétereket. Hidd el, biztos, hogy lesz olyan növény, ami éppen a te lakásodban érezi jól magát, csak rá kell találnod.

 

Ismerd magadat

Az önismeret nem csak az életben való boldoguláshoz jön jól, hanem szobanövényválasztáskor is, hiszen a személyiséged, a rendelkezésre álló időd és az elszántságod meghatározza, hogy milyen növényekkel fogsz jól boldogulni. Ha tudod magadról, hogy gyakran megfeledkezel a locsolásról, ne válassz vízigényes növényeket. Ha nem szeretnél minden tavasszal és ősszel átültetéssel bíbelődni, inkább lassan növőket keress. Ha hülyét kapsz a permetező (ismertebb nevén spricni) hangjától, felejtsd el például a páfrányféléket és a nagy páratartalmat igénylő zöldségeket

 

Válassz szobanövényeket tudatosan. Tudjuk, hogy jól fogsz dönteni. Ha inspirációra vágysz, pörgesd végig az Instagram feedünket, itt biztosan találsz pár jó ötletet. Ha kérdeznél, írj nekünk a Facebookon privát üzenetet.

Fel